20 / 04 / 2024

Restore edilen Salepçioğlu Camisi açıldı!

Restore edilen Salepçioğlu Camisi açıldı!

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İzmir Ticaret Odası tarafından restore edilen Salepçioğlu Camisi'ni yeniden ibadete açtı.




     Tarihi Kemeraltı Çarşısı içinde bulunan camiye gelen Arınç, restorasyonla ilgili  İzmir  Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve restorasyonda görev yapan mimarlardan bilgi aldı. 

     Caminin yeniden ibadete açılması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Arınç, son günlerde terör saldırılarında verilen şehitlere dikkati çekerek, herkesi derinden üzen acı olaylar yaşandığını, bugün de İzmir'de 3 şehidin cenazesinin kaldırıldığını belirtti. 

     Arınç, tüm şehitler için Allah'tan rahmet dileyerek, ''Tüm şehitlerimize Cenabı Hak'tan mağfiret diliyoruz. Güzel bir makama ulaştılar. Bu acı olayların bir an önce son bulmasını istiyoruz. Memleketimizin terörden bir an önce kurtulmasını, huzur ve sükunet içinde bu cennet vatanımızda birlikte özgürce yaşamak istiyoruz'' dedi. 

     

     -Tarihi eserlerin restorasyonu- 

     

     Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden sorumlu bakan olduğunu ve bu genel müdürlüğe bağlı 25 ilde bölge müdürlüklerinin bulunduğunu ifade eden Arınç, son dönemde İzmir ve çevresinde ne kadar kültür ve tarih varlığı varsa ya esaslı onarım ve tadilatlarının ya da restorasyonlarının gerçekleştirildiğini kaydetti. 

     Arınç, bu kapsamda geçen ay Hisar Camisi'ni, önceki aylarda da farklı camileri restorasyon sonrası yeniden ibadete açtıklarını hatırlattı. 

     Salepçioğlu Camisi'nin de son 110 yılın özeliklerini yansıtan fevkalade bir mimariye sahip cami olduğunu ifade eden Arınç, caminin restorasyonunun örnek bir çalışmayla İzmir Ticaret Odası tarafından yaklaşık 1 milyon liralık yatırımla yaptırıldığını belirtti. 

     Arınç, bugüne kadar İstanbul,  Ankara  ve Bursa büyükşehir belediyeleri, Kuveyt Türk Katılım Bankası ile Mehmet Ali Aydınlar, Hüsnü Özyeğin gibi işadamlarının birçok vakıf eserine yaptığı sponsorluklarla gerçekleşen restorasyon çalışmalarını anlatarak, şöyle konuştu: 

     ''Bunları, hem onlara selamlarımızı iletelim hem de bu konuda yatırım yapmak isteyen, 'ecdadın vakıf eserlerine benim de bir katkım olsun' diye düşünen pek çok insanı teşvik etmek açısından söylüyorum. İzmir Ticaret Odası, İzmir'de bir ilki başardı. Sayın Demirtaş 'son olmayacak' diyor, biz de bunu bekliyor ve istiyoruz. Ama pek çok kuruma da görev düştüğünü hatırlatmak gerekir. İZTO size örnek olsun. Hepimiz bununla gıpta ediyor, gurur duyuyoruz ki daha el atacak çok büyük eserler var. İzmir'in başka hamiyetli vatandaşlara, kurum ve kuruluşlara da ihtiyacı var. Çünkü bunlar bize geçmişten miras kaldı, biz de bunları geleceğe taşımak zorundayız.'' 

     Salepçioğlu Camisi'nin tüm dünya Müslümanlarının ortak malı olduğunu, buraya yapılan her katkının da dünya Müslümanlarının duasını alacağını ifade eden Arınç, Salepçioğlu Camisi'nin restorasyonla İzmir'i ziyarete gelen tüm insanların da dikkatini çekecek bir eser haline geldiğini dile getirdi. 

     

     -Anıtsal yapı ortaya çıktı- 

     

     Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ise vakıf eserlerinin restorasyonuna katılım sağlayanlara ''sponsor'' ifadesi yerine hayırsever ifadesini kullanmayı tercih ettiklerini belirtti. 

     İzmir Ticaret Odası yönetimine camiyi odaya zimmetlemeyi teklif ettiklerini de belirten Ertem, caminin günlük ihtiyaçlarının da oda tarafından karşılanmasının yapılan hayrı katlayacağını ifade etti. 

     İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise yapımına 1897 yılında başlanan, 1904 yılında tamamlanan camide yaptıkları çalışmayla eserin güzelliğini ortaya çıkaran düzenlemeler yapıldığını belirterek, İzmir'de çok güzel camiler bulunmasına rağmen Kemeraltı'nın uygun biçimde kullanılamaması nedeniyle siluetlerinin bile belli olmadığını ifade etti. 

     

     -Kapalı bölümler hizmete açıldı- 

     

     İzmir Ticadet Odası üyeliği de yapan Hacı Ahmet Salepçioğlu tarafından 1897 yılında yapımına başlanan ve 1904 yılında ibadete açılan Salepçioğlu Camisi, 19. yüzyıl gösterişli camileri arasında yer alıyor. 

     Altı medrese üstü ibadethane olarak düzenlenmiş caminin, kubbenin iç bölümü kalem işleriyle bezeli. 

     Caminin bu yıl mart ayında başlayan restorasyonu 924 bin 835 lira yatırımla eylül ayında tamamlandı. Restorasyonla caminin medrese bölümünde daha önce depo olarak kullanılan bazı bölümler de yeniden ibadete açılmış oldu. 

     Açılışa CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, İl Müftü Vekili İlyas Öztürk ile İZTO üyeleri de katıldı. 


AA


Geri Dön