19 / 04 / 2024

Pürtelaş Hasan Mahallesi sakinleri tarihi alanı korumak için dava açtı!

Pürtelaş Hasan Mahallesi sakinleri tarihi alanı korumak için dava açtı!

Cihangir'de Pürtelaş Hasan Mahallesi'nin sakinleri, tarihi hamam ve köşkün bulunduğu alanın imara açılmasını önlemek için dava açtı



Beyoğlu Cihangir'de Pürtelaş Hasan Mahallesi sakinleri, Salı Pazarı Yokuşu'nda ortaya çıkan tarihi kalıntılar için harekete geçti. Geçtiğimiz Temmuz ayında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı İstanbul Arkeoloji Müzeler Müdürlüğü'nün başlattığı kazı ile ortaya çıkan tarihi yapının belediyenin hazırladığı imar planında imara açık olduğunu öğrenen mahalle sakinleri, 17. Yüzyıldan kaldığı iddia edilen hamam ve köşkün bulunduğu alanla ilgili yürütmenin durdurulması ve iptali için İstanbul İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Arsada daha önce sarnıcı andıran bir yapının dikkat çektiğini belirten mahalle sakinlerinden Çağla Ormanlar Ok "Tahminimizden çok daha önemli tarihi buluntular, tüm heybetiyle ortaya çıkınca çok etkilendik. Kalıntıların yok olmaması için harekete geçtik" dedi. Arsanın akıbetiyle ilgili araştırma yaptıklarında imara açık olduğunu öğrendiklerini anlatan Ok şunları anlattı:

'TURİZM ALANI OLSUN'
"Bu parselde 12.5 metre yüksekliğinde bir yapı yapılabileceğine dair Anıtlar Kurulu kararını görünce çok üzüldük. İmar planında da tarihi buluntu olduğuna dair hiçbir harita işareti yok. Bugün yapı ruhsatı verilse oraya inşaat yapılabilir. Burayı pek çok tarihçi ve arkeologa gösterdik. Ortak kanıları ise buranın 17. yüzyıla ait önemli bir yapı olduğu. Bu döneme ait sarnıç ve hamam dikkat çekiyor. Uzmanlar hamamın üzerine inşa edilmiş müştemilatı da olan, şu anda mutfağı, banyosu sağlam durumdaki büyük bir köşk olduğunu düşünüyorlar." Bu yapının göz göre göre yok olmasına engel olunması için çağrı yapan Ok "Bu kalıntı özel mülkiyete geçmiş. Yapı sahibini de mağdur etmeden tazminatı ödenerek kamulaştırma yapılabilir. En büyük dileğimiz bu mülkün sahibinin tarihe sahip çıkıp burayı yıkmak yerine restore edip turizme açarak değerlendirmesi" diye konuştu.

Nurdeniz ERKEN /Sabah


Geri Dön