05 / 12 / 2025

Prof. Dr. Ali Hakan Kara’dan konut satışları açıklaması: Alıcının pazarlık gücünün yüksek olduğu bir dönemdeyiz!

Prof. Dr. Ali Hakan Kara’dan konut satışları açıklaması: Alıcının pazarlık gücünün yüksek olduğu bir dönemdeyiz!

TCMB eski başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara yılın ilk dört ayında konut satışlarının tüm zamanların rekorunu kırdığını, öte yandan ilk dört ayda konut fiyatı reel olarak %1,8 düştüğünü belirterek, “Alıcının pazarlık gücünün yüksek olduğu bir dönemdeyiz.” dedi.


1.2 milyon TL'ye 190 metrekare net tarla! 600.000 TL peşin! 50.000 taksitle! Son 7 parsel!.


Türkiye İstatistik Kurumu, bu yılın Nisan ayına ilişkin konut satışları verilerini geçtiğimiz günlerde açıklamıştı. Söz konusu rakamlara göre konut satışları Ocak-Nisan döneminde bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 27,9 oranında artış göstererek, 454 bin 145 oldu.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre 2025 yılının ilk dört ayında en fazla konut da Nisan ayında satıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek için hesaplanan KFE (2023=100) nisanda bir önceki aya göre yüzde 1,5 arttı ve 176,4'e yükseldi.

Açıklanan rakamlara göre Konut Fiyat Endeksi, bu yılın nisan ayında yıllık yüzde 32,9 artarken söz konusu bu dönemde reel azalış ise yüzde 3,6 şeklinde oldu.

Konut satışları ve konut fiyatları gündemdeki yerini korurken,  İktisatçı akademisyen, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi, TCMB eski başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara’dan da sektör ile ilgili çok önemli bir paylaşım geldi.

Prof. Dr. Ali Hakan Kara, resmi X hesabı https://twitter.com/ali_hakan_kara üzerinden yaptığı paylaşımda altın fiyatlarındaki keskin artışın konut ve otomobil talebini artırdığını söyledi.


Prof. Dr. Ali Hakan Kara’nın paylaşımı şu şekilde:


Yılın ilk dört ayında konut satışları tüm zamanların rekorunu kırdı.
Öte yandan ilk dört ayda konut fiyatı reel olarak %1,8 düştü.
Alıcının pazarlık gücünün yüksek olduğu bir dönemdeyiz.


Prof. Dr. Ali Hakan Kara’nın paylaşımına şu yorumlar geldi:


Geri Dön