26 / 04 / 2024

Projesi değişen konut için 1 ay vazgeçme süresi!

Projesi değişen konut için 1 ay vazgeçme süresi!

Konutta 'tüketici dönemi' başlıyor. Bir çok alanda vatandaşı adeta kral yapan uygulamalar yeni düzenleme ile resmen hayata geçiriliyor. Yeni düzenleme ile projesi değişen konut için 1 ay vazgeçme süresi tanınıyor...



Konutta 'tüketici dönemi' başlıyor. Bir çok alanda vatandaşı adeta kral yapan uygulamalar yeni düzenleme ile resmen hayata geçiriliyor Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, bugüne kadar net ve brüt karmaşasının konut alıcısını yanılttığını belirterek, "Brüt ile net arasında piyasada yüzde 50'ye varan oransal farklar var. Böylece yeni düzenleme ile vaat edilen '150 metrekare eve girdim 90 metrekare çıktı' sitemi de tarih olmuş oldu." diye konuştu. 


SÖZÜNÜ TUTMAYAN MÜTEAHHİT YANDI 

Satıcı verdiği taahhütleri yerine getirmedi, sözleşme şartlarına uymadı, zamanında teslim etmedi, anlaşmaya göre kullanması gereken malzemeleri kullanmadı kısaca sözleşmede ver28 Mayıs'ta yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a dayanılarak hazırlanan Konut satışlarına yönelik yönetmeliğin detayları netleşti. 

Konut satışına yönelik birçok alanda devrim niteliğinde düzenlemeler içeren ve konut alıcısını her açıdan koruma altına alan yönetmelikle birlikte artık konutun m2'sinde oynanan brüt-net oyunları sona erecek. Maketten konut satışında Noter 'den sözleşme yapılabilecek. Yönetmelikle birlikte hayata geçirilen en önemli değişiklik ise, işsiz kalınması halinde alınan konuttan hiçbir cezai işlem uygulanmaksızın geri dönülebilecek ve ödenen para ise geri alınabilecek olması.

 

27 Kasım'da çıkan konut yönetmeliğine göre ön ödemeli konut satışında ön bilgilendirme formu ve Satış Vaadi Sözleşmelerinde net ve brüt metrekare yazılması artık mecburi.Planlı alanlar Tip İmar Yönetmeliğine göre belirlenecek konutun net ve brüt alanları satış vaadi sözleşmelerinde yazılacağını söyleyen TÜSODER Emlak diği sözlerden birini tutmadığında konutu iade edip ödenenlerin geri istenebileceğini de aktaran Kolçak, bunu Noter kanalı ile satıcıya bildirmenin yeterli olacağını ve kullanılmış konut kredisi olması halinde ise konut finansman kuruluşuna bildirimi satıcının yapmak zorunda olduğunu söyledi. 


PROJESİ DEĞİŞENE 1 AYLIK VAZGEÇME SÜRESİ 

Konut projesinin inşaatı devam ederken yapılan proje değişikleri de yeni düzenlemede yer aldı. "Konut projesinde değişiklik yaptım" diyen inşaat firmasının bunu tüketiciye yazılı bir şekilde bildirmesi gerektiğini dile getiren Kolçak, proje değişikliğini kabul etmeyen tüketicinin de bir ay içinde hiç bir bedel ödemeden verdiğini de geri alarak sözleşmeden dönebileceğini söyledi. Kolçak, değişikliğin yasal bir sebep ya da mücbir sebep ile yapılmış olması durumunda ise satıcının sözleşmeden dönen tüketiciden masraf ve yüzde 2 tazminat alma hakkının olduğunu belirtti. 


Hedef Halk


Geri Dön