19 / 04 / 2024

Petkim Konteyner Limanı'nda hafriyat çalışmaları başladı!

Petkim Konteyner Limanı'nda hafriyat çalışmaları başladı!

SOCAR Türkiye Başkanı Yavuz, Pire’ye alternatif olacak Ege’nin en büyük limanı Petkim Konteyner Limanı’nın 400 milyon dolar yatırımla kurulacağını söyledi. Yavuz, limanın ilk fazının 2015’te devreye gireceğini belirtti...



SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz “Ege’nin en büyük entegre limanı olacak Petkim Konteyner Limanı yatırımında hafriyat çalışmalarımıza başladık. İlk fazı 2015 yılında, ikinci fazı 2016 sonunda devreye girecek limanımız, başlangıçta yıllık 1.5 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesine sahip olacak. Bu kapasite 4 milyon TEU’ya kadar çıkabilecek. İlk faz için bugünden itibaren 20 aylık süreç başlamış bulunuyor. Finansman maliyeti ile birlikte yaklaşık 400 milyon dolar yatırım yapacağız” dedi. Kenan Yavuz, şunları söyledi: “Limanımız Ege Bölgesi’nde 11.000 TEU konteyner taşıyan gemilerin yanaşabileceği tek liman olacak. Sanayicimiz Yunanistan’ın Pire ve Mısır’ın İskenderiye gibi limanlarında zaman kaybetmekten kurtulacak.” Yavuz, limanın işletilmesi için alanında dünya devi APM Terminals ile mart ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir törenle yatırım anlaşmasının da imzalandığını hatırlattı. SOCAR Türkiye,  İzmir  bürokrasisi, Petkim müşterileri, tedarikçileri ve basın kuruluşlarının temsilcileri ile iftar yemeğinde buluştu. 


Bir Petkim daha olsun


İftar yemekte yaptığı konuşmada, Türkiye’de Petkim gibi yeni bir petrokimya tesisinin kurulması için duacı olduklarını da söyleyen Kenan Yavuz “Türkiye gibi tam rekabet piyasasına tabi, yüzde 95 ithalatını sıfır gümrükle gerçekleştiren açık bir ekonomide tek üretici olmak kadar felaket bir şey yoktur. Gönülden diliyorum ki, inşallah Petkim gibi bir başka petrokimya şirketi daha Türkiye’de kurulur da derdimizi paylaşabileceğimiz ikinci bir partnerimiz olur” diye konuştu.


SOCAR’dan 2018’e KADAR 17 MİLYAR DOLAR YATIRIM


Kenan Yavuz, Petkim yarımadasında yapmayı planladıkları yatırım demetinin 2018 yılında 9 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağını kaydetti. Bu yatırımlar arasında Star Rafinerisi, STEP Enerji Santrali, Petkim Konteyner Limanı ve kapasite artış yatırımlarının bulunduğunu aktaran Yavuz, şunları söyledi: “BOTAŞ ile ortak yürüttüğümüz TANAP’la birlikte SOCAR’ın yapacağı yatırım 2018’e kadar 17 milyar dolar olacak. Yerli üretimin ve Türk sanayisinin gelişmesinin önemini her açıklamamızda vurguluyoruz. Böylesine büyük ölçekli sanayi yatırımlarını yapacak, bizim dışımızda yatırımcılar olsun istiyoruz. Star Rafinerisi ve Petkim’in kapasite artışı yatırımlarının Türkiye’nin ilk iki stratejik teşvik belgesi alması bunun en somut göstergesidir. Yapacağımız yatırımları, ülkemizin en büyük ve en stratejik yerlileştirme projeleri olarak tanımlıyoruz.”


Star Gazetesi


Geri Dön