18 / 04 / 2024

Riskli yapı istismarında kayıp 5 milyon lira!

Riskli yapı istismarında kayıp 5 milyon lira!

Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, Kentsel Dönüşüm Yasası'nı istismar eden müteahhitlerin, yerine apartman dikecekleri gecekondular için 'riskli yapı' kararı aldırıp, vergi ve harç muafiyeti elde ettiklerini belirtti...




Kentsel dönüşüm kapsamında Ankara'nın ilçelerinin büyük bir bölümünde eski binalar yıkılıp yerlerine yeni ve teknolojik binalar yapılıyor. 

Ömrünü dolduran binalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda riskli yapı belgesi aldıktan sonra 'Kentsel Dönüşüm' kapsamına alınıp birçok ödemeden muaf tutularak yeniden yapılıyor. 

Kentsel Dönüşüm en hızlı yaşandığı ilçelerin başında gelen Mamak'ta ömriinii dolduran binalar yıkılıp yerine yenisi yapılırken, yasanın getirdiği hakları istismar eden müteahhitler belediyeyi 9 ayda 5 milyon zarara uğrattı. 

Gecekonduyu riskli yapı ilan ediyorlar Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül. Kentsel Dönüşüm Yasasıyla birlikte Çevre ve Şehir Bakanlığı ile hükümetin ciddi adımlar attığını ifade etti. 

Akgül, "Riskli yapı ilan edilen binalar ruhsat harcı, yapı harcı, kanal katılım payı gibi birçok ödemeden muaf tutuluyor. Biz belediye olarak ruhsat veriyoruz. Müteahhit hemen projeye başlıyor" dedi. 

Yasa sulandırılıyor Yasanın bazı müteahhitler tarafından sulandırılmaya başlandığını anlatan Akgül. "Riskli yapı dediğimiz 3-4 katlı daha önce yapılmış ruhsatlı iskanlı binaları kapsayabilir. Bu duruma eyvallah. 

Depreme dayanıklı değildir. Testten geçememiştir. çürük raporu almıştır. Ama bunun uygulamasında bazı sıkıntılar var. Bir gecekondu bile olsa onu riskli alan ilan edip. Harçları yatırılmadan o parsele bina yapılıyor. Bu durumda belediyelerde ciddi anlamda gelir kaybına sebep oldu" diye konuştu. 

Belediyelerin 2015 bütçeleriyle ilgilide bilgi veren Başkan Akgül şöyle devam etti: "Bu sene belediyelerin gelirlerinde belli miktarda düşüş var. Bunların sebebi şu; Bazı yasal düzenlemler ile birlikte Kentsel Dönüşüm Yasasıyla ilgili olarak bakanlığımız ve hükümetimiz bu konuda ciddi adımlar attı. Riskli yapı ilan edilen yerlerde müracat ediliyor. 

Bunlar riskli yapı ilan edildiği zaman ruhsat harcı, yapı harcı, kanal katılım payından muaf tutularak. Ruhsat alıp inşaata başlıyorlar. Bundan ciddi kaybımız var." 9 Ayda 5 milyonluk zarar Akgül, bu durumun belediyelerin gelirlerini ciddi anlamda etkilediğini iddia ederek şunları söyledi: "Mamak Belediyesi olarak bu durumdan dolayı 9 aylık süreçte yaklaşık 5 milyon TL gelir kaybım oldu. 

Ancak müteahhit bu şekilde ciddi kazançlar elde ediyor. Ben durumu Cumhurbaşkanımıza ziyaret sırasında ilettim. 'Biz bunu bu şekilde düşünmemiştik' dedi. Kendisi konuyu Başbakanımıza ileteceğini söyledi." 



Ticari Hayat


Geri Dön