25 / 04 / 2024

Petrol fiyatlarının yükselmesi doğalgaz zammını tetikleyecek

Petrol fiyatlarının yükselmesi doğalgaz zammını tetikleyecek

Petrol fiyatlarının yükselmesi başta elektrik üretimi olmak üzere konut ve sanayide kullanılan doğalgazda zamları tetikleyecek



Yükselen petrol fiyatları, başta elektrik üretimi olmak üzere konut; ve sanayide kullanılan doğalgazda yeni yılda yüksek oranlı zamları gündeme getirecek. Yılbaşında 40 dolara kadar gerileyen ham petrolün varil fiyatı, 80 dolara giderken, bu artış doğalgaz fiyatlarını da olumsuz etkileyecek.Son dönemde artan petrol fiyatı, elektrik üretimi başta olmak üzere konut ve sanayide yeni yılda doğalgaz zamlarını tetikleyecek.

HABERTÜRK'ün edindiği bilgiye göre BOTAŞ, yap-işlet-devret (YİD) ve yap-işlet (Yİ) doğalgaz çevrim santrallarına halen 1000 metreküp doğalgazı 280-290 dolar arasında satıyor. Enerji Bakanlığı ve Hazine'nin yaptığı projeksiyonlara göre yeni yılda santrallara satılan gaz fiyatı, yüzde 20ye yakın oranlarda artacak 350 dolara kadar yükselecek.

KONUTLAR DA ETKİLENECEK

BOTAŞ'ın petrole bağlı olarak artan doğalgaz alım maliyetleri yeni yılda konutları da etkileyecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu yıl sonuna kadar doğalgaza zam yapılmayacağını açıkladı. Ancak elektrik üretim santrallarında olduğu gibi konutlarda da yeni yılın ilk aylarında otomatik fiyatlandırma mekanizması gereğince doğalgaza zam yapılması gündeme gelecek.

DOĞALGAZ SANTRALI PAYI YÜKSEK

Türkiye elektrik ihtiyacının yüzde 50'sinden fazlasını doğalgazdan sağlıyor. Hükümetler, bu oranı düşürme sözü vermesine karşın elektrik üretiminde doğalgazın payı yükselmeye devam ediyor. Son dönemde yapılan büyük ölçekli üretim yatırımlarında da doğalgaz santrallarının öne çıkması dikkat çekiyor.
HaberTürk


Geri Dön