26 / 04 / 2024

Riskli yapıların tespitine itiraz!

Riskli yapıların tespitine itiraz!

Bir yapının kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp, yeniden inşa edilmesi için ilk olarak riskli olarak tespit edilmesi gerekiyor. Peki riskli olarak belirlenen yapıya itiraz edilir mi? Riskli yapıların tespitine itiraz nasıl edilir?



Riskli yapıların tespitine itiraz!

Bir yapının kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp, yeniden inşa edilmesi için ilk olarak riskli olarak tespit edilmesi gerekiyor. Yapının lisanslı kuruluşlar tarafından riskli olarak ilan edilmesinden sonra maliklere tebligat gönderiliyor.


İlgili tapu müdürlüğünce, tapu kütüğüne işlenen belirtmeler, riskli yapı tespitine karşı tebligat tarihinden itibaren onbeş gün içinde riskli yapının bulunduğu yerdeki Müdürlüğe dilekçe ile itiraz edilebileceği, aksi takdirde tebligat tarihinden itibaren İdarece altmış günden az olmamak üzere belirlenen süre içinde yapının yıktırılması gerektiği de belirtilmek suretiyle, aynî ve şahsî hak sahiplerine tebliğ edilir ve yapılan bu tebligat Müdürlüğe bildirilir.


İtirazlari inceleyecek olan teknik heyet, üniversitelerden bildirilen dört üye ile en az ikisi inşaat mühendisi olmak üzere, Bakanlik teşkilâtinda görev yapan üç üyenin istiraki ile teşkil edilir. Riskli yapı tespitinin, itiraz üzerine değişmesi halinde, durum aynı şekilde ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir. Peki, riskli yapıların tespitine itiraz nasıl yapılır?


Riskli yapıların tespitine itiraz etmek..

Riskli yapı tespitine karşı malikler veya kanuni temsilcilerince on beş gün içinde riskli yapının bulunduğu yerdeki Müdürlüğe verilecek bir dilekçe ile itiraz edebiliyor.


İtiraz için gerekli olan diğer belgeler şu şekilde sıralanıyor:

- Riskli yapının maliki olduğunu belirten tapu fotokopisi

- İtiraz eden malikin nüfus cüzdanı fotokopisi

- Tapu müdürlüğünden gönderilen tebligat örneği


Vekaletname ile yapılacak itiraz başvurularında belgelere ek olarak riskli yapı malikine vekalet eden kişinin vekaletname örneği ve nüfus cüzdanı fotokopisi gerekiyor.


İtirazları inceleyecek olan teknik heyet, üniversitelerden bildirilen dört üye ile en az ikisi inşaat mühendisi olmak üzere, Bakanlık teşkilatında görev yapan üç üyenin iştiraki ile teşkil ediliyor. 



Kentsel dönüşüm için nereye başvurulur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön