18 / 04 / 2024

Rize-Artvin Havalimanı'nın pist, apron, taksi yolu ve tüm altyapı imalatları tamamlandı!

Rize-Artvin Havalimanı'nın pist, apron, taksi yolu ve tüm altyapı imalatları tamamlandı!

Açılışı merakla beklenen Rize-Artvin Havalimanı'nda incelemeler gerçekleştiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Havalimanımızın pist, apron, taksi yolu ve tüm altyapı imalatlarını tamamladık. Nisan ayının başından itibaren de deneme uçuşları başladı." şeklinde konuştu.



Yaptığı açıklamada Bakan Adil Karaismailoğlu, aktif havalimanı sayısının bugün 57'ye yükseldiğini, 3 milyon metrekare alanda hayata geçirilen Rize-Artvin Havalimanı ile bu sayıyı 58'e çıkaracaklarını belirterek şöyle konuştu:

"Rize-Artvin Havalimanı'mız, Ordu-Giresun Havalimanı'nın ardından Türkiye'nin deniz üzerine dolgu yapılarak inşa ettiği 2'nci, dünyanın ise 5'inci havalimanıdır. Avrupa'da başka bir örneği de yok. Havalimanımızın pist, apron, taksi yolu ve tüm altyapı imalatlarını tamamladık. Nisan ayının başından itibaren de deneme uçuşları başladı. 45 metre genişlik ve 3 bin metre uzunluğundaki pistiyle bölgenin hava yolu ulaşımı ihtiyaçlarını eksiksiz karşılayacak bir proje. Yılda 3 milyon yolcuya hizmet verebilecek. 32 bin metrekare terminal binası ve diğer destek binalarıyla birlikte toplam 47 bin 133 metrekare kapalı alanı bulunan muazzam bir yapıdan bahsediyoruz."

Yaptığı açıklamada bölgenin kültürel ögelerinden izler taşıyan havalimanında yöresel mimarinin yansıtıldığı terminal binası ile 36 metre yüksekliğinde, çay bardağı formundan esinlenilen kule de hayata geçirdiklerini, gövdesi aydınlatılan kulenin bölgenin siluetine ayrı bir canlılık katacağını kaydeden Bakan Adil araismailoğlu, teknik ve yapım özellikleriyle dünyada sayılı örnekler arasında gösterilen havalimanındaki 135 bin metrekareden fazla peyzaj alanının 49 bin metrekaresini, Karadeniz'in coğrafi özelliklerine uyumlu olan 1453 ağaçla yeşillendirdiklerine değindi.

Rize-Artvin Havalimanı nın pist, apron, taksi yolu ve tüm altyapı imalatları tamamlandı!

Bakan Karaismailoğlu, şöyle konuştu: "Bölgemize kazandırdığımız Rize-Artvin Havalimanı, Doğu Karadeniz bölgemize, Rize ve Artvin'e yurt içi ve dışından hava yoluyla kesintisiz ulaşım sağlayacak. Bu da Rize ve Artvin illeri başta olmak üzere yörenin doğal güzelliklerini dünya turizmine açacak. Diğer bir deyişle turizm potansiyelini doğru değerlendirerek ekonomimize katkı sunacak, coğrafi özellikleri nedeniyle kara yolu ulaşımının güç olduğu Doğu Karadeniz bölgemizin ulaşım ihtiyacını daha hızlı ve konforlu bir şekilde sağlayacak, yurt içinden ve dışından Doğu Karadeniz bölgesine ve Gürcistan'a gidecek yolcular için bir ulaşım noktası tesis edecek. Böylece, hem bölge ülkeleriyle aramızdaki siyasi ve ekonomik ilişkileri destekleyecek hem de sosyoekonomik ve sosyokültürel gelişime ivme kazandırarak, bölgenin yatırım potansiyelini artıracak."

Bakan Adil Karaismailoğlu, "Havalimanımız, yapım döneminde 56 farklı sektöre doğrudan veya dolaylı olarak fayda sağladı ve faaliyet döneminde de sağlamaya devam edecek. Bu bağlamda yapım döneminde milli gelire etkisi 556 milyon dolar, istihdama etkisi 28 bin 100 kişi, üretime etkisi ise 1,2 milyar doların üzerindedir." şeklinde konuştu.

Rize-Artvin Havalimanı'nda üstyapının yüzde 80'i tamam!

Kalyon Holding'ten İstanbul Havalimanı'na 8 milyar avroluk yatırım! 

Rize-Artvin Havalimanı'nda ilk test uçuşu gerçekleştirildi!


Geri Dön