26 / 04 / 2024

Recep Tayyip Erdoğan: TOKİ'de faiz yok!

Recep Tayyip Erdoğan: TOKİ'de faiz yok!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep’te muhtaç aileleri ziyaret etti



Erdoğan, MÜSİAD’ın Gaziantep Dedeman Oteli’nde düzenlediği iftar yemeğinin ardından eski AK Parti Gaziantep İl Başkanı Ökkeş Eruslu’yu evinde ziyaret etti, bir süre görüştü.

Görüşmenin ardından İsmetpaşa Mahallesi’ne geçen Erdoğan, Gülay Çelen’in evine konuk oldu. Kiralık evde 3 çocuğuyla yaşayan Gülay Çelen, Başbakan Erdoğan’a bel fıtığı olduğunu, ameliyat için gerekli parayı bulamadığından ameliyat olamadığını, acilen ameliyat olması gerektiğini söyledi. Hiçbir gelirinin olmadığını, çocuklarına komşularının yardımıyla bakabildiğini ifade eden Gülay Çelen, Erdoğan’dan bir ev istedi.

Erdoğan, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey’den ameliyatı için Gülay Çelen’e yardımcı olmalarını istedi. Erdoğan, ev konusunu ise  TOKİ  yetkilileriyle görüşeceğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, daha sonra Mevlana Mahallesi’nde yaşayan Ahmet Gülsever’in evine konuk oldu. Ahmet Gülsever yüzde 40 oranında sakat olduğuna dair raporunun olduğunu, ailesini 3 ayda bir devletten aldığı özürlü maaşıyla geçindirmeye çalıştığını anlattı. Ahmet Gülsever, Erdoğan’dan bir resmi kurumda özürlü kadrosunda istihdam edilmesini istedi.

Erdoğan, ev ziyaretlerini Boyno Mahallesi’ndeki Firdevs Ulaka’nın evine konuk olarak tamamladı. Merdivenden düşerek felç geçirdiğini ve sara hastası olduğunu belirten 5 çocuk annesi Firdevs Ulaka, ekonomik imkansızlık nedeniyle bir kızını evlatlık verdiğini, eşinden boşanmak için dava açtığını ve davanın sürdüğünü belirterek, Başbakan Erdoğan’dan kendisine bir ev verilmesini istedi.

Başbakan Erdoğan, Vali Süleyman Kamçı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey’den Ahmet Gülsever ve Firdevs Ulaka’ya yardımcı olmalarını istedi.

Ev ziyaretlerinin ardından TOKİ Perilikaya konutlarında vatandaşlara hitap eden Erdoğan, TOKİ sakinlerinden bazı şikayetlerin geldiğini, hak sahiplerine yönelik, gerekirse taksitlerin uzatılabileceğini, buna yanaşılmıyorsa "biz paramızı geri alalım" diyen olursa da paralarının iade edebileceğini söyledi.

Erdoğan, konut taksitleriyle ilgili bir faiz uygulamasının kesinlikle söz konusu olmadığını belirtti. Bir kadının aksini iddia etmesi üzerine, yanına çağıran Erdoğan, enflasyon ile faizin birbirine karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, TOKİ’nin çıkar amacı gütmeden vatandaşa modern konutlar sunduğunu belirterek, isteyenin ödediği parayı geri alabileceğini yineledi.

Ne aldanan ne de aldatan olacaklarını söyleyen Erdoğan, vatandaşın bu konularda yanılmamasını isteyerek, "Vade farkı diye bir şey yok. Enflasyon farkını alıyoruz, kimse faiz almıyor. Faiz alınsa ben TOKİ’nin başkanını görevden alırım, görevde tutmam" diye konuştu.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

TOKİ sıfır faizle dar gelirliye konut satıyor
TOKİ’nin faizle konut sattığı iddialarına yalanlama geldi. TOKİ yöneticileri “Faiz yok, sadece enflasyon kadar artış var” dediler

• Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) dar gelirliye yaptığı uygun ödeme koşullu konutlarına dönük olarak ‘TOKİ konutların üzerine faiz koyup satıyor’ şeklindeki iddialara yalanlama geldi. TOKİ yetkilileri star’a yaptığı açıklamada “Faiz yok. Sadece enflasyon kadar artış var” dediler.  TOKİ’nin alt gelir ve sosyal konutların fiyatlandırmasıyla ilgili detay veren yetkililer  TOKİ’nin kâr amacı gütmediğini ancak halkın parasının erimemesi için de belli oranlarda taksitlerin artırıldığını belirttiler.

Yetkililer “TOKİ yaptığı 360 binlik dar gelirliye dönük ve sosyal konutların satışından sonra fiyatlarını her 6 ayda bir ya enflasyon oranı ya da memur maaşlarına yapılan zam oranı kadar artırıyor. Bundaki amaç da TOKİ’nin yaptığı yatırımların değerinin erimemesi. Biz her dönem Maliye Bakanlığı’na bir yazıyla başvurarak memur maaşlarına önceki 6 ayda ne kadar zam yapıldığını sorarız. Gelen oran hiçbir şekilde değiştirilmeden fiyatlara yansıtılır” diye konuştu. Ayrıca hem tüketici hem üretici fiyat artış oranı ve de memur maaş artışı oranlarından en düşüğünün de uygulandığı bir modelleri olduğunu belirten uzmanlar “Bu modele göre enflasyonun düştüğü dönemlerde hiç fiyat artışı yapmadığımız da oldu” şeklinde konuştu. TOKİ’nin yaptığı konutlarda taksit ödemelerinin konuta girdikten sonra başladığını belirten uzmanlar şunları söyledi: “28 bin lira ile 90 bin lira arasında değişen fiyatlar. Dar gelirliliye dönük yapılan konutlarda 180 aya kadar vade yapılıyor. Ve evi alan kişi taşındıktan sonra ödediği kira kadar taksidi ödüyor.” Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da pazar günü Gaziantep’te düzenlenen mitingte, “Diyorlar ki ‘bu TOKİ sürekli olarak faiz bindiriyor ve bu faizle sizi sömürüyor...’ Utanın, utanın. Gelin siz bana faiz bindirildiğini ispat edin, o gün ben TOKİ’deki arkadaşımı görevinden alayım” diyerek ‘faiz alınıyor’ iddialarını yalanlamıştı
Star


Geri Dön