28 / 03 / 2024

Prefabrik villa fiyatları 30 bin TL'den başlıyor!

Prefabrik villa fiyatları 30 bin TL'den başlıyor!

Prefabrik evler sunduğu avantajlarla son yılların gözdesi haline geldi. Bu evlerden birine sahip olmak için imarlı bir arsanızın olması yeterli. Prefabrik villa fiyatları ise ortalama 30 bin TL'den başlıyor...



Ekonomik ve kısa sürede yapılmaları nedeniyle son yıllarda çokça tercih edilen prefabrik evler her türlü iklim şartına uygun olarak tasarlanabiliyor. Prefabrik bir ev almak için imarlı bir arsaya sahip olmak gerekiyor. Prefabrik villa fiyatları ise ortalama 30 bin TL'den başlıyor. 


Prefabrik ev almaya karar verenler için tüm merak edilenleri Nestavilla Satış Yöneticisi Mimar Özgül Yücel'e yönelttik. 


Prefabrik villa fiyatları 30 bin TL den başlıyor!


3 tip prefabrik ev modeli var

Prefabrike konut dendiğinde estetiği, yapı sistemi ve malzeme kalitesi ile fiyatları birbirinden çok farklı olan 3 konut tipinin akla geldiğini söyleyen Mimar Özgül Yücel, “Bunları fiyat aralıklarını da belirterek ortaya koymadan önce bahsedeceğimiz bu üç tip konuttan çok daha düşük fiyatlarla satılan yaşam konteyneri, baraka, acil yaşam ünitesi gibi çadırdan daha konforlu denebilecek ürünleri konut diye nitelendirmenin mümkün olmadığını vurgulayalım. Dolayısıyla onları sıralayacağımız bu 3 farklı ürünün arasında saymaya bile gerek olmadığını düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.  


3 tip prefabrik ev modellerinden birincisinin şantiyelerde kullanılan binalardan hareketle üretilen ve 100 metrekarelik bir binanın ortalama 20 – 25 bin TL'ye satıldığı konutlar olduğunu anlatan Özgül Yücel, “ Aslında bu tip üretimlerin konut olarak piyasaya sunulmasını doğru bulmuyoruz. Çünkü şantiyelerde kullanılan geçici kullanıma uygun ekonomik prefabrike binaların bir konutta olması gereken asgari konfor, estetik ve izolasyon şartlarını yerine getirmesi mümkün değil” dedi. 


İkinci prefabrik ev modelinin ise 100 metrekarelik bir konutun 30 – 45 bin TL olduğu ve pratik hazır konut diye isimlendirilen yapı olduğunu açıklayan Yücel, “Üçüncüsü ise çelik yapı sistemi kullanılarak yapılan ve 100 metrekarelik bir binanın ortalama 80 – 100 bin TL'ye alıcı bulduğu konutlar. Bu konutların prefabrike konut kategorisinden tamamen çıkarmak gerekiyor. Çünkü bu tip konutlar bilinen klasik yapı sistemlerine alternatif olarak üretilen, gelişmiş ülkelerde kalıcı konut kullanımında yüksek oranlara sahip olan konutlar. Çelik sistemle üretilen konutlar bir kalıcı konutta olması gereken tüm şartları fazlasıyla yerine getirebilen çok daha teknolojik ve lüks konutlar olarak dikkat çekiyor” değerlendirmesini yaptı. 


 Prefabrik villa fiyatları 30 bin TL den başlıyor!


Prefabrik villa fiyatları...  

Türkiye'de ortalama prefabrik villa fiyatları için Yücel, “Tek katlı konutlarda metrekare maliyetleri ortalama 300 TL – 450 TL arasında değişiyor. İki katlı konutlarda ise metrekare maliyetleri kat aralarındaki ekstra malzeme ve uygulamalar nedeniyle 500 TL'ye çıkıyor” diyerek bölge koşullarına göre bu fiyatlarda değişiklikler olabildiğine de vurgu yaptı. 


Prefabrik ev yaptırırken ekstra masraflar çıkar mı? 

Prefabrik evlerin bir özelliği de temel gerektirmeyen yapılar olmaları. Evi yaptırırken yalnızca bir zemin betonu atılması yeterli oluyor. 

Bir prefabrik ev yapımında karşılamanız gereken diğer masraflar ise şöyle; 


-Zemin betonu

-Hafriyat ve çevre düzenleme işleri

-Zemin ve ıslak hacim duvar kaplamaları

-Binanın kurulması için gerekli plan

-Proje ve yasal izinlerin alınması

-Bina ile zemin betonu arasındaki her türlü yalıtım işlerinin yapılması

-Telefon, bilgisayar ve UPS tesisatlarının çekilmesi ve armatürlerin takılması

-Elektrik ana dağıtım panosu ve topraklama hattı

-Bina harici elektrik, pis su, temiz su gibi dış bağlantıların yapılması

-Mutfak ve banyo dolapları ile diğer aksesuarlar

-Isıtma ve soğutma tesisatları

-Nakliye bedelleri  


Prefabrik evler imarlı arsalara yapılıyor

Prefabrik ev yapımı için alınacak arsanın imarlı olması gerekiyor. Ayrıca prefabrik ev yaptırmak için arsa alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer unsurun daha olduğuna dikkat çeken Yücel, “Arsa alırken istenilen evin projesi ile alınacak arsanın imar durumunun karşılaştırılması ve uygun büyüklükte bir arsa alınması gerekiyor” dedi. 


Ruhsat işlemleri nasıl yapılır? 

Prefabrik ev için alınması gereken ruhsat ile ilgili şartlar ve alınma süreleri ise kurulumun yapılacağı bölgenin koşullarına ve yetkili kurumların taleplerine göre farklılıklar gösteriyor. Ancak herhangi bir ev için gereken işlemlerin çeşidi ve miktarı prefabrik evler için de birebir aynı. 


Yücel, prefabrik ev yaptırmak için firma seçerken dikkat edilecekleri ise şu şekilde açıkladı;

“Prefabrike konut almaya karar verenlerin öncelikle bir konutta olması gereken asgari konfor ve estetik şartlarını karşılayan ürünleri tercih etmesi gerekiyor. Bunun için de örnek uygulamaları yerinde görmesi, içine girmesi, dokunması önemli. Prefabrike konut seçiminde karşılaşılan en önemli sorunlardan biri de konut üretiminin nasıl yapıldığının tam olarak tespit edilememesi. Bunun için deneyimli üretici firmaların araştırılıp bulunması gerekiyor. Hatta mümkünse showroom ziyaretlerine bir de üretim tesisi ziyaretini eklemek gerekiyor” . 


Şebnem BER/Emlakkulisi.com  


Geri Dön