25 / 04 / 2024

Riskli binaların sigorta primi iade edilecek!

Riskli binaların sigorta primi iade edilecek!

Riskli bina olan, mühürlenip tahliye kararı verilen binalarda zorunlu deprem sigortası varsa konut sahipleri sigorta poliçelerini iptal ettirip primlerini de iade alabilecek.



İstanbul'un Kartal ilçesinde çöken Yeşilyurt apartmanının ardından hem riskli binalara ilişkin şikayetler arttı hem de riskli binaların tespiti için girişimler başlatıldı. Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 81 ildeki tüm belediyelere genelge gönderildi. İlçe ilçe yapılacak çalışma sonrası riskli binalar üç ay içinde bildirilecek. 

Gözler sigortaya çevrildi

Başta İstanbul olmak üzere bazı illerde tespit edilen riskli binalar mühürlenip tahliye edildi. Tüm bu sürecin ardından gözler sigortaya çevrildi. Kartal’daki gibi yıkılan binaların sigortadan hasar alıp almayacağı tartışılmaya başlandı. Özellikle riskli olduğu tespit edilen ve mühürlenen binalarda Doğal Afet Sigortaları (DASK) kapsamında yaptırılan zorunlu deprem sigortasının ne olacağı merak ediliyor. 

Zorunlu deprem sigortası

Riskli binaların gerek kendiliğinden yıkılması ya da yıkımı halinde paket konut poliçesinden ve zorunlu deprem sigortasından hasar alınamıyor. Deprem sigortasından yararlanılması için binanın deprem nedeniyle yıkılması; konut paket poliçesi kapsamında hasar alınabilmesi için de poliçede yazan sel, yangın, yer kayması, uçak çarpması gibi olay yaşanması gerekiyor. 

Riskli binalarda deprem sigortası varsa ne olacak?

Peki, riskli bina kapsamına giren, riskli olduğu tespit edilen, mühürlenip tahliye kararı olan binalarda zorunlu deprem sigortası varsa ne olacak? Bu durumda olan bina sahiplerinin, sigortayı nereden yaptırdıysa oraya başvuruda bulunup, poliçelerini iptal ettirip ve primlerini de iade alabilir. 

Sigorta poliçesinin, kişinin beyanına göre kesildiğini hatırlatan sigortacılar, “Riskli binalar konusunda elimizde sağlıklı bir veri tabanı yok. Kartal’da yıkılan binadan sonra riskli binaların tespiti için harekete geçildi. Dolayısıyla zorunlu deprem sigortası yapılmış konut varsa ve bu konut da riskli bina kapsamına giriyorsa bizim poliçeyi iptal edip, primini de iade etmemiz gerekiyor. Aynı şekilde kentsel dönüşüm kapsamında riskli olarak tespit edilen yapıların tapu belgelerinde şerh varsa bu konutların da deprem sigortası yaptırmaması, yapılmışsa da poliçenin iptal edilip, priminin de iade edilmesi gerekiyor” diyor.

Ev sahipleri ne yapacak?

“Geçmiş yıllara yönelik tüm primler mi iade edilecek” sorusunu ise sigortacılar, “Hayır, bu yılki geçerli poliçenin primi iade edilir. Eğer o bina geçen sene depremden yıkılsaydı ve sigortası da varsa hasar ödenirdi” diye cevaplıyor.

Deprem bölgesi ile kötü bina yapımının sigorta açısından ayrı değere sahip olduğunu belirten sigortacılar, “DASK’ın, riskli binalar konusunda yapacağı bir şey yok. Vatandaşlar isterlerse acentelerine gidip, poliçelerini iptal ettirebilir, primlerini de iade alabilir. Bizler de zorunlu deprem sigortası portföyümüzü tarayıp, riskli binaları tespit ederek, bilgilendirme yapacağız. Mesela İstanbul’da 65 binin üzerinde riskli tespit edilmiş bina var. Bunlar kayıt altına alınırsa ve deprem sigortaları da varsa poliçelerini iptal ettirebilirler” açıklamasında bulundu.

8.9 milyon konut sigortalandı

Türkiye'de sigortalanabilir 17.6 milyon konutun 8.9 milyonu zorunlu deprem sigortası ile sigortalandı. Türkiye genelinde yüzde 50’sinden fazlası depreme karşı sigortalandı. Sigortalılık oranı en yüksek bölge ise yüzde 60 ile Marmara bölgesi oldu. İstanbul’da ise sigortalanabilir 3.6 milyon konuttan 2.1 milyonu, yüzde 60’a yakını, depreme karşı sigorta teminatı aldı. Bugün için zorunlu deprem sigortası kapsamında alınacak en yüksek teminat 190 bin lira oldu. 

Bakanlık'tan 81 ile genelge: Riski binalar 3 ay içinde bildirilecek!


Geri Dön