26 / 04 / 2024

Rostov Meyve Sebze Hali´nin temeli atıldı!

Rostov Meyve Sebze Hali´nin temeli atıldı!

F.O.R.T. , Rusya´da sebze hali yapıp ihracatı 1 milyar dolar artıracak



Rostov Meyve Sebze Hali´nin temelini atan Bakan Çağlayan, stantta bulunan bir karpuzu keserek, F.O.R.T. Yönetim Kurulu Başkanı Burak Bozkır, Rostov Valisi Vasili Golubey ve yatırımın gerçekleştirildiği Aksay bölgesinin valisi Vitali Borzenko´ya ikram etti.

Rusya´nın Rostov şehrinde temeli atılan modern meyve ve sebze hali F.O.R.T (Rostov Meyve Sebze Terminali) ve kurulacak diğerleri sayesinde Türkiye´den bu ülkeye gerçekleştirilen sebze-meyve ihracatının 1 milyar dolar daha artması hedefleniyor.

F.O.R.T Yönetim Kurulu Başkanı Burak Bozkır, ülkenin 12 noktasına daha hal yapacaklarını ayrıca Rusya´da hiç olmayan outlet mağazaları açacaklarını söyledi. Şubat 2011´de faaliyete başlayacak olan hal 35 milyon dolara mal olurken 1500 kişiye de istihdam sağlayacak. 3 Türk´ün ortaklığıyla kurulan şirketin Genel Müdürü Bozkır, Türkiye´nin meyve ve sebze ihracatının üçte birlik kısmını Rusya´ya gerçekleştirdiğini hatırlatarak, "Bu yatırımla başta Türkler olmak üzere diğer iş adamları da modern bir hale kavuşacak" dedi.

OUTLET ZİNCİRİ KURACAĞIZ
Bozkır, Rusya´da bulunmayan outlet mağazalarını kurmayı hedeflediklerini de belirterek, "Ülkede sezon sonunda satışlardan kalan ürünler değerlendirilemiyor ve yoğun stok yaşanıyor. İlk olarak 50 milyon dolar yatırımla Moskova´da sonra da diğer şehirlerde mağaza açmayı planlıyoruz. Buralarda Türk markaları da yer alacak" diye konuştu.

ÇAĞLAYAN: AY´A GİTTİK
Temel atma törenine katılan Bakan Zafer Çağlayan da, Rusya´nın 13 ayda ziyaret ettiği 56. ülke olduğunu belirterek, "Bu süre içinde 380 bin kilometreyi geçtim. Bu dünya ile Ay mesafesi. Şimdi Ay´a gittik, geri dönmemiz lazım" dedi. Türk iş adamlarının teminat mektubu sıkıntısı hakkında da konuşan Çağlayan, "Yurt dışı müteahhitlik hedefimiz, yıllık 50 milyar dolar taahhüt gerçekleştirmek. Bu da müteahhitlerimizin en az 20 milyar dolar civarında teminat talebi olması demektir. Bu konuya Ziraat Bankası daha fazla destek verecek" diye konuştu.
Türkiye/Mustafa Sezer

 


Geri Dön