18 / 04 / 2024

Rize-Artvin Havalimanı 114 milyon TL daha pahalıya mı mal oldu?

Rize-Artvin Havalimanı 114 milyon TL daha pahalıya mı mal oldu?

Rize-Artvin Havalimanı için iki ayrı ihale yapıldı. İhalenin pazarlık usulüyle yapılmasının, 114 milyon TL pahalıya mal olmasına sebep olduğu ileri sürüldü...



Temeli 2017 yılında atılan Rize-Artvin Havalimanı için iki ayrı ihale yapıldı. 30 Aralık 2019'da imzalanan ihale, 2017'deki ihalenin aksine "açık usul” ile değil, “pazarlık usulü” ile gerçekleştirildi ve 5 firma davet edildi. 682.2 milyon TL yaklaşık maliyetli ihaleyi yüzde 7.3 kırımla 632.4 milyon TL'ye bir firma kazandı. 

Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre; ihalenin "açık usul" ile yapılması durumunda genel uygulama ile yüzde 24'e kadar kırım uygulanıp, 518.5 milyon TL'ye mal edilebileceği ifade edildi. "Pazarlık usulü" ise ihaleyi 114 milyon TL daha fazlaya mal etti.  

Kamu İhale Kanunu'na göre "ilansız pazarlık usulü"nün sadece afet, salgın ve kısa süreli olan alımlar için kullanılması gerekmekte. Fakat 19 ay süreli olan bu Rize-Artvin Havaalanı üst yapı tesisleri inşaatı pazarlıkla gerçekleştirildi.

Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri ise "Havalimanı, deniz dolgu alanında yapıldığı için, ile yüzde yapım tekniği açısından özellik arz eden işler tanımına giriyor. Bu nedenle pazarlık usulü ile verildi" şeklinde konuştu.

Rize-Artvin Havalimanı'nın kulesi 'çay bardağı' şeklinde olacak!


Geri Dön