29 / 03 / 2024

Referans Tower'ın imar planı iptal edildi mi?

Referans Tower'ın imar planı iptal edildi mi?

İller Bankası’na ait Kartal’daki park alanı imara açıldı. Mahkeme, arazi için yapılan tüm plan değişikliklerini iptal etti. Ancak Kiler GYO'nun Referans Tower inşaatı tüm hızıyla sürüyor.



Kiler GYO’nun, Kartal’da İller Bankası’na ait 13 bin metrekarelik park alanına yapacağı gökdelenlerin planları idare mahkemesi tarafından iptal edildi. İstanbul 2. İdare Mahkemesi, Kiler’in gökdelenleri için yapılan plan değişikliğinin emsal teşkil edici olduğuna ve mevcut plandaki şartların çok üzerinde bir yapılaşma öngördüğüne hükmetti. Ancak inşaat alanında iş makineleri çalışmaya başladı.


ET HIZIYLA ÇED KARARI ALINDI

AKP’li eski milletvekili Vahit Kiler’in ortağı olduğu Kiler GYO ile Kiler Holding’e bağlı şirketlerden Biskon Yapı, 13 Haziran 2014’te Kartal Yukarı Mahallesi’deki İller Bankası’na ait park alanını “arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı sözleşmesi” yaparak aldı. Arazide yapacağı “Referans Kartal Tower Projesi” için 2014 yılının Kasım ayında sadece 2 günde jet hızıyla “ÇED gerekli değildir” kararı aldırdı. Proje için ilk plan değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2011’de yapılmış ve İller Bankası’na ait park alanı “konut+ticaret” alanına dönüştürülmüştü. CHP’li meclis üyeleri tarafından açılan davada Danıştay bu planı iptal etmişti. İBB, dava devam ederken arazideki 10 ayrı parseli birleştirip mahkemenin iptal kararının geçersiz kalmasını sağladı.


ÖNCE DURDURMA ARDINDAN İPTAL

İBB’nin parsel alanını büyüterek imar haklarını daha da artırdığı bu plan değişikliği de CHP’li belediye meclis üyeleri Hakkı Sağlam, Serdar Bayraktar, Tuncer Özyavuz tarafından yargıya taşındı. İstanbul 2. İdare Mahkemesi geçtiğimiz haziran ayında planların yürütmesini ikinci kez durdurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İller Bankası karara itiraz etti. İtirazı yerinde bulmayan İstanbul 2. İdare Mahkemesi en son 27 Ekim tarihinde aldığı karar ile planı tamamen iptal etti.


İki gökdelen dikilecek

13 bin 170 metrekare üzerine 382 konut+6 dükkân olmak üzere toplam 388 adet bağımsız bölümden oluşan 2 gökdelen dikilecek. 78 bin metrekare toplam inşaat alanına sahip projenin 700 günde tamamlanması ve 2016’nın Haziran ayında teslim edilmesi planlanıyor.


Okul alanı daraldı

Mahkemenin atadığı bilirkişinin raporunda, plan değişikliği ile parsellere imar artışı verildiği, “tercihli ticaret+konut alanı” tanımının yönetmeliklerde bulunmadığı belirtildi. Bu durumun plan kurgusunun bozulmasına neden olduğu ifade edilerek, bu fonksiyondaki bir alanda konut oranı ve nüfusun belirsiz olduğu vurgulandı. Raporda, eğitim tesis alanının 12 bin 400 metrekareden 5 bin metrekareye düşürüldüğü okul alanını küçülmesinin Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kabul edilmediği belirtildi.


Sözcü 


Geri Dön