19 / 04 / 2024

Sabancı Holding Diasa'yı Ülker'e satıyor!

Sabancı Holding Diasa'yı Ülker'e satıyor!

Sabancı Holding, Diasa'nın satışı ile gıda perakendeciliğinden çekiliyor...



Sabancı Holding ile İspanyol Dia'nın ortak olduğu indirim market zinciri Diasa'nın tamamını Yıldız Holding'in alması konusunda anlaşma sağlanırken, öte yandan CarrefourSA'daki hisselerinin Fransız Carrefour'a satışı konusunda olumlu yönde ilerleyen bir görüşme yürütüyor. 

 

Sabancı Holding, iki şirketteki payının satışının sonuçlanması halinde gıda perakendeciliğinden çıkmış olacak.

 

Konu hakkında bilgi sahibi üç kaynağın verdiği bilgiye göre, Diasa'nın satış bedeli 300-350 milyon lira arasında olacak ve satışa dair açıklama kısa bir süre içinde yapılacak.

İndirim market zinciri Diasa'da İspanyol Dia'nın yüzde 60, Sabancı Holding'in yüzde 40 hissesi bulunuyor. Diasa'nın ödenmiş sermayesi 212 milyon lira seviyesinde bulunuyor. 

Diasa, Türkiye'de 1,200'ün üzerinde market ile faaliyet gösteriyor.

 

Yıldız Holding yetkililerine ulaşılamazken, Dia konu hakkında yorum yapmadı.

İş Yatırım Analisti Başak Dinçkoç, "Diasa için değerlememiz daha yüksekti, ancak SabancıHolding'in değerlemesinde Diasa'nın payı yüzde 1 ile çok düşük bir seviyede bu nedenle holdingindeğerlemesini etkilemez" dedi. 

 

Dinçkoç, Sabancı Holding'in gıda perakendeciliği alanından tamamen çıkması halinde katmadeğeri daha yüksek olan sektörlere odaklanabileceğini söyledi.

Öte yandan, Sabancı Holding, Fransız süpermarket zinciri Carrefour ile ortaklığı olanCarrefoursa'daki payının satışı için de Carrefour ile görüşmeler yürütüyor.

Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, "Sabancı'nın Carrefoursa'daki payının Carrefour'asatışı yönünde olumlu gelişmeler var ancak henüz nihai aşamaya gelinmedi" dedi.

Carrefour ve Sabancı Holding konu hakkında yorum yapmadı. 

 

Carrefoursa'da Sabancı Holding'in yüzde 38.8, Carrefour Nederland BV'nin yüzde 58.2 payıbulunuyor. Hisselerin yüzde 2.2'si ise halka açık. Carrefoursa'nın ödenmiş sermayesi 113.42milyon lira seviyesinde bulunuyor. Hisseleri dün 18.45 liradan kapanan Carrefoursa'nın piyasadeğeri buna göre 2.09 milyar lira seviyesinde bulunuyor.

Carrefoursa 2012 yılını 5.5 milyon lira zararla tamamlamıştı. Şirketin satış gelirleri ise2.49 milyar lira olarak gerçekleşmişti.

Şirketin faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre, 2012 sonu itibariyle Carrefoursa'nın 215süpermarket, 28 hipermarketi bulunuyor. 

 

Sabancı Holding, portföyünde yer alan Carrefoursa hisse senetlerine ilişkin stratejikopsiyonların değerlendirilmesi amacıyla bir finansal kuruluşu danışman olarak yetkilendirdiğini2011 sonunda açıklamıştı. Ayrıca, Carrefour CEO'su Georges Plassat, Ağustos ayında Carrefour'unaktivitelerinin merkezinde yer almayan Türkiye ve Endonezya gibi bazı ülkelerdeki faaliyetleringözden geçirilmekte olduğunu söylemişti. 

 

Son olarak ise Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, 25 Mart'ta basında yeralan açıklamalarında, Carrefoursa'da ortaklık yapısına ilişkin hemen bir çözüm bulunmamasıhalinde hukuki yollara başvuracaklarını söylemişti. 

Haberin ardından Dia hisseleri yüzde 1.7 artarken, Sabancı Holding hisseleri yüzde 0.93düşüşle 10.65 liradan işlem görüyordu. Carrefour hisseleri ise yüzde 1.96 primli seyrediyordu. 



Dünya


Geri Dön