19 / 04 / 2024

Rize- Artvin Havalimanı için 100 milyon ton kaya gerek!

Rize- Artvin Havalimanı için 100 milyon ton kaya gerek!

AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize- Artvin Havalimanı'nın ihalesinin gelecek yıl yapılacağını söyledi. Karal, havalimanının deniz dolgusu için 100 milyon ton kaya gerektiğini belirtti.



AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize-Artvin Havalimanı'nın ihalesinin gelecek yıl yapılacağını söyledi.


Karal, Rize Öğretmenevinde düzenlediği basın toplantısında, Rize-Artvin Havalimanı Projesi'nin sondaj çalışmalarının tamamlandığını belirterek, "Sondaj çalışması yapılan sahada yumuşak zeminle karşılaşıldı. Sondaj çalışmaları yaklaşık 3 ay sürdü. Proje çalışmaları başlıyor. Bu da birkaç ay sürebilir" dedi.


Havalimanının deniz dolgusu üzerinde yapılacağına dikkati çeken Karal, dünyada bu alanda sayılı örnek bulunduğunu, bunlardan birinin Ordu-Giresun Havalimanı olduğunu dile getirdi.


Karal, "2016 yılı içerisinde Rize-Artvin Havalimanı'nın ihalesi yapılacak" diyerek, şunları kaydetti:


"Rize dışında dünyada deniz üzerinde yapılan üç havalimanı var. Bunlardan biri Ordu-Giresun Havalimanı. Rize Havalimanı'nda bunların hepsinden daha zor mühendislikler olacak. Bize verilen bilgilere göre, Ordu-Giresun Havalimanı 15-17 metre derinliğinde sert zeminde yapıldı. Rize'de ise 30-35 metre derinlikte yapılacak. Zemin de kumsal ve sağlıklı olmayan bir zemin. Kumsalın aşılıp kayanın bulunması gerekiyor." 


- "Yaklaşık 100 milyon ton kaya gerekiyor"


Karal, sağlam zemine inilmeden havalimanı inşa edildiğinde en küçük yer sarsıntısında dahi facia yaşanabileceğine dikkati çekti.


İnşaat aşamasında yumuşak tabakanın geçilerek sert zemine inilmesi gerektiğini belirten Karal, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Bu durum yapım maliyetini iki katına çıkartıyor. Bu da 'yaklaşık 550 milyon liralık maliyet' demek. Havalimanının yapılacağı deniz alanının doldurulması için yaklaşık 100 milyon ton kaya gerekiyor. Ordu-Giresun'da 35 milyon ton civarında kaya kullanılmıştı. Burada üç kat fazla taş kullanılacak. Bazı hemşehrilerimiz bu konuda çok acele ediyor. Bu havalimanının inşası çok ince hesaplar gerektiriyor. Geçtiğimiz hafta sondaj çalışmasının yapıldığı alana yakın bölgede deprem meydana geldi. Biz her türlü tedbiri düşünmek zorundayız. Bu nedenle havalimanının yapılacağı zemini en sağlıklı şekle getirmemiz gerekiyor.


Bu projede yaşanacak aksilik, hükümetleri bile düşürecek bir konudur. Siz burada 600 milyon liralık bir yatırım yapacaksınız ancak bir doğal afet, bu yatırımı suya düşürebilir. Bundan dünyada sadece üç tane var. Sıfır hatayla bunu inşa etmemiz gerekiyor. O nedenle her şey hesaplanıyor. Bu nedenle projenin hayata geçirilmesinde acele edemeyiz."


- Yeşil Yol Projesi


Karal, Yeşil Yol Projesi'nin durdurulmasının söz konusu olmadığını vurgulayarak, konuşmasını şöyle tamamladı:


"Yeşil Yol tamamlanacak. Yeşil Yol, turizm alanında bizim en önemli projemizdir. Kesinlikle devletin 2-3 şantaja, tehdide boyun eğecek durumu yoktur. Öneriler dikkate alınır. Gerekirse yol güzergahlarında değişiklikler olabilir. Vatandaşımızın önerileri de aynı şekilde dikkate alınmıştır ve bundan sonra da alınmalıdır. Bu, devletin projesidir. Bunun iktidarla alakası yok. Bu proje gerçekleşecektir.


'Yaylaların birine peşkeş çekildiği ve zenginler gelip, 10 katlı oteller yapacak' gibi söylemler var. Bunlar gerçek değildir."


AA




Geri Dön