27 / 04 / 2024

Restorasyon işçileri isyanda!

Restorasyon işçileri isyanda!

Sivas'ta Şifahiye Medresesi ile Gökmedrese'de sürdürülen restorasyon kapsamında çalışan 100 işçi, maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle iş bıraktı. İşçiler yüklenici firma hakkında da suç duyurusunda bulundu



Ustabaşı Emin Kekeç, 2008 Şubat ayından itibaren maaşlarını düzenli alamadıklarını ve bu nedenle Kurban Bayramı sonrasında çalışmalarını durdurduklarını söyledi. 2006 yılından itibaren Gökmedrese Restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma ile çalıştığını belirten Kekeç, aynı firmanın Şifahiye Medresesi'ndeki restorasyonunu da üstlendiğini ifade etti. Bu iki eserin restorasyonu kapsamında 100 işçinin yüklenici firmadan alacağı olduğunu belirten Kekeç, firma yetkililerinin Sivas'ı terk ettiğini savundu. Yüklenici firmaya hak edişlerin ödenmemesi için Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne dilekçe verdiğini anlatan Kekeç, 'Vakıflar Bölge Müdürlüğü dilekçemize rağmen firmaya hak ediş ödedi. Bunun üzerine firmayı mahkemeye verdim. Mahkeme şimdi inceleme başlattı.' dedi.

Yüklenici firmadan 12 bin YTL alacağı olduğunu belirten diğer bir çalışan Naci Biter de yaşanan bu duruma isyan ettiğini kaydetti. 'Bir çok çalışan gibi ben de mağdur oldum.' diyen Biter, 'Ben taş ustasıyım ve 2006 yılından beri bu firmaya çalışıyorum. Maaşlarımızı tam olarak vermedikleri için içeride bu kadar alacağım birikti. Firma yetkilileri Kurban Bayramı'ndan sonra tüm alacaklarımızı vereceklerini söylediler. Şimdi ise piyasada yoklar. Buraya gelip gitmekten bıktık. Çoluk çocuk perişan olduk' diye konuştu. İlhami Öztürk isimli çalışan ise emekli süresinin dolmasına rağmen şirketten gerekli belgelerini alamadığı için emekliye ayrılamadığını söyledi. 3 bin 400 YTL para alacağı olan Öztürk, 'Ne paramı alabiliyorum ne de belgelerimi. Bu nedenle emekliye ayrılamıyorum' dedi. İşçiler, şirketin sadece kendilerini değil alışveriş ettikleri esnafı da mağdur ettiğini söylediler. Şirketin Gökmedrese'deki şantiyesine giden bir grup işçi, şirket yetkililerini yine bulamayınca Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek suç duyurusunda bulundular. Gelinen noktada 100 işçi mağduriyet yaşarken Şifahiye ve Gökmedrese'de duran restorasyon çalışmasının akıbetinin ne olacağı merak ediliyor.


Geri Dön