27 / 04 / 2024

Rönesans, Libya'ya, Afrika'nın en büyük AVM'sini kuruyor

Rönesans, Libya'ya, Afrika'nın en büyük AVM'sini kuruyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen ay Libya'ya yaptığı ziyaretin meyveleri alınmaya başlandı



30 yıldır problem olan Türk müteahhitlerinin alacakları ve vize konusunun çözülmesi iş dünyasının önünü açtı. Libya'nın 5 yıl içinde inşaat sektörüne yapmayı planladığı 125 milyar dolarlık yatırım için Türk şirketleri sıraya girdi. Türkiye'nin önde gelen müteahhitlik firması Rönesans İnşaat, Ukrayna ve Rusya'nın ardından rotayı bu ülkeye çevirdi. Firma Libya'da 1 milyon metrekarenin üzerindeki alanda toplam 2 milyar dolarlık proje üstlendi. Bu kapsamda Afrika'nın en büyük alışveriş merkezi inşa edilirken, üniversite, havaalanı, otel ve iş merkezleri yapılacak.

Libya'nın Afrika'nın Avrupa'ya açılan kapısı olduğuna dikkat çeken Rönesans Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kamil Yanıkömeroğlu, buradan komşu ülkelere de açılmayı planladıklarını söyledi. Yanıkömeroğlu, özellikle alışveriş merkezi ve otel için müşteriyi Tunus ve Cezayir gibi Kuzey Afrika ülkelerinden beklediklerini kaydetti. Rönesans İnşaat, Libya'da yapacağı alışveriş merkezini pazarlamak için 60 Türk perakendeciyi de Trablus'a götürdü. Libya'nın başkenti Trablusgarp'ta inşa edilecek alışveriş ve iş merkezi, 5 yıldızlı otel ve lüks konut yapımını kapsayan Bab Trablus 2 projesini Rönesans İnşaat, Libyalı ortağı Lidco ile yürütüyor.

Rönesans Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yanıkömeroğlu, Bab Trablus 2 projesi çerçevesinde 'Zümrüt' adı verilen AVM ile 5 yıldızlı otel, iş merkezi ve 'Yakut' adı verilen bin 500 lüks konut yapacaklarını kaydetti. Zümrüt'ün 2010 yılı içerisinde biteceğini aktaran Yanıkömeroğlu, Afrika'nın en büyük AVM projesini yapacaklarını ifade etti. AVM'de Libya'nın tek ve en büyük hipermarketinin yanı sıra büyük bir yapı marketi, mobilya market, elektronik market, sinema, bowling, buz pateni pisti ve büyük bir aile eğlence merkezi yer alacak.

125 milyar dolarlık sektör

Libya'nın gelecek 5 yıl içinde inşaat sektörüyle ilgili 125 milyar dolarlık yatırım planladığını ifade eden Libya Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri İbrahim Eriş ise şimdi Libya'ya yatırım için gelmeyenlerin 5 yıl sonra pişman olabileceğini söyledi. Türkiye'de AVM yatırımlarıyla dikkati çeken Rönesans İnşaat, Rusya, Ukrayna ve Libya'da faaliyet gösteriyor. Fabrikalar, AVM'ler, lüks konutlar yapan Rönesans İnşaat, bugüne kadar Rusya'da 60 fabrika, 16 AVM ve birçok lüks konut projesini tamamladı. 1993 yılında kurulan Rönesans İnşaat, 16 yılda toplam değeri 3 milyar doları aşan 450 projeye imza attı.
Hüseyin Sümer/Zaman

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Bir milyar dolarlık yatırım 
 
Tek eğlencesi alışveriş olan Libya'yı AVM'yle Türkler tanıştıracak
Yatırım rotasını krizde Rusya'dan Libya'ya çeviren Rönesans Grubu, Tripoli'de AVM, otel, ofis, konut ve hastaneden oluşan bir milyar dolarlık yatırımla inşa edilecek Kuzey Afrika'nın en büyük 'karma projesi'ni 2011'de hayata geçirecek. Libya'nın ilk AVM'sini de açacak olan Rönesans, Tunus'tan bile müşteri çekmeyi hedefliyor.

