29 / 03 / 2024

Rize'deki HES inşaatı protesto edildi!

Rize'deki HES inşaatı protesto edildi!

Senoz Vadisi Koruma Platformu üyesi bir grup, Rize'nin Çayeli ilçesi Çataldere köyünde yapımı sürdürülen hidroelektrik santrali (HES) inşaatının camlarını kırdı



Çataldere köyünde toplanan grup, Senoz Vadisi'ndeki dereler üzerine yapılan Uzundere ve Atabey HES inşaatlarını protesto eden mesajların yer aldığı pankart ve dövizler açtı. Köy meydanından yaklaşık 500 metre yürüyen grup, şantiyeye ve bazı köylere ulaşımı sağlayan kara yolu üzerinde protestosunu sürdürdü. Grup üyelerinden bazıları, birbirlerine zincirle bağlanarak yolu bir süre trafiğe kapattı. Zincirli eylem sırasında, güvenlik görevlileri, eylemcileri kamerayla görüntüledi.

Grup adına açıklama yapan Senoz Vadisi Koruma Platformu Dönem Sözcüsü İsmail Akyıldız, bölgede HES yapılmasına karşı olduklarını, durdurulması için her türlü çabayı göstereceklerini söyledi. Bölge halkının HES'lere karşı Rize İdare Mahkemesine dava açtığını belirten Balcı, şunları söyledi: "Senoz Derneği ve vatandaşların açtığı dava sonrası Rize İdare Mahkemesi nisan ayında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak vadiyi terk etmesi beklenen şirketler faaliyetlerini sürdürdü. Biz de bunun üzerine yollarını kesiyoruz. Çünkü, Karadeniz'de devlet kanunları işletilmemiştir. Devlet mahkemelerinin iptal kararları işletilmemiştir. Karadeniz insanının yasalara duyduğu saygı ve güven tahrip edilmiştir."

Karadeniz insanının sabrının taştığını iddia eden Akyıldız, "Bu kepazeliğe, maskaralığa, rezilliğe dur diyoruz artık. Evet, adını koyalım, bu bir isyandır. Kanunsuzluğa, usulsüzlüğe, zulme karşı onurlu insanın isyanıdır" dedi. Akyıldız, alınan mahkeme kararlarının uygulanmaması, havza planları yapılmadan HES projeleri inşaatlarının devam etmesi ve yolların yeniden inşa edilmemesi halinde eylemlerinin artarak devam edeceğini sözlerine ekledi.

HES ŞANTİYESİNİN CAMLARI KIRILDI
Konuşmaların ardından grup slogan atarak HES inşaatına yürüdü. Grup üyeleri, daha önce İlköğretim Okulu olarak kullanılan ve HES firmasına tahsis edilen şantiyeye "Okulumuzu geri istiyoruz" diyerek girmeye çalıştı. Kapının açılmaması üzerine kapıyı tekmeleyen grup üyeleri, camları taş ve sopalarla kırdı. Jandarma ekiplerinin müdahale ettiği olayda, ekiplerle grup arasında kısa süreli arbede yaşandı. Grup daha sonra eylemini alkışlarla sona erdirerek dağıldı. Grup üyelerinin eylemlerini sonlandırmasının ardından yaklaşık 2 saat trafiğe kapanan ve araçların biriktiği kara yolu trafiğe açıldı. Güvenlik güçleri olayla ilgili tutanak düzenleyerek inceleme başlattı.
AA


Geri Dön