25 / 04 / 2024

Rize Hemşin'de TOKİ'nin kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirdiği iddiası TBMM'de!

Rize Hemşin'de TOKİ'nin kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirdiği iddiası TBMM'de!

Rize'nin Hemşin ilçesinde mahkeme kararına rağmen TOKİ'nin kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirdiği iddiası meclis gündemine taşındı. CHP'li Bekaroğlu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Rize'nin Hemşin ilçesinde mahkeme kararına rağmen TOKİ'nin kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirdiği iddiasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Bekaroğlu, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Bekaroğlu, ''Rize'nin Hemşin ilçesinde 2008 yılından bu yana süren kentsel dönüşümde ilçe sakinleri ile Hemşin Belediyesi arasında devam eden kamulaştırma davasında idareyi (Hemşin Belediyesi)haksız bulan Samsun Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi, 2 Mayıs 2019'da "Doğal güzelliklere sahip, kentsel nüfusu artmayan, yapılaşma süreci imar planına göre olağan seyrinde devam edebilecek, kırsal nitelikli bir yerleşim kent merkezinin tamamını yıkarak geleneksel doku ve yaşamdan uzak kentsel nitelikli bir karakterde yapılaşmasını amaçlayan kentsel dönüşüm kararının planlama esasları başta olmak üzere, şehircilik ilkelerine ve kentsel dönüşüm uygulamalarının amacına uygun olmadığına" karar vermiştir. Samsun Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi bu nedenlerle Rize İdare Mahkemesi'nin "davayı ret" kararını kaldırarak dava konusu işlemi de iptal etmiştir. Ne var ki, Hemşin Belediyesi'nin  TOKİ  ile birlikte yürüttüğü, bir kısmı heyelanlı bölge olan ilçenin tamamında uygulanan kentsel dönüşüm projesinde mahkeme kararlarına uyulmadığı, oldu bittiye getirilip insanların evlerini terk etmeye zorlandığı anlaşılmaktadır'' diye konuştu.

Bekaroğlu, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Bu insanlardan biri de 77 yaşındaki Emine Kobal'dır. Emine Kobal'ın evi ile ilgili kamulaştırma kararı mahkeme tarafından iptal edilmiştir. Buna rağmen inşaatı yapan müteahhit; evin temelini sakatlayacak şekilde inşaata devam etmiş, maalesef bugüne kadar evin sağlama alınması için hiçbir şey yapmamıştır. Emine Kobal ve ilçede görüştüğüm kanaat önderleri, durumları bu şekilde olan insanları canlarından bezdirip kamulaştırmayı kabul etmeye zorlandığı ya da can tehlikesi oluşturup idarenin bu nedenle insanların evlerinden çıkmasını sağlamak istediğini düşünmektedirler. Görünen o ki, burada insanların sadece mal güvenliği değil can güvenliği de ihlal edilmektedir. İnsanların mal ve can güvenliğinden sorumlu olan idarenin (Hemşin Belediyesi ve Bakanlığınızın) bu şekilde vurdumduymaz davranması anlaşılır gibi değil. Anayasa ile güvence altına alınan yaşam hakkı ve mülkiyet hakkı Belediye'nin gözetiminde TOKİ marifetiyle pervasızca çiğnenmekte, Bakanlığınız bu duruma ne yazık ki seyirci kalmaktadır. Yağan her yağmurda bu evde yaşayan insanların evi boşaltması için kapıya polis dayanmakta, insanlar yağmur dinene kadar heyelan korkusu nedeniyle uyku uyuyamadığını ifade etmektedir. Yüzlerce yıldır bu yerde yaşayan insanların yerlerinden yurtlarından edilmesi, uygunsuzluğu bilirkişi raporları ve Mahkeme kararları ile tespit ve tescil edilmiş olan bu projenin israrla sürdürülmek istenmesi, insanların mal ve can güvenliğinin çiğnenmesi hukuk devleti ile bağdaşmadığı gibi, bu işte herhangi bir kamusal yarar da bulunmamaktadır.''

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'nun soruları:
1. İptal edilen kamulaştırmalara rağmen özel mülkiyete konu arazilere girilmesi ve  insanların yaşadığı evlerin temellerinin sakatlanarak bu evleri boşaltmaya  zorlanması mevzuata uygun mudur?

2. Mahkemenin iptal ettiği kamulaştırmalardaki arazilerin projelere dahil edilmesi için  bu şekilde vatandaşın zorlanması rutin uygulamalardan mıdır?

3. Bir heyelan durumunda bu evin yıkılması nedeniyle ortaya çıkacak facianın  sorumluluğunu üstleniyor musunuz? 

4. Hukuksuzca vatandaşların arazisine tecavüz eden, insanların canina kast eden  Hemşin Belediyesi, TOKİ ve yüklenici firma hakkında soruşturma açtınız mı? Bu  sorumlular için Savcılığa suç duyurusunda bulunmayı düşünüyor musunuz?

5. Bu evde yaşayan insanlar geçen ay (Temmuz 2020) ilçeye yaptığınız ziyaret  sırasında durumu size anlattıklarını, evin sağlama alınması için gerekli kazık ve istinat duvarı çalışmasını bir an önce yapmaları için Belediye Başkanı ile TOKİ yöneticilerine talimat verdiğinizi ifade ediyor. Verdiğiniz bu talimatı takip ediyor musunuz? Bu talimatın iz bugüne kadar neden yerine getirilmemiştir? 


Geri Dön