18 / 04 / 2024

Sabancı Çimento Grubu Çanakkale'de 300 milyon liralık yatırım yapacak!

Sabancı Çimento Grubu Çanakkale'de 300 milyon liralık yatırım yapacak!

Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Hakan Gürdal, yüzde 17 pay ile Türkiye'de en yüksek çimento üretim kapasitesine sahip olduklarını, bu yıl 300 milyon liralık yatırımla kapasiteyi daha da artıracaklarını söyledi.



Sabancı Çimento Grubu'nun geçen yıl değerlendirmesi ve bu yıl hedefleri ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Gürdal, Türkiye'de büyüme, genç nüfus, kentsel dönüşüm ve mega altyapı projeleri çimento talebini desteklediğinin altım çizdi ve ekledi: "Geçen yıl çimento tüketiminde en ciddi artış yüzde 7.5 ile Karadeniz ve yüzde 5.3 ile Marmara Bölgesi'nde gerçekleşti. Marmara Bölgesinin çimento tüketiminin toplam içindeki payı yüzde 27 oldu." Geçen yıl Akçansa ve Çimsa'nın toplam cirosunun yüzde 16 artışla 2.5 milyar lira olduğunu belirten Gürdal, bu yıl ciroda yüzde 10-15 arası büyüme beklediklerini; üretimdeki artışın da buna paralel olmasını öngördüklerini ifade etti. Sabancı Holding Çimento Grubunun Türkiye'de yüzde 17lik payıyla en büyük kapasiteye sahip olduğunu kaydeden Gürdal, 2014'te Akçansa ve Çimsa'nın toplam karının ise 450 milyon liraya ulaştığını söyledi ve şöyle dedi: "Üstelik sadece yurt içinde değil yurt dışında da önemli bir konuma sahibiz. Akçansa'da dünyanın önde gelen üreticilerinden HeidelbergCement ile ortaklığımız başanlı ve verimli bir şekilde sürüyor. Çimsa, yurt dışında yapılanmış tek Türk çimento şirketi... Dolayısıyla bizim Başkanı Hakan Gürdal, yüzde 17 pay ile Türkiye'de en yüksek çimento üretim bu yıl 300 milyon liralık yatırımla kapasiteyi daha da artıracaklarını söyledi. 

rekabetimiz Türkiye ile sınırlı değil! Küresel arenada da Türk çimento sektörünü temsil ediyoruz." Gürdal, Çimento Grubu'nun verimlilik ve sürdürülebilir yaşam odaklı projeler geliştirdiğini belirterek, 2015 yılında 300 milyon lira yatırım hedeflediğini, bunun büyük kısmının da Afyon fabrikasında yapacakları kapasite artış yatırımından oluştuğunu belirtti. 


Türkiye'nin ise 65 milyon ton çimento tüketimi ve 10.7 milyon ton çimento ve klinker ihracatı ile Avrupa'nın en büyük, dünyanın da dördüncü büyük çimento üreticisi olduğunu belirten Gürdal, 2015 yılında tüketim artışını da GSYH büyümesine paralel yüzde 3-3.5 aralığında beklediklerini söyledi. Sabancı Holding Çimento Grubu bünyesinde halka açık olan, holdingin Alman Heidelberg Cement ile ortak şirketi Akçansa ve holdingin bağlı ortaklığı yer alıyor. Çimsa ayrıca Afyon Çimento'nun da yüzde 51 ortağı konumunda bulunuyor. Çimsa Genel Müdürü Nevra Özhatay da, gündemlerinde önemli bir yatırım karan olduğunu vurgulayarak, "2012 yılında bünyemize kattığımız Afyon Çimento Fabrikamızı, modern teknolojilerle donatılmış yeni bir üretim tesisine taşıyacağız" dedi ve şöyle anlattı: "165 milyon dolar tutarında yatırımla Afyon'da şehir dışında, Halımoru köyünde yeni bir fabrika kuracağız. Planlamalarımıza göre 2015 son çeyrekte temel atma törenini yapacağız. 


Afyon Çimento'nun yıllık üretim kapasitesinin ilk etapta 3 katına çıkarmasını ve yılda 1.5 milyon ton olmasını kapasiteye ulaşmasını hedefliyoruz." Akçansa Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu da konuşmasında» "Şirketimiz için büyük önem taşıyan inancılık iş kolunu büyüterek karlılığımızı artırmayı hedefliyoruz" dedi ve ekledi: "Bu doğrultuda yapılan çalışmalar neticesinde geçen yıl limancılık iş kolunda yüzde 18 büyüme kaydettik. Çanakkale Limanımız bize büyük lojistik avantaj sağlıyor. Bu sayede sadece yurt içinde yaptığımız satışlarla değil; aynı zamanda çimento ihracatında da Türkiye'nin en önde gelen kuruluşlarından biriyiz." Yabancı ortaklan HeidelbergCement'in katkısıyla ihracat pazarlarında önemli ve kalıcı pazarlar kazandıklannın da altını çizen Hacıkamiloğlu, "ABD, Batı Afrika ülkeleri, Akdeniz Havzası, Rusya gibi çok farklı coğrafyalara ürün ve hizmetlerimizi ulaştırıyoruz. Sadece Çanakkale'de üretimini yaptığımız düşük alkalili çimento ihracatımız ile ABD pazarının en büyük tedarikçisi konumundayız" diye ekledi. 


Çanakkale Haber


Geri Dön