Rusya'da küresel finans krizinin de etkisiyle yavaşlayan inşaat işleri nedeniyle rotasını Libya'ya çeviren ve 14 ayda 2 milyar dolarlık iş alan Rönesans Grubu, alışveriş merkezi (AVM), otel, ofis ve konuttan oluşan Kuzey Afrika'nın en büyük karma projesini gerçekleştirecek. Tripoli'de toplamı bir milyar dolara malolacak BAB Trablus'la aynı zamanda Libya'nın ilk alışveriş merkezini de hayata geçirecek olan Rönesans Grubu, alışverişten başka eğlencesi olmayan Libya halkını ilk kez buz pisti, bowling, modern sinema salonları gibi ilklerle de tanıştıracak. Projenin AVM kısmı Mart 2011'de, ofisler Haziran 2011'de, otel ise 2011 sonunda hizmete girecek.

Tunus'tan müşteri

Rönesans Grubu aynı zamanda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretinin ardından ilişkilerin en üst seviyeye çıktığı Libya'daki Türk yatırımlarının da en hızlı hayata geçen adımı olacak. Şu anda proje ve inşaat aşamasındaki altı AVM projesinin 4'ünü Türk şirketler üstlenmiş durumda. Rönesans Grubu karma projesinin yanı sıra bir AVM projesi daha planlarken Turkmall da iki projeye imza atacak.

Libya'da Türkler'in ana aksların tamamını tuttuğuna dikkat çeken Rönesans Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kamil Yanıkömeroğlu, “BAB Trablus'un yapılacağı alan aslında konut için projelendirilmişti. Yaptığımız fizibilite çalışması sonucu buranın ticari projelere daha uygun olduğunu tespit ettik. Libya devletine bağlı LIDCO'yla işbirliği yaparak projeye başladık. ‘Zumurrud' adını verdiğimiz AVM projesi, aynı zamanda 2-3 km'lik alanda 5 bin konutla komşu durumda. Ayrıca Libya'da bir AVM yok. Eğlence alanları da bulunmadığı için Zumurrud Libyalılar'ın tek eğlencesi olacak. AVM Libya halkının yanı sıra Tunus'tan bile müşteri çekecek” dedi.

BAB Trablus'ta neler olacak?

- 75 bin metrekare kiralanabilir alanlı alışveriş merkezi

- 110 bin metrekare kiralanabilir alana sahip ofis

- Beş yıldızlı otel

- 1.500 konut

- Kalp hastanesi

Libyalılar Türk markaları için izdiham yarattı

Tripoli'deki AVM projesinin inşaatını son sürat sürdüren Rönesans Grubu, Türk perakendecileri de bu pazarla tanıştırmak için 100'den fazla perakendeciyi ülkeye götürdü. İpekyol, Kiğılı, Mavi, Teknosa, Aydınlı, Twigy gibi Türk markalarının Libya'da faaliyet göstermesi için Libyalı işadamlarıyla 'buluşma' gerçekleştirilirken bu buluşmaya beklenenin iki katı katılım oldu. Libyalı işadamları Türk markalarını ülkeye getirmek için taşımak yarışa girdi.

Rusya'da işler yavaşladı, şans Araplar'a güldü

- Rusya'daki işlerin yavaşlamasının Libya'da yatırımların şansını artırdığını söyleyen Kamil Yanıkömeroğlu, “Eylül 2008'e kadar Rusya'da fırsatlar çoktu ama şu anda krizden en az seviyede etkilenen ülkelerin önemi arttı. Biz de son bir yıl içinde Libya, İran, Türkmenistan, Suudi Arabistan gibi ülkelerde olmaya gayret ediyoruz” dedi.

Perşembe günü ‘damsız' alışveriş yasak!

- Kişi başına gelirin 11 bin dolar seviyesinde bulunduğu Libya'da halkın tek eğlencesi alışveriş.

- Cuma gününün tatil olduğu ülkede Libyalılar Perşembe günleri ailece alışverişe çıkarak eğleniyor. Perşembe günleri aile günü olduğu için erkekler tek başına alışverişe çıkamıyor.

- Ülkede alışveriş saat 12.00'den sonra başlarken gece 24.00'e kadar sürüyor. Ramazan'da ise sabaha kadar alışveriş yapılıyor.

- Ülkede nüfusun yüzde 50'si 25 yaşın altında.

- Beş yıl içinde ülkede 125 milyar dolarlık yatırım öngörülüyor. Yatırım planında en büyük payı 38.4 milyar dolarla konut projeleri alıyor. 
Hale Tüzün/Vatan


Geri Dön