25 / 04 / 2024

Roma dönemine ait sütunlar konağın önüne koyuldu!

Roma dönemine ait sütunlar konağın önüne koyuldu!

Antalya'da Roma dönemine ait sütunlar Şirinyalı Mahallesi'ndeki "Sütunlü Konak" adı verilen binanın önüne koyuldu. Antalyalı emekli sanat tarihi öğretmeni Ertekin Kaya, duruma tepki gösterdi.



Antalya'da Roma dönemine ait 2 bin yıllık mermer sütunlar  1996 yılında Mustafa Aydemir tarafından tarihi Kaleiçi bölgesinden alınarak Muratpaşa ilçesi Şirinyalı Mahallesi'ndeki "Sütunlü Konak" adı verilen binanın önüne koyuldu.


Antalyalı emekli sanat tarihi öğretmeni Ertekin Kaya, konağın önüne koyulmasına tepki gösterdi. Kaya, "Roma Dönemi Sütun/M.S. 2. Y.Y., Korunması gerekli kültür ve tabiat varlığı iade belgesi 2863 sayılı yasanın 25. maddesi gereği 'Mustafa Aydemir' adına kaydının izin belge ve no'su ve tarihi; Sütun: 94-1/11.4.1994, Sütun başı: 94-2/11.4.1994, Antalya Müzesi Müdürlüğü. Tarihi eserler tüm insanlığın ortak kültürel mirasıdır. Sütun bu anlayışla herkesin görsel temaşası adına müzenin izniyle 1994 yılında 'Mustafa Aydemir tarafından 'Sütunlu konağın" önündeki kamuya terk edilmiş sokak kaldırımına dikilmiştir. Bu eserler bazen yerinde kalıyor bazen de taşıma yapılıyor. 1994 yılında vatandaşa böyle bir izin verilmiş. Bakanlığımız nezdinde gerekli çalışmalar yapılmıştır. Bakanımız Nabi Avcı Bey bu tür konulara ciddi önem vermektedir. Tarihi eserlerin korunması, gelecek nesillere taşınmasına yönelik gerekli tedbir ve önlem alınmaktadır. Kaleiçi'nde bir apartmanın önünde duran sütun da bizimdir'' diye konuştu.



Sözcü


Geri Dön