24 / 04 / 2024

Prime Development Türkiyede 10 AVM sahibi olmak istiyor!

Prime Development Türkiyede 10 AVM sahibi olmak istiyor!

İki yıllık arayış sonucu Türkiye’deki ilk yatırımını İskenderun’a yaparak pazara giren Avrupalı gayrimenkul geliştirme devi Prime Development’in kapısı, kriz sayesinde ‘tıraşlanmış’ arsa fiyatlarıyla çalınmaya baş



İki yıllık arayış sonucu Türkiye’deki ilk yatırımını İskenderun’a yaparak pazara giren Avrupalı gayrimenkul geliştirme devi Prime Development’in kapısı, kriz sayesinde ‘tıraşlanmış’ arsa fiyatlarıyla çalınmaya başladı. Artuğ Çetin, ‘kamikaze yatırımların’ kalmadığına dikkat çekerek, “Türkiye’deki yatırımlarımızı 1.5 milyar dolara kadar çıkarabiliriz. Uzun vadeli düşünenlerle işbirliği yapıyoruz. Paramız var, neden acele edelim” dedi.

Kriz öncesinde parası ve arsası olan girişimcilerin kısa vadeli ve geleceğini sorgulamadan yaptığı fırsat yatırımları anlamına gelen ‘kamikaze yatırımları’ kalmadı, arsa sahipleri artık ‘tıraşlanmış’ fiyatlarla gayrimenkul geliştirme şirketlerinin kapısını çalmaya başladı. Türkiye’de yaklaşık 2 yılda 22 şehri analiz ederek ilk yatırımını İskenderun’da hayata geçiren Avrupalı gayrimenkul geliştirme devi Prime Development Genel Müdürü Artuğ Çetin, kendilerine son dönemde birkaç yerden red almış yatırımcıların geldiğini ve bu sayede fiyatların da yüzde 50’ye yakın tıraşlandığına dikkat çekerek, “Biz de uzun vadeli düşünen yatırımcılarla ilgileniyoruz. 3 yılda 13 alışveriş merkezi yapmak marifet değil. Grup olarak Türkiye’de hedefimiz 10 AVM sahibi olmak ama kendimize bir süreç koymadık. Paramız var, neden acele edelim” dedi.

Yatırım 1.5 milyar $ olur

Türkiye pazarına direkt olarak 300 milyon dolardan fazla yatırım yaptıklarını ve bu rakamı 1.5 milyar dolara kadar çıkaracaklarını aktaran Çetin, ilk aşamada İskenderun ve Antakya pazarına girdiklerini, 2011 yılında ise İstanbul’a gelmeyi planladıklarını ifade etti. Türkiye’deki yatırımlarını küçük şehirlerden başlayarak büyükşehirlere yönlendireceklerine de dikkat çeken Çetin, “Bizim hedefimiz uzun vadeli AVM zincirleri kurmak” diye konuştu.

Çetin, sektörle ilgili bir uyarıda da bulunarak şunları söyledi: “Krizin normalde 2 yıllık bir seleksiyon süreci vardır ancak Türkiye’de bu süreci yaşayamadık, ayıklanma olmadı. Krizin sağlıklı atlatılması için bu 2 yıllık sürece ihtiyaç vardır. 2009’da süreç yaşandı ama 2010’da artıya geçildi. Bir gün bunun bir şekilde pazara yansıması olacaktır.” Son 6 aydır arsa sahiplerinde ve yatırımcılarda ‘Ne yapalım’ arayışlarının yaşandığını da hatırlatan Çetin, piyasanın özgüveninin yerine geldiğini sözlerine ekledi.

Suriyelilerin akrabaları işimizin ‘kreması’

Suriyeli turistler, yakında ‘AVM yatırımcıları’ için de rekabet alanı yaratır hale gelecek. Sınır turistlerinin alışveriş mekanları arasına Gaziantep ve Mersin’den sonra Prime Mall İskenderun girerken Artuğ Çetin bu konuda iddialı konuştu: “Suriyelilerin akrabaları Antakya ya da İskenderun’da oturuyor. O yüzden Suriyeliler akraba ziyaretine de yoğun geliyor. Yani ‘aile ziyaretleri’nden de müşteri kazanıyoruz.” Çetin, yatırımı ‘turist’lere güvenerek yapmadıklarına da dikkat çeken Çetin, “Bizim yatırımımızı yaşatacak olan yerli müşteriler ona göre marka karmasını yaptık. Turistler ise işin ‘krema’sı. Sınırlara özel yatırım da geçici bir balondan ibaret” dedi.

