25 / 04 / 2024

Piyasalarda bu hafta yakından takip edilecek 5 gelişme

Piyasalarda bu hafta yakından takip edilecek 5 gelişme

ABD, Çin, İngiltere ve Euro bölgesini yakından etkileyecek gelişmeler ışığında piyasalarda neler olacak? İşte gelecek haftada piyasaların takip listesi...



Geçtiğimiz hafta sonu beklenenden daha güçlü gelen ABD istihdam raporunun ardından piyasalar bu hafta 7 Ocak Salı günü Fed Başkanı Jerome Powell'ın konuşmasını yakından takip edecek.

Fed Başkanı ve diğer Fed yetkilileri

İstihdam verisinin güçlü gelmesinin Fed'in şahin tutumunu sürdürmesine alan tanıması nedeniyle piyasalar, agresif faiz artışlarının  ekonomiyi resesyona sürüklemesinden korkuyor.

Perşembe günü New York Fed Başkanı John Williams, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ve Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de dahil olmak üzere bazı Fed yetkililerinin sunumları takip edilecek.

Diğer merkez bankaları

Uluslararası piyasalarda ayrıca, merkez bankaları tarafında Avustralya Merkez Bankası RBA'nın salı günü çeyrek puanlık faiz artışı bekleniyor. Doların güçlü duruşu devam ederken Çin'in yeniden açılışı yolunda gitmesi nedeniyle Çin para biriminin yükselmesi de beklentiler arasında. Hindistan Merkez Bankasının enflasyonla mücadelesi sona ermiş olabilir; ekonomistler, Hindistan Merkez Bankası'ndan 8 Şubat Çarşamba günü 25 baz puanlık bir artış bekliyor.

Euro Bölgesi

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin açıklamaları da piyasalar tarafından yakından izlenecek. ECB geçtiğimiz hafta faizi 50 baz puan artırmış ve Mart ayında da aynı şekilde devam edeceğini açıklamıştı. ECB Başkanı Christine Lagarde, yüksek çekirdek enflasyonu gerekçe göstererek "Daha kat etmemiz gereken çok yol var ve işimiz bitmedi" açıklamasında bulunmuştu. ECB Başkan Yardımcısı, ECB Yönetim Kurulu üyesi ve Almanya Merkez Bankası Başkanı'nın açıklamaları takip edilecek. Almanya Perşembe günü, ekonomistlerin yeniden hızlanmasını beklediği Ocak ayı enflasyon verilerini açıklayacak.

İngiltere'de resesyondan çıkış bekleniyor

İngiltere'nin Cuma günü açıklayacağı GSYH  verilerin, İngiltere ekonomisinin dördüncü çeyrekte resesyona girmekten kurtulduğunu göstermesi bekleniyor. Geçtiğimiz hafta İngiltere Merkez Bankası (BoE), İngiltere'nin bu yıl resesyona girmeye hazır olduğunu ancak bunun daha çok düşük enerji fiyatları ve piyasanın zayıf faiz beklentileri nedeniyle daha önce korkulandan "çok daha yüzeysel" olacağını açıklamıştı. İngiltere ekonomisi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından yaşanan enerji krizinden ağır darbe almıştı. (investing.com)


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön