28 / 03 / 2024

Polat Tower Residence yangının sebebi elektrik kontağı çıktı!

 Polat Tower Residence yangının sebebi elektrik kontağı çıktı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın hazırladığı rapora göre, Polat Tower Residence'daki yangın, elektrik kontağından çıktı



 İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 17 Temmuz'daki Polat Tower Residence'daki yangına ilişkin itfaiye raporu tamamlandı. 

     Raporda, yangın ihbarının alınmasının ardından 3 dakika içerisinde olay yerine varıldığı, binanın ön kısım dış cephesinin yoğun dumanla birlikte alevli surette yandığının görüldüğü kaydedildi. 

     Yangının bina dahili ile teras çatı bölümüne sirayet ettiğinin görülmesi üzerine hariçten serilen kollar ve merpen araçlarıyla ön kısım dış cepheye, dahilinden teras çatısına çıkılarak yapılan müdahaleyle yangının bina dahili ve çevresine sıçramasının önlendiği belirtilen raporda, çalışma sonucu yangının kontrol altına alındığı ifade edildi. 

     Raporda, Polat Tower Residence'ın doğu cephesindeki daireler ağırlıklı olmak üzere kuzey ve güney cephesinde bulunan bazı dairelerin kısmen islenmek, ıslanmak, kapıları, pervazları, iç dekorasyonu, parkeleri, elektrik, elektronik tesisatı, otomasyon ve yangın söndürme sistemleri, duvar boya ve kaplamaları kısmen deforme olmak suretiyle zarar gördüğü bilgisine yer verilen raporda, binada bulunan bazı banka şubeleri ile Haydar Aliyev Bilim Merkezi Otoparkı'ndaki bazı araçların zarara uğradığı kaydedildi. 

     

     -Olayın çıkış sebebi- 

     

     Polat Tower Residence'daki yangının çıkış nedeninin tespitine yönelik yapılan tahkikat ve araştırmalar neticesinde, yangının öncelikle başlangıç ve ağırlık merkezinin tespit edilmeye çalışıldığı belirtilen raporda, şu bilgilere yer verildi: 

     ''Yangın anı, seyri ve sonrası enkaz arası yapılan incelemelere göre, Polat Tower binası lobi giriş holü cephesinde dairelere hitap eden Chiller (soğutma-ısıtma) grupları olduğu ve ön cephe 1. kat seviyesi, lobi giriş kısmı birleşim yerine yakın yüzeyde yangından dolayı beton tahribatı olduğu gözlemlenmiştir. Bu alanda yapılan enkaz araştırmalarında, elektrik ark emareleri bulunan bir ucu kat dahilindeki pano odasına gittiği müşahede edilen kopmuş kablo uçları ve klima ünitelerinin birkaçında yoğun hararet deformasyonu ve metal ergimeleri görülmüştür. 

     Yine bu alanda, bina beton yüzeyine tutturulmuş ve ağır tahribat emareleri görülen paratoner tesisatına ait kabloların da olduğu görülmüştür. Elde edilen bilgi ve bulgular ışığında, yangının 1. kattaki klima ünitelerine veya buradan geçerek bina dış yüzeyinden diğer alanlara giden elektrik tesisat kablolarının, klima cihazlarına veya tesisatın diğer elemanlarına bağlantı noktalarında herhangi bir nedenden dolayı meydana gelen arıza sonucu oluşan şerarelerin, kablo izolelerini ve plastik aksamlarını tutuşturması ile başladığı belirlendi. Isı izolasyon malzemesinin bütünlüğünün bozulduğu alanda mevcut alucobond kompozit cephe kaplama malzemenin iç yüzey alüminyum ile ara yüzeyindeki polistren kaplamanın da tutuşması sonucu yangının dış alanda alevli yanmaya dönüştüğü ve hava sirkülasyonu etkisi ile dış cephe tüm yüzeyine kısa sürede yayıldığı kanaatine varılmıştır.'' 

AA



Geri Dön