19 / 04 / 2024

Rönesans’tan hastaya depremi hissettirmeyen dev hastaneler!

Rönesans’tan hastaya depremi hissettirmeyen dev hastaneler!

Rönesans Holding, Fransız ortağıyla birlikte şehir hastanelerine 2 milyar Euro yatıracak. ‘Kamu-özel ortaklığı’ çerçevesinde inşa edilecek şehir hastaneleri hem konfor hem de deprem güvenliği açısından en üst düzeyde olacak.



20 yıl önce Rusya’da kurulan ve bugün uluslararası arenada Türkiye’nin en büyük inşaat firması haline gelen Rönesans Holding, Fransız ortağıyla birlikte şehir hastanelerine 2 milyar Euro yatıracak. ‘Kamu-özel ortaklığı-PPP’ (Public Private Partnership) çerçevesinde inşa edilecek hastaneler hem konfor hem de deprem güvenliği açısından en üst düzeyde olacak. Hastanelerde deprem izolatörleri olacak. Yani binalar herhangi bir deprem sırasında hem hasar görmeyecek, hem de hastalar depremi hissetmeyecek. Rönesans Sağlık Yatırım’ın Fransa merkezli Meridiam Infrastructure ortak yapacağı hastaneler Adana, Bursa, Elazığ, Yozgat’ın yanı sıra ayrıca bir paket halinde Afyon, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, Malatya, Samsun, Trabzon ve Van’da hayata geçirilecek fizik tedavi ve rehabilitasyon hastaneleri, psikiyatri hastanelerini kapsıyor. Projelerle ilgili bilgi vermek üzere önceki akşam Rönesans yöneticileri bir sohbet toplantısı düzenlerken sabah da temeli ilk atılacak olan  Adana  Sağlık Kampüsü için sağladıkları 433 milyon Euro’luk krediye imza attı. Adana projesinin 540 milyon Euro’ya mal olacağını belirten Rönesans Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu, PPP projesini telekomdaki 5G’ye benzetti.


Dünyada ilk uygulama olacak


“Devlet hastayla uğraşacak. Diğer işler 25 yıl boyunca bizde olacak” diyen Yanıkömeroğlu, 1.550 yatak kapasiteli Adana’daki projenin dünyanın en büyük deprem izolatörlü binası olacağını söyledi. Yanıkömeroğlu “Hasta, depremi hissetmeyecek. Bu hastanelerin depremden sonra da hayatına devam etmesi önemli. İnşa edeceğimiz hastaneler konforda ise özel hastanalerin bile önüne geçecek” dedi. Yanıkömeroğlu, izolatör sisteminin maliyeti yüzde 10 artırdığına da dikkat çekti. Yanıkömeroğlu, Fransız ortakla birlikte Orta Afrika pazarı için de fon geliştirdiklerini belirterek “Birlikte Afrika’ya da açılacağız. Nijerya, Tanzanya, Gabon, Senegal’de altyapı yatırımları olacak” dedi. Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak ise yurt dışında elde ettikleri deneyimi Türkiye’nin sağlık yatırımlarında kullanmak üzere yola çıktıklarını belirterek “Diğer bir ifadeyle sağlıkta Rönesans dönemi başlıyor. 2015’te hastanelerle ilgili çok yoğun çalışmalarımız olacak. Meridiam ile birlikte açılacak yeni ihalelere de gireceğiz. PPP dışındaki başka projeleri de takip edeceğiz” dedi.


Rusya’daki kriz fırsat olabilir


Toplantıda bugüne kadar Rusya’da birçok dev projeye imza atan ve halen bu ülkede 23 bin çalışanı bulunan Rönesans yöneticilerine kriz de soruldu. Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp, Rusya pazarına güvendiklerini belirterek “1998 ve 2008 krizlerinde de oradaydık. Kriz bazen şirketler için fırsat olabilir. 2008 krizinde de arsa alarak yatırım yapmıştık” dedi. Şu anki krizin geleceğini zaten öngördüklerini, Rusya’daki çalışma arkadaşlarıyla haftada 4-5 kez telekonferans yaptıklarını da hatırlatan Ilıcak “Kriz 1-2 yıl içinde atlatılır. Çünkü politik krizi var. Yönetilebilir. Zaten Rusya’nın 450 milyar dolar rezervi var” diye konuştu. Ilıcak, Rusya’da sektörde yaşanacak konsolidasyonların da kendilerine yarayacağını belirtti. Ilıcak ayrıca bu ülkedeki kontratlarını da ruble yerine dolar üzerinden yaptıklarını hatırlattı.


2018’de hedef 95 bin yatak


Törende konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, toplam 24 bin yatak kapasiteli sağlık tesisleri için yeni ihaleler açacaklarını belirterek, “İmza atılan ve atılma sürecinde olan 16 şehir hastanesi ve 24 bin yatak kapasitesi için 9 milyar dolar tutarında yatırım söz konusu. Önümüzdeki yıl için de 24 bin yatak kapasitesi için daha imza süreçlerini tamamlayacağız” diye konuştu. Müezzinoğlu, PPP’lerden ayrı olarak, kamu olarak da 32 bin yatak kapasiteli 216 hastanenin inşasına devam ettiklerini belirterek, “Bunların tamamı 2016’da hizmete girecek. Ayrıca bir yıl içinde 10 bin yatak kapasiteli hastanenin daha temelini atıp 2018 başında 95 bin yatak kapasitesi ile Türkiye’yi sağlık alanında bölge merkezi yapacağız” diye konuştu.


Türkiye, Avrupa’da yatırım için en iyi yer


Rönesans’la hastane yatırımları için ortaklığa giden Meridiam’ın CEO’su Thierry Deau, Türk ekonomisini övdü. Deau “Türkiye’nin geleceğine inanıyoruz. Türkiye gelişmekte olan bir ülke ve altyapı yatırımları daha da gelişecek. Kredi için tüm yabancıları ikna ettik. Birçok yabancı bankayı bir araya getirdik. Türkiye Avrupa’da yatırım yapılabilecek en iyi yer. Rönesans’ı da çok güvenilir buluyoruz. Bu ortaklık Türkiye-Fransa ilişkileri açısından da önemli. İlk adımı attığımız içcin gurur duyuyoruz” dedi. Türkiye-AB ilişkilerine de değinen Deau son yaşanan tartışmaların ve gerginliklerin geçici olduğunu söyledi. Deau’nun verdiği bilgiye göre Meridiam 4 milyar dolar tutarında yatırım yönetiyor. Meridiam, kamu-özel ortaklığı kapsamında Londra Metrosu, 45 küçük hastane, Miami limanı tüneli, hızlı tren gibi projeleri hayata geçirdi.


Star 


Geri Dön