Antakya’nın yüzde 40’ı bile 1 yıl önceden kiralandı

Prıme Development, Türkiye’deki ilk yatırımını İskenderun’da 1.5 ay önce Prime Mall adıyla hayata geçirdi. 22 şehri analiz ettiklerini ancak şanslarına en iyi arsaların burada çıktığını vurgulayan Artuğ Çetin, “Şu anda en yakın rakip bile yatırım için düğmeye bassa, 2-3 yıldan önce pazara giremez. Sınıra bu kadar yakın bir yerde yaptığımız yatırımla pazarın ekmeğini en az 3 yıl yiyeceğiz” dedi. İskenderun’da alım gücü yüksek ciddi bir yerli tüketicinin olduğuna da dikkat çeken Çetin, “Bu perakendecilerin cirosuna da yansıdı. Günlük ziyaretçimiz 25 binler düzeyinde. Metrekare başına ciroda Doğu Avrupa geçildi” dedi. İskenderun’un başarısının 2011’de açılacak Antakya yatırımına da olumlu yansıdığını aktaran Çetin, “Açılışa 1 yıl olmasına rağmen yüzde 40’ın üzerinde kiralama yapıldı” diye konuştu.

2 yılda 13 mağaza açacak, 20 milyon euroyu yakalayacak

- ABD’deki fabrikasını kapatıp, üretimini Türkiye’ye taşıma kararıyla bir anda dünyanın gündemine giren Alman moda devi Hugo Boss, Türkiye’de büyüme planlarını güçlendirdi. Bu yıl itibarıyla Türkiye’de yönetim dümenine oturan marka,  Ankara  Panora’da 340 metrekarelik mağaza açarken 2010’da 3 mağaza ve bir fabrikasıyla 5 milyon euroluk ciroyu yakaladı. Ankara’da mağazasında Boss Black Menswear, Boss Black Womenswear, Selection ve Boss Green Menswear markalarını tüketicilere sunan moda devi, 2 yıl içinde ise açmayı planladığı 13 mağazasıyla cirosunu 20 milyon euroya ulaştırmayı hedefliyor.

Makaronun yaratıcısı Laduree Kasım’da Türkiye’de

- 1862’de Louis-Ernest Laduree tarafından kurulan, Paris’in köklü geçmişe sahip pastane ve çay salonlarından, makaronun yaratıcısı Laduree, Kasım’da Türkiye pazarına giriyor. İngiltere, İsviçre, İtalya ve Japonya’dan sonra Türkiye’de de mağaza açacak olan marka, makaron, çikolata koleksiyonu, dondurma ve reçellerini satışa sunacak. İlk mağazasını Bebek’te açacak olan Laduree, dünyada 15 butiğe sahip ve makaronları için Paris’te insanlar sıraya giriyor.

Akaretler’e ‘sanat’ geldi

- Beymen’in lüks tüketim markalarından oluşan mağazalarıyla faaliyet gösterdiği Akaretler projesinden çıkmasıyla burada nasıl bir yolun izleneceği merakla beklenedursun, projenin konsepti ve kiralaması için anlaşılan AVM mfi partners’la yollar ayrılmış. Starwood Grubu’nun lüks ve butik otel markası W Hotel’in de merkezinde bulunduğu projenin bundan sonra ‘sanat galeri’leri ve yiyecek-içecek konsepti ağırlıklı yoluna devam edeceği konuşuluyor.

Perakendeci yavaş davrandı Sapphire Aralık’a kaldı

- Perakendecilerin dekorasyon konusunda ‘hızlı’ davranamaması, İstanbul Sapphire’de açılışı Aralık ayına bıraktı. Ekim ayında açılması planlanan Sapphire’in AVM’sinin perakendecilerin dekorasyon ve mağaza açılışları konusunda elini çabuk tutmaması nedeniyle geciktiğini, bu sefer de sezonun yakalanamadığını belirten Kiler Perakende Grubu Başkanı Ümit Kiler, “Perakendeciler aralarında konsensus sağlarsa tarihi erkene çekebiliriz ama sezonu da yakalamak açısından şimdilik açılış Aralık ayı gibi gözüküyor” dedi.
Vatan/HALE TÜZÜN 


Geri Dön