23 / 04 / 2024

Rönesans Holding doğalgazdan benzin üreten tesis inşa edecek!

Rönesans Holding doğalgazdan benzin üreten tesis inşa edecek!

Aktif olarak üç kıtada 16 ülkede faaliyetlerini sürdüren Rönesans Holding, Türkmenistan'da petrol, doğalgaz ve petrokimya tesisleri yapımında iddialı olmayı hedefliyor..



Doğalgazdan benzin üretecek olan tesisin müteahhitliğini üstlenen Rönesans.global pazarın da dikkatini çekiyor. Türkmenistan'ın 2030 yılına kadar petrokimya ve gaz sektörünü geliştirme hedefine önemli katkılar sunması öngörülen proje için, Rönesans Endüstri Tesisleri Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Alkan, "Temeli 2014 yılında atılan ve Japon konsorsiyum ortaklarıyla Aşkabat yakınlarında yapımına başladığımız Gas to Gasoline (GTG) Projesi'nin toplam büyüklüğü yaklaşık 1.7 milyar dolar. Bu miktar, Japon ortağımızla beraber üstlendiğimiz toplam proje değeri olup, Rönesans'ın sorumlu olduğu kapsam ise yaklaşık 600 milyon dolar civarında" dedi. 


Aktif olarak üç kıtada 16 ülkede faaliyetlerini sürdüren Rönesans Holding, Türkmenistan'da petrol, doğalgaz ve petrokimya tesisleri yapımında iddialı olmayı hedefliyor. Türkmenistan'da birçok proje yürüttüklerini belirten Rönesans Endüstri Tesisleri Başkan Yardımcısı Kaan Alkan, temeli 2014 yılında atılan ve Japon konsorsiyum ortaklarıyla Aşkabat yakınlarında yapımına başladıkları Gas to Gasoline (GTG) Projesi ile doğalgazdan benzin üretileceğini ve bu kapasitedeki bir tesisin dünyada bir ilk olma özelliğini taşıdığını belirterek projenin toplam büyüklüğünün yaklaşık 1.7 milyar dolar olduğunu ifade etti. 

Rönesans Holding'in, yaklaşık 37 bin kişiye istihdam sağladığını belirten Kaan Alkan, fırmanıntemellerinin 1993 yılında St. Petersburg'da inşaat firması olarak kurulmasıyla atıldığını bildirdi. Alkan, "Türkiye dahil faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde; inşaat, gayrimenkul yatırım, enerji, sağlık ve yatırım alanlarında özgün projelere imza atıyoruz. Rönesans Holding, istikrarlı ve hızlı bir şekilde büyüme ve çalışmakta olduğu tüm ülkelerde lider olma iddiasını sürdürüyor" dedi. 


Rönesans Holding'in alt kuruluşu Rönesans Endüstri Tesisleri'nin (RET) 2011 yılında petrol, doğalgaz türevleri, metalürji ve enerji tesisleri yapmak üzere kurulduğunu ifade eden Kaan Alkan, "RET, iş yaptığı piyasalarda önemli oyuncular araşma girmeyi başardı. Dünyanın önde gelen EPC (Mühendislik, Tedarik, inşaat) firmaları arasına girmeyi hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmak adına mühendislik kabiliyetlerimizi artırıyoruz. Ayrıca Ar-Ge faaliyetlerine ve insan kaynağına ciddi yatırımlar yapıyoruz" dedi. 

RET'in kuruluşundan itibaren hızlı adımlarla yoluna devam ettiğini belirten Kaan Alkan, "2015 yılı finansal verilerinde firmamızın cirosu 500 milyon dolara, backlog rakamımız ise yaklaşık 2.5 milyar dolar seviyesine ulaştı. 2014 yılında sergilediğimiz performans ile 2013 yılı ciromuzu yaklaşık yüzde 50 artırdık. 

2015 yılı için yine yüzde 50'lik bir büyüme hedefliyoruz" dedi. Faaliyet gösterdikleri ülkelerin başında, Rusya Federasyonu ve Türkmenistan'ın geldiğini bildiren Alkan, bu ülkelerdeki petrol, doğalgaz ve petrokimya tesisleri yapımında iddialı bir oyuncu olmayı hedeflediklerini söyledi. 


Mary Gübre Fabrikası Projesi'ni tamamladı Kaan Alkan, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta grup firmalarından Rönesans Türkmen ile yapımını gerçekleştirdikleri yaklaşık 1 milyar dolar değerindeki kamu binaları projelerini başarı ile tamamladıklarını ifade etti. Ayrıca, Uzak Doğulu firmaların lider olduğu endüstriyel tesisler pazarında önemli projelere imza attıklarını dile getiren Alkan, bunun ilk adımı olan, Mary Gübre Fabrikası Projesi'nin yapımını tamamladıklarını belirtti. Alkan, "Mary Gübre Fabrikası Projesi'ni, Sojitz ve Kawasaki firmalarının işbirliği ile hayata geçirdik" dedi. Projenin yarattığı ekonomiye değinen Alkan, yılda 400 bin ton amonyak ve 640 bin ton üre üretiminin gerçekleştireceği tesisin, 850 kişiye istihdam sağlamasının yanı sıra Türkmenistan'da tarım sektörünün gelişmesine ve ihracatın artmasına yönelik önemli katkı sağlayacağını ifade etti. 


93 milyon dolarlık yatırım üstlendi Rönesans'ın Türkmenistan'da endüstriyel tesis inşaası alanındaki atılımın, Türkmenabat şehrinde Japon ortağı ile yapımını üstlendiği Sülfürik Asit Projesi ile devam ettiğini belirten Kaan Alkan, bu tesiste yaklaşık 93 milyon dolarlık yatırım üstlendiklerini belirtti. Alkan, "Tesisin hizmete alınmasıyla birlikte Türkmenistan'daki sülfürik asit ihtiyacının karşılanması anlamında önemli bir katkı sağlanmış olacak" diye konuştu. 


Rönesans olarak, bu yıl 'Dünyanın En Büyük Uluslararası Müteahhitleri' sıralamasında 53'üncü sıraya yükseldiklerini bildiren Alkan, "Bu başarımızda, Türkmenistan'da üstlendiğimiz projelerimizin payının büyük olduğunu söylemek isterim" dedi. 


Dünya Ek


Geri Dön