28 / 03 / 2024

Sabuncubeli Tüneli'nde son durum ne?

Sabuncubeli Tüneli'nde son durum ne?

Sabuncubeli Tüneli projesinde yüklenici firma iflas etmesi nedeniyle 4 Kasım itibarıyla çalışmalar durdu. Ya proje başka yükleniciye devredilecek ya kredi kullanılacak. Son ihtimal projeyi Karayolları tamamlayacak.



Yap-İşet- Devret modeliyle ihale edilen Sabuncubeli Tüneli projesinde yüklenici firmanın iflas etmesi nedeniyle 4 Kasım itibarıyla çalışmalar durdu. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün firmaya gerekli uyarıları yaptığını, tünelin tamamlanması için alternatifler üzerinde çalışıldığını anlattı. Elvan,  projeyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: 

 

Bakan resmi çizdi

 

“Önümüzde şöyle bir resim var. Arkadaşımıza bir süre verildi ve en kısa sürede bu sorunu çözmesi istendi. Birinci alternatif tüneli istenilen niteliklere haiz başka bir yükleniciye devredecek. Tabi Karayoları Genel Müdürlüğü’nün uygun görmesi halinde. Yap-İşlet- Devret modeli çerçevesindeki şartlar neyse o yüklenicide aranacak. Devretmesi mümkün değilse, devredemez ise, neticede bir kredi kullanımı da söz konusu, bu yüklenici fesih edilecek. Fesih edilmesi halindeyse önümüze iki alternatif çıkıyor. Birincisi Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından tünelin bitirilmesi. Biz bunu yaparız. Toplam 60 milyon dolarlık bir proje. Yılda 12-13 milyar liralık harcama yapan Genel Müdürlüğümüz için bu büyük bir proje değil. Veyahut tekrar ihaleyle bu işi verebiliriz. Bunun kararını gelişmelere bağlı olarak vereceğiz.” 

 

Her biri 4 kilometre olan tüpü tünelin 3 kilometrelik bölümünün bittiğini, iki taraftan bin 500 metrelik kısımların delindiğini anlatan Bakan Elvan,  sözlerine şöyle devam etti:

 

Maaş sorunu çözülecek

 

“Devletin hiçbir işi yarım kalmaz.  7/24 bazlı çalışır, tüneli zamanında tamamlarız. Hiç kimsenin kaygısı olmasın. Bundan 10 yıl önce birisi ‘Manisa-İzmir arasını 15 dakikaya indireceğiz’ deseydi kimse inanmazdı. Biz bunları yapıyoruz. Biz 2014 ve 2015’i tünel yılı ilan ettik. 2014 yılında 19 kilometrelik tünel bitirdik, 2015 yılında 118 kilometrelik 60’ın üzerinde tünelin açılışını yapacağız.” Elvan, tünelde alt işletmelerde çalışan işçilerinin maaşlarının ödenmediği yönünde şikayetlerin bulunduğunu, sorumluluklarının bulunmamasına rağmen çözümü konusunda talimat verdiğini ifade etti. 


Vatan


Geri Dön