19 / 04 / 2024

Planlarda yapay adalarla ilgili bir çalışma yok

Planlarda yapay adalarla ilgili bir çalışma yok

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş, 1/100.000'lik planda, Kartal ve Küçükçekmece açıklarında Dubai'deki gibi yapay ada yapılmasına izin verildiği iddiasını reddetti



Mimarlar Odası İstanbul Şubesi, Marmara Denizi'nde yapay ada yapılmasına izin verildiği gerekçesiyle İstanbul'un 1/100.000 il çevre düzeni planına itiraz etti. İtiraz dilekçesinde, Kartal ve Küçükçekmece'de denizin doldurulması yoluyla yapılacak adaların İstanbul'un dokusuna ve doğal yapısına zarar vereceği savunuldu.

İDDİALARI REDDETTİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş, 1/100.000'lik planda, Kartal ve Küçükçekmece açıklarında Dubai'deki gibi yapay ada yapılmasına izin verildiği iddiasını reddetti. Kocabaş, "1/100.000'lik planlarda, söz konusu adalarla ilgili herhangi bir çalışma yok. Ancak alt ölçekli planlarda 'Etkinlik adası yapılabilir' notu var. Bunun da hukuki geçerliliği yok. Sadece bir öneri. Adaların yapılabilmesi için bu notların planlara işlenmesi gerekiyor" dedi. 1/ 100.000'lik plan belediye meclisinden geçtiği dönemde CHP'li İmar Komisyonu Üyesi olan Gülabi Kazma da, "İtirazlar üzerine adaların harita üzerinde gösterildiği lekeler silindi. 1/100.000'lik planlarda konuyla ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır" diye konuştu. Ancak Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhçu, "Plan notu duruyor. Lekeleri sildiler ama bu daha sonra yapmayacakları anlamına gelmez" iddiasında bulundu.
Erhan Öztürk/Sabah

Marmara'ya yapay ada iznine mimarlar odasından itiraz

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Marmara'ya `yapay ada' tartışılıyor 
 
Marmara Denizi'ne Dubai'de denizin ortasına yapılan yapay ada benzeri düzenleme tartışma yarattı

İstanbul'un yeni çevre düzeni planında yer alan ve Marmara Denizi'ne Dubai'de denizin ortasına yapılan yapay ada benzeri düzenleme tartışma yarattı. Planın Anayasa'ya aykırı olduğunu öne süren Mimarlar Odası Genel Sekreteri, "Belediyeye itiraz ettik. Olumlu yanıt gelmezse dava açacağız" dedi.

İstanbul'un 1/100 binlik il çevre düzeni planında yer alan, Dubai'de denizin ortasına yapılan yapay ada benzeri bir düzenleme tartışma yarattı. Buna göre Marmara Denizi'nde dolgu ada yapılabilecek. Düzenlemenin bir taleple ortaya çıkmış olabileceğini ileri süren Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Genel Sekreteri Sami Yılmaztürk, planın Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi:

"Düzenleme İstanbul'un 1/100 binlik il çevre düzeni planına iliştirilmiş. Marmara Denizi'nde dolgu şeklinde yapay ada yapmanın yolunu açıyor. Ancak bu kıyı kanununa ve Anayasa'ya aykırı bir düzenleme. Planda gerektiğinde deniz doldurulabilir deniliyor. Talep halinde de ada yapılabilir. Ancak bu kanuna zaten uymazken, hiçbir akla ve mantığa da uymuyor. İstanbul kenti doğasıyla, akarsuyuyla, su havzalarıyla ve 8 bin 500 yıllık tarihiyle böyle yapay bir müdahaleyi haketmiyor. Suni adalar doğayı, deniz canlılarını yok edecektir. Bir denizi doldurmakla doğayı değiştirirsiniz. Yaşama müdahale etmiş olursunuz. Kıyı çizgisini değiştirmiş olursunuz. Denizdeki doğal akışa müdahele etmiş olursunuz. Biz planda yer verilen bu değişikliğe karşıyız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne itiraz da bulunduk. Olumlu yanıt gelmezse dava açacağız."

Rant için yapılacak

Mimarlar Odası'nın belediyeye sundu itiraz dilekçesinde, planın "İstanbul'u pazarlamaya ve küresel şirketlere rant sağlamaya yönelik olduğu" iddia edildi. Dilekçede, İstanbul'un dokusuna ve doğal yapısına zarar vereceği belirtilen 21 madde üzerinde duruldu, yapay adalarla ilgili hükmün kaldırılması gerektiği vurgulandı. Plana itiraz dilekçesini hazırlayanlardan Yıldız Uysal, "Plan dahilindeki ilk haritada, Kartal ve Küçükçekmece'de birer ada yeri belirlendiğine" dikkat çekti. Uysal, "Yapay ada yerinin sadece iki bölgede gözüktüğünü ama tüm şehir genelinde yapılabileceğini" belirtti. Ayrıca, ormanların ve su havzalarının yoğun olarak bulunduğu kentin kuzeyine doğru gelişmeye neden olabilecek plan kararları olduğuna da dikkat çekildi.
Vatan/Kenan Butakın


Geri Dön