26 / 04 / 2024

Projeden konut almanın tam zamanı!

Projeden konut almanın tam zamanı!

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Direktörü Soner Keleş, ''projeden konut almanın tam zamanı'' konulu yazıyı Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı..



İnşaat sektöründe mayıs ayında başlatılan seferberlik kampanyası 30 Haziran'da son buldu. Kamu bankaları öncülüğünde yüzde 0.98'e çekilen konut kredisi faiz oranları özellikle 2. El konut piyasalarını hareketlendirdi. Hemen teslim ve oturuma hazır olan konutlara talep arttı ve seçim öncesi olmasına rağmen gayrimenkul piyasalarında hareketlilik devam etti. Yaklaşık 1,5 ay süren KONUTDER, GYODER ve İNDER'in öncülüğünde 100’ü aşkın projenin de dahil olduğu kampanya 30 haziran tarihinde sona erdi.

Temmuz itibariyle özel bankalar başta olmak üzere konut kredisi faiz oranları hızla yeniden yükselişe geçti. Aylık faiz oranları yüzde 1.35 ila 2.09'a çıktı. Bazı özel bankalarda bu oran yüzde 2.09 olarak uygulanmaya başlandı. Kamu bankalarında ise konut kredisi faiz oranları özel bankalara göre daha düşük yüzde 1.27 seviyelerinde konumlandı. Banka kredili konut satın alma maliyetleri en az yüzde 30 seviyelerinde arttı. Bu durum alternatif ödeme planı sunulamadığı için 2. El konut piyasalarını olumsuz yönde etkileyecek ve banka kredili satışlarda talebin azalmasına neden olabilecektir.

Konut projeleri geliştiren bazı markalar ise faizlerin yükselmesi ile birlikte çeşitli bankalarla yaptıkları özel anlaşmalar sonucunda faiz oranlarını yüzde 0.98’de tutmaya devam etme kararı aldı. Bunun yanında peşinatı yüzde 5'e düşüren ve konut fiyatlarında yüzde 20’e varan indirim kampanyasının da devam etmesi ile birlikte bu yaz döneminde projeden konut satın almanın yüzde 35- yüzde 40'lara varan fiyat avantajları ortaya çıktı.

Kampanyayı devam ettiren projelerden konut alımlarında bankaların tabela kredi oranlarına göre 120 ay vadeli 200.000 TL kredi kullanmak isteyenlerin aylık taksitleri, yaklaşık 550 TL -750 TL aralığında azaldı. Toplam geri ödemelerde de 55.000 TL ile 75.000 TL'yi bulan farklar ortaya çıktı. Kampanyayı sürdüren markalardan yüzde 0,98 den konut kredisi kullandığınızda aylık 2.850 TL taksitle 120 ay vadeli 200.000 TL kredi kullanabiliyorsunuz. Faiz oranlarının hızla yükseldiği günümüzde projelerden hem yüzde 0,98 kredi oranı hem de düşük peşinat ve indirimli fiyatlardan konut satın almak büyük avantaj sağlıyor.

Bunun dışında inşaat maliyetlerindeki artışların mevcut markalı konut projelerinde fiyatlara henüz yansımamış olması, kdv oranının büyük konutlarda yüzde 18 den yüzde 8 düşmüş olması ve tapu harçlarının yüzde 1 azalma gibi nedenlerden şu an yakın zamanda teslim projelerden konut almanın tam zamanı. Bu fırsatı yatırım veya oturum amaçlı konut arayışında olan alıcıların iyi değerlendirmesi gerekiyor.


Geri Dön