16 / 04 / 2024

Recep Tayyip Erdoğan: Tataristan'da daha çok müteahhitimiz var!

Recep Tayyip Erdoğan: Tataristan'da daha çok müteahhitimiz var!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk firmaları ve müteahhitlerinin de Kazan 'da son derece başarılı  işlere imza attıkları kaydetti.



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Türkiye 'nin, merkezinde bulunduğu coğrafya içinde, barıştan,  demokrasiden ve hukuktan başka hiçbir gayesi yoktur. Nüfuz mücadelesi içinde  değiliz; farklı niyetlerin, farklı gayelerin içinde değiliz' diye konuştu. Erdoğan, Tataristan 'da Kazan Privoljskiy Federal Üniversitesinde yaptığı  konuşmada, kardeş Tataristan Cumhuriyetini ve üniversiteyi ziyaret ediyor olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Tataristan Cumhuriyeti ile yakın kardeşlik ilişkilerinin bir başka  göstergesinin de, Kazan 'daki başkonsolosluk olduğunu beliren Erdoğan,  Türkiye 'nin, Rusya 'daki ilk başkonsolosluğunu Eylül 1996 'da Kazan 'da açtığını  hatırlatarak, Türk firmaları ve müteahhitlerinin de Kazan 'da son derece başarılı  işlere imza attıkları kaydetti. Erdoğan, Kazan 'ın kuruluşunun bininci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında  Türk inşaat şirketlerince tamamlanmış projelerin Kazan 'ı daha da güzelleştirdiğini ifade etti.

TÜRKİYE 'NİN ÜNİVERSİAD TECRÜBESİNİN PAYLAşžIMI

Erdoğan, yaklaşık 500 milyon dolarlık bir yatırımla Erzurum 'u artık büyük ulusal ve uluslararası organizasyonların adresi konumuna yükselttiklerini  vurgulayarak, Kazan 'ın da aynısını başaracağına, Yaz Oyunları noktasında çok  önemli bir uluslararası adrese dönüşeceğine yürekten inandığını söyledi. Başbakan Erdoğan, 'şžimdiden, 2013 'te yarışacak Türk, Rus ve Tatar sporculara, gençlere, tüm dünyanın değişik yerlerinden gelecek gençlere başarılar  diliyorum' diye konuştu.

EKONOMİK İşž BİRLİĞİNDE FIRSATLAR

Türkiye ile Tataristan arasında ekonomik iş birliği noktasında çok büyük fırsatlar olduğuna inandığını dile getiren Başbakan Erdoğan, 2008 'de ikili  ticaret hacminin 3 milyar dolara ulaştığını, 2010 'da, uluslararası finansal  krizin etkisiyle ticaret hacminin 1,5 milyar doları biraz aştığını anlattı. Rusya ile dış ticaret hacmini 2015 itibarıyla 100 milyar dolara  ulaştırmayı hedeflediklerini, bu irade beyanını her iki tarafın liderlerinin de  ortaya koyduğunu ifade eden Erdoğan, 'Bu miktar içinde Tataristan 'ın payının da
 bugünkünden çok yüksek olması gerektiğine inanıyoruz. Bunu başarabiliriz. Ancak  Türkiye ile Tataristan arasındaki ticari ve ekonomik iş birliği, yalnızca birkaç  ticari mal ile sınırlı kalmamalı ve bunu çeşitlendirmeliyiz' diye konuştu.

Otomotiv, kimya, cam eşya, kereste işleme, işlenmiş gıda gibi pek çok alanda ortak projeler gerçekleştirilmesinin mümkün olduğuna işaret eden Erdoğan,  'Biz bu imkanları, bu fırsatları azami ölçüde değerlendirmek durumundayız'  dedi.

Somut projelerin ortaya çıkarılması amacıyla, son dönemde önemli  etkinlikler gerçekleştirildiğini de hatırlatan Erdoğan, 20-21 Ekim 2010 tarihlerinde 'Tataristan Cumhuriyeti 'nde Otomotiv Yan Sanayiini Geliştirme  Perspektifleri' başlıklı Türk-Rus İş Forumu 'nun ve akabinde de 2-4 Mart 2011  tarihlerinde Türk-Rus Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu 11 'inci  Dönem Toplantısı 'nın Kazan 'da düzenlendiğini belirtti. Erdoğan, bu yoğun temaslar çerçevesinde, dış ticaretin yanında karşılıklı  yatırımların da arttığını, Tataristan 'da artık daha fazla Türk yatırımcı ve  müteahhidin görev aldığını memnuniyetle müşahede ettiklerini dile getirdi.                 Rusya Federasyonu 'na yaptıkları son ziyarete yedi bakanıyla geldiğini  ifade eden Erdoğan, üst düzeyli istişare toplantısının başarıyla gerçekleştiğini  ve bugün tüm bakan arkadaşlarıyla Kazan 'da olduklarına işaret ederek, şunları  kaydetti:

'şžunu samimiyetle belirtmek durumundayım: Biz, Türkiye Cumhuriyeti ile Tataristan Cumhuriyeti arasındaki, dış ticaret olsun, doğrudan yatırımlar, turizm  olsun, mevcut seviyeyi asla yeterli görmüyoruz. çok daha yoğun çalışarak, daha fazla gayret göstererek, iki kardeşe  yaraşır şekilde bir dayanışma ile, iletişimi, iş birliğini daha yukarı seviyelere  çekmek zorunda olduğumuzun farkındayız. İnşallah bunu başaracağız. Özellikle 2013 ÜNİVERSİAD tesisleri  inşaatından başlayarak, inşallah her alanda çok daha farklı bir seviyeye birlikte  ulaşacağız.'

AA


Geri Dön