27 / 04 / 2024

Sahil Yolu Projesi yüzünden Maltepe'de İBB gerginliği!

 Sahil Yolu Projesi yüzünden Maltepe'de İBB gerginliği!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı Maltepe Sahil Düzenlemesi projesi, İBB ile Maltepe Belediyesi zabıtasını karşı karşıya getirdi




Sahil Yolu Projesi'nin 1. Etap Anroşman inşaatı, Maltepe Belediyesi tarafından ‘Yasal değil’ gerekçesiyle birkaç hafta önce mühürlenmişti, önceki gün, İBB zabıtası inşaata gidip mührü açmak istedi. Maltepe zabıtası ise karşı çıktı, iki belediyenin zabıta ekipleri uzun süre tartıştı, sonunda ÎBB zabıtası mührü söktü. Maltepe Belediyesi, projenin ruhsatsız olduğunu ileri sürüp çalışmanın bir an önce durdurulmasını istiyor, Büyükşehir Belediyesi ise projeye devam etmekte kararlı görünüyor.


Dolgu alan yapılacak


Peki bu kadar gürültü koparan proje nasıl olacak? Sahile nasıl bir düzenleme yapılacak? ÎBB’nin hazırladığı sahil düzenlemesi kapsamında, sahilde dolgu alan yapılacak.


120 hektarlık bir alanda gerçekleşecek projeye göre; 19 hektarlık mevcut dolgu alanına 101 hektarlık ilave dolgu alanı eklenecek. 50 bin metrekare su sporları adası, 120 bin ve 130 bin metrekare olmak üzere 2 ayrı spor adası, 95 bin metrekare çocuk dünyası, 100 bin metrekare eğlence adası,

185 bin metrekare kültür aktivite adası, 130 bin metrekare gösteri alanı, 140 bin metrekare çayır ve gösteri alanı ve 195 bin metrekarelik spor, bitki ve rekreasyon alanlarına yer veriliyor.


Çocuk alanları da var


Yelken, binicilik, kay kay golf, yüzme gibi spor aktivitelerinin yer alacağı projede, sahne, sergi alanı, sanat atölyesi gibi mekânlar da tasarlanıyor. Çocuklar için özel aktivite alanlarının olduğu projede, lunapark, çocuk macera parkı, deneysel eğlence alanları, çocuk arkeoloji parkı, çocuk müzik oyun alanı, midilli parkuru gibi alanlar da bulunacak.


Dava açıldı


Maltepe Belediyesi, sahilde yapılacak dolgu alanının çevre kirliliği yaratacağını öne sürüyor. Belediye, projeyi yargıya da taşıdı. Hem İstanbul Çevre Müdürlüğü hem de İstanbul Büyükşehir Belediyesi aleyhine İstanbul 3. İdare Mahkemesi’nde dava açıldı.


İBB sahil düzenleme projesiyle ilgili şu açıklamayı yaptı: 


Maltepe Dolgu Alam’na ilişkin 1/1000 ölçekli 


İBB sahil düzenleme projesiyle ilgili şu açıklamayı yaptı:


Maltepe Dolgu alanı'na ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama Plan teklifi; 18.02.2010 tarih ve 307 sayılı İBB Meclis kararı ile uygun bulunmuştur. Kıyı Kanunu’na göre gereğinin yapılması için Planlama Müdürlüğü'nün 06.04.2011 tarihli yazısı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul il Müdürlüğüne gönderilmiştir.


Proje ile ilgili olarak, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nce ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı alınarak, 09.09.2011 tarihli ve 14837 sayılı yazıyla İBB’ye bildirilmiştir. 


Çalışmalar, İstanbul Valiliği Çevreye Şehircilik İl Müdürlüğü’nce; ‘işlemler tamamlanmadığı gerekçesiyle’ 12.06.2012’de durdurulmuştur. Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 18.06.2012 tarihinde İBB’nin yapmış olduğu 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama imar Planı onaylanmış ve gereği için İstanbul Valiliği’ne gönderilmiştir. Maltepe Kaymakamlığının 27.06.2012tarihli yazısı ile de söz konusu proje ilgili iş ve işlemlerin bakanlık nezdinde yürütüldüğü ve projenin onaylandığının anlaşıldığı belirtilerek proje çerçevesinde dolgu işleminin devam ettirilmesi istenmiştir.


Bu karar üzerine 03.07.2012 tarihinden itibaren çalışmalara tekrar başlanmıştır.



Geri Dön