19 / 04 / 2024

Rönesans, Suriye'nin en büyük karma projesini yapacak!

Rönesans, Suriye'nin en büyük karma projesini yapacak!

Libya"da Kuzey Afrika"nın en büyük AVM"si ve en büyük stadyumu projelerini hayata geçirmeye hazırlanan Rönesans Grubu, şimdi de Suriye"nin en büyük karma projesinin inşaat sözleşmesini imzalamak için 19 Ocak"ta şžam"ın yolunu tutuyor



Libya"da Kuzey Afrika"nın en büyük AVM"si ve en büyük stadyumu projelerini hayata geçirmeye hazırlanan Rönesans Grubu, şimdi de Suriye"nin en büyük karma projesinin inşaat sözleşmesini imzalamak için 19 Ocak"ta şžam"ın yolunu tutuyor. Halep"te Cham Holding kuruluşu olan Bena Properties işbirliğiyle AVM, 4 ve 5 yıldızlı oteller, ofis ve kongre merkezleri barındıran Taj Halab projesini gerçekleştirecek olan grup, 180 milyon dolara malolacak projeye yatırımda da yüzde 25 oranında ortak olma kararı aldı.

Dünyada Enka ile GAMA"dan sonra taahhütlük işi alan en büyük 3"üncü Türk şirketi olan ve Ortadoğu ile Afrika"da üstlendiği milyar dolarlık projelerle tanınan Rönesans Grubu, Libya"dan sonra Suriye"nin de en büyük karma projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Libya"da devlet şirketi Lidco ile ortak olarak Kuzey Afrika"nın en büyük AVM"si, 5 yıldızlı otel, iş merkezi ve bin 500 lüks konuttan oluşacak en büyük karma proje olan Zümrüt"ün inşaatını sürdüren grup, Halep"te Cham Holding kuruluşu olan Bena Properties ortaklığıyla içinde AVM, sosyal kültürel aktivitelerin olacağı meydan, 4 ve 5 yıldızlı oteller, ofis ve kongre merkezleri barındıran Taj Halab projesini gerçekleştirecek.

˜Doğu"nun Paris"ine girdik"

Projenin alışveriş merkezi bölümünün yönetiminden sorumlu olacak Rönesans Holding"in Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Cham Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rami Makhlouf ile inşaat sözleşmesini imzalamak için 19 Ocak 2011"de şžam"ın yolunu tutacak. Projenin sadece taahhütlük işi olmadığını, kendileri için bir yatırım fırsatı da doğurduğunu söyleyen Rönesans Alışveriş Merkezleri Yönetim Kurulu Üyesi Önder Sürenkök, 180 milyon dolarlık başlangıç yatırımı bulunan projede yatırımın yüzde 25"ini de kendilerinin üstleneceğini açıkladı. Suriye"nin inşaat sektörü açısından çok bakir bir pazar olduğuna dikkat çeken ve Halep"i œDoğu"nun Paris"i olarak tanımlayan Sürenkök, œCham Holding kuruluşu olan Bena Properties, yurtdışındaki deneyimimizi gördü ve biz de yatırıma yüzde 25 oranında ortak olma kararı aldık dedi.

Halepli önce Antep"e geldi

Gaziantep"te Sanko Holding ile ortaklaşa kurdukları Sankopark Alışveriş Merkezi"ne Halep"ten müşteriler geldiğini hatırlatan Sürenkök, yatırıma biraz da bu potansiyelden etkilenerek yola çıktıklarını belirtti.

Toplam 300 dönümde 180 bin m2 inşaat alanlı projede, 150 bin m2 inşaat alanı, 60 bin m2 kiralanabilir alanı olan bir alışveriş merkezi inşa edeceklerini anlatan Sürenkök, ülkeye ilk kez girecek Türk firmalarına önderlik edeceklerini belirterek şöyle konuştu: œLibya"ya 72 Türk firmasını götürüp projeyi tanıtmıştık, 160 dükkanın yer alacağı Halep"teki merkezde ise ülkeye ilk kez girecek Türk firmalarına da yine ˜Bizimle gelin" teklifi yapmayı planlıyoruz. Henüz görüşmelere başlamadık ama inşaat sözleşmesinin ardından Libya"daki gibi Koton, Kiğılı, LC Waikiki ve Mado gibi firmalara çağrı yapabiliriz.

Yurtdışı cirosu 3 milyar $"a koşuyor

Libya ve Trablus"un yanı sıra Türkmenistan"dan İran"a, Suudi Arabistan"dan Bahreyn ve Ukrayna"ya kadar pek çok taahhütlük ve yatırım projesi yürüttüklerini, Rusya"da ise artık kendi ülkelerinde gibi olduklarını söyleyen Rönesans Alışveriş Merkezleri Yönetim Kurulu Üyesi Önder Sürenkök, 2010"da 2.5 milyar dolara dayanan yurtdışı taahhütlük cirolarını 2011"de 3 milyar dolara çıkaracaklarını kaydetti. Rusya"da Moskova"da işletmesini bir zincire vermek üzere 5 yıldızlı bir otelin inşaatını yürüttüklerini, oteli Mart-Nisan"da bitireceklerini söyleyen Sürenkök, œLibya"daki 2.5 milyar dolar yatırım değerindeki Zümrüt projemiz devam ediyor. Trablus"ta Avusturyalı ortağımız PORR AG ile Kuzey Afrika"nın en büyük stadyumunu inşa ediyoruzœ diye konuştu.

Tarihi binalar restoran ve ofise çevrilecek

Halep Valiliği"nin verdiği bir yap-işlet-devret projesi olan ve tarihi 4-5 binanın bulunduğu stratejik bir noktada yer alacak Taj Halab projesi için ilk olarak 2010"un ilk çeyreğinde lokal ortakla biraraya geldiklerini belirten Proje Koordinatörü Özge Gözüm, Eylül 2010"da inşaata hazırlık sürecinin başladığını, şu an ise ön izin ve çevre araştırılması yapıldığını söyledi. Projenin Ocak 2013"te tamamlanmış olacağını ifade eden Gözüm, otel ve ofislerin yönetiminin BENA, alışveriş merkezinin yönetiminin ise Rönesans tarafından yapılacağını belirterek şöyle devam etti: œProjede 4 turizm tesisi olacak. 140 oda, 10 suitten oluşacak 4 yıldızlı bir Nova Otel, 130 odalı 3 yıldızlı bir Ibis otelin yanı sıra 5 yıldızlı 30 odalı bir butik otelin de inşa edilmesi planlanıyor. Bu otel için dev zincirlerle görüşülüyor. 4"üncü turizm tesisinin yine Accor Grubu"nun getireceği bir konferans tesisi olması planlanıyor. Tarihi binalarda 2 bin 500 m2 restoran ve 2 bin 500 m2 ofis yer alacak.

Halep"in en stratejik noktasında inşa edilecek

Türkiye"ye giden anayolun üzerinde yer alacak Taj Halab projesi, Halep Üniversitesi yakınında, uluslararası Halep Havalimanı"nın yaklaşık 8 km uzaklığında, Halep"in en stratejik bölgesinde inşa edilecek. Rönesans Holding"in hayata geçireceği komplekste 180 bin m2 yerleşim alanı, 300 oda ile suit bölümleri olan oteller, 60 bin m2 kiralanabilir alanı olan AVM, konferans salonları, sinemalar, aile eğlence merkezleri ve diğer sosyal donatılar yer alacak. Proje 24 ayda tamamlanacak.
Nihal Yuvacan/Vatan

 


Geri Dön