27 / 04 / 2024

Recep Tayyip Erdoğan:Seyrantepe stadını 12 ayda bitirin

Recep Tayyip Erdoğan:Seyrantepe stadını 12 ayda bitirin

Vatan Gazetesi yazarlarından Aydın Ayaydın, bugünkü köşesinde "Başbakan Erdoğan: GS stadını 12 ayda bitirin" başlıklı yazı kaleme aldı



Eren Talu-Alke Ortak Girişim Grubu'nun yarım bıraktığı Seyrantepe Galatasaray stadı için iki kez ihale yapılmış, ancak TOKİ'yi tatmin eden bir teklif gelmediği için her iki ihale de  TOKİ  tarafından iptal edilmişti. Ancak yarıda kalan Seyrantepe GS stadının bir an önce bitmesi için Başbakan Erdoğan devreye girdi ve TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'a bu stadı 12 ay içinde bitirin talimatını verdi.

Başbakan Erdoğan'dan bu talimatı alan TOKİ, kolları sıvadı ve inşaat maliyetini kendisi karşılamak üzere hakediş yöntemi ile ihale yapmaya karar verdi.

TOKİ, geçen hafta sonuna doğru çoğunluğu TOKİ müteahhidi olmak üzere 9 müteahhit firmaya bu Çarşamba yapılacak ihale için davetiye çıkardı. Belli ki TOKİ, Başbakan Erdoğan'dan aldığı talimat üzerine GS stadını 12 aylık bir sürede bitirme konusunda kararlı ve ihaleyi bu hafta sonuna kadar sonlandırmak niyetinde.

TOKİ tarafından davet edilen firmalar, öğrendiğim kadarıyla; Varyap, Emay, Aşçıoğlu, Afa Prefabrik, Tekfen, Baytur, Özkar ve Sembol.

İhaleye davet edilen birkaç firmanın yetkilileri ile konuştum ve ihaleye bakışlarını öğrenmek istedim. Daha önceki ihalelere giren firmalar dışında bu kez ilk defa davet edilen firmaların tamamının teklif verme süresinin yeterli bulmayıp, Çarşamba günü yapılması düşünülen ihalenin en az bir hafta ertelenmemesi halinde ihaleye katılmaları mümkün olamayacağı için teşekkür vermeyi düşündüklerini öğrendim.

Böyle düşünmekte son derece haklılar. Ve bu düşünce hafta sonu davet edip, Çarşamba günü ihale yapmanın çok sağlıklı olmadığı yönündeki yorumları güçlü kılıyor. TOKİ, ihaleyi Çarşamba günü yapmakta diretirse, inşaat en iyi teklifi veren firmaya verilse dahi insanların kafasında oluşacak soru işaretlerine cevap vermekte zorluk çekerler. Bu yöndeki eleştirilerde haklılık payı büyük. Böyle özel imalatın fazla olduğu bir inşaatta, 1 haftadan az süre içinde yapılacak işlerin maliyetlerini tespit etmek, ihale dosyasını tekemmül ettirerek ihaleye katılmak, zaman açısından mümkün değil.

Bir diğer sakınca ise şu: Daha önce ihaleye girmek üzere dosya alanlar için böyle bir eksiklik veya sıkışma söz konusu değil. O yüzden ilk defa dosya alacak firmalar karşısında haksız rekabet oluşturabilecek konumda olurlar ki, bu durumda ihalenin feshine kadar gidilebilir.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ve arkadaşlarına, daha fazla süre kaybı yaşanmaması ve ihale sonrası muhtemel eleştirilerin odağı olmamaları için bu ihalenin Çarşamba günü yerine sonraki hafta başında yapılmasını tavsiye ederim. Aksi takdirde TOKİ yöneticileri olarak yoğun eleştiriler altında günlerce sıkıntı yaşamak zorunda kalabilirsiniz. Bence böyle bir davranış hem TOKİ yöneticilerini, hem de hükümeti zan altında bırakır ki bunu da hak etmediklerini düşünüyorum.

İhale için en fazla arzulu olan firmalardan Varlıbaş, Emay, Sembol ve Afa Prefabrik'i son derece heyecanlı gördüm. İhale birkaç gün ertelenirse bu iş bu kez olacak gibi görünüyor. Haydi hayırlısı.
Vatan/Aydın Ayaydın


Geri Dön