26 / 04 / 2024

Saint Gobain Weber Şirketi ihalelerden men edildi!

Saint Gobain Weber Şirketi ihalelerden men edildi!

Milli Saraylar Daire Başkanlığı, "Saint Gobain Weber Yapı Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş."ni ihalelerden men etti



İçişleri Bakanlığı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Sekreterliği Milli Saraylar Daire Başkanlığı, 4734 Sayılı Kamu İhale ve 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa göre toplam 7 firmaya, 1´er yıl süreyle tüm ihalelere katılma yasağı getirdi. Yasaklara ilişkin duyurular, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Duyurulara göre Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliği Milli Saraylar Daire Başkanlığı, "Saint Gobain Weber Yapı Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş."ni ihalelerden men etti.

Milli Saraylar Daire Başkanlığının yaptığı ihaleye katılan ve İzmir´de bulunan şirket, tüm ihalelerden men edildi.

-İÇİŞLERİ BAKANLIĞI-

Öte yandan İçişleri Bakanlığı, toplam 6 kişi ve firmaya tüm ihalelere katılma cezası getirdi.

Sinop İl Özel İdaresi tarafından yapılan ihaleye katılan, Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odasına kayıtlı "Aktan İnşaat (Ali Aktan) ile "Aktan Yapı (Mehmet Can Aktan)", Sinop Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı "Aktan Yapı-İnşaat Peyzaj Mühendislik Mimarlık Turizm ve Taahhüt Ticaret Limited Şirketi" ile ortağı "Mehmet Can Aktan" ihalelerden men edildi.

Trabzon İl Özel İdaresinin ihalesine giren Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı "Sa-Mer İnşaat (Ömer Demirci), Samsun İl Özel İdaresi tarafından yapılan ihaleye katılan, Yerköy Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı "Yeşiloğlu Plastik ve Plastik Makinaları, Kağıt İthalat, İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi" ile Kastamonu İl Özel İdaresinin ihalesine giren Kocaeli Ticaret Odasına kayıtlı "Te-sam İnşaat Ticaret ve Pazarlama Limited Şirketi" ve ortağı "Zekeriya Şen"e de ihalelere katılma cezası verildi. Söz konusu kişi ve firmalar 1´er yıl süreyle yapılacak olan tüm ihalelere giremeyecek.

-4734-4735 SAYILI KANUNLAR-

4734 Sayılı Kamu İhale ve 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu "yasak fiil veya davranışları" düzenliyor. Söz konusu maddelerde, mevzuata aykırı davranışlardan bazıları şöyle sıralanıyor:
"Hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanma, çıkar sağlama, anlaşma, irtikap, rüşvet suretiyle veya başka yollarla ihaleye ilişkin işlemlere fesat karıştırmak veya buna teşebbüs etmek.

-İsteklileri tereddüte düşürmek, katılımı engellemek, isteklilere anlaşma teklifinde bulunmak veya teşvik etmek, rekabeti veya ihale kararını etkileyecek davranışlarda bulunmak.

-Sahte belge veya teminat düzenlemek, kullanmak veya bunlara teşebbüs etmek.

-Alternatif teklif verebilme halleri dışında, ihalelerde bir istekli tarafından kendisi veya başkaları adına doğrudan veya dolaylı olarak, asaleten ya da vekaleten birden fazla teklif vermek."

-İZMİR VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ-

Vakıflar Genel Müdürlüğü ise "Bezeme Mimarlık Mühendislik Müşavirlik Hizmetleri Limited Şirketi"nin yasaklama kararlarını tekrar yürürlüğe koydu.

Buna göre  İzmir  Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Manisa-Demirci Yakup Çelebi Camii onarımı işinde müşavirlik hizmet sunucusu olan "Bezeme Mimarlık Mühendislik Müşavirlik Hizmetleri Limited Şirketi"nin, 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun ilgili maddelerine aykırı hareketinden dolayı, 2 yıl süreyle Kamu İhalelerine katılmaktan yasaklanma kararı,  Ankara  15. idare Mahkemesinin kararı üzerine kaldırılmış, açılmış olan davada verilen iptal kararında Genel Müdürlüğün yürütmenin durdurulması talebi, Danıştay´ın kararı ile temyiz aşamasında işlemin yürütmesinin durdurulmasına kararı ile Ankara 15. İdare Mahkemesinin yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararı kaldırıldığından, söz konusu şirketin yasaklı kaldığı sürenin, 2 yıla tamamlanması amacıyla kalan 1 yıl, 1 ay, 17 gün süre ile kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanma kararı tekrar yürürlüğe konuldu.

Ayrıca, İzmir-Konak İkiçeşmelik Camii onarımı işinde müşavirlik hizmet sunucusu olan "Bezeme Mimarlık Mühendislik Müşavirlik Hizmetleri Limited Şirketi"nin, 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun ilgili maddesine göre 2 yıl süreyle kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanma kararı, Ankara 7. İdare Mahkemesinin kararı üzerine kaldırılmış, açılmış olan davada verilen iptal kararında Genel Müdürlüğün yürütmenin durdurulması talebi, Danıştay 13. Dairesinin kararı ile temyiz aşamasında işlemin yürütmesinin durdurulması kararı ile Ankara 7. İdare Mahkemesinin yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararı kaldırıldığından, şirketin yasaklı kaldığı sürenin 2  yıla tamamlanması amacıyla kalan 1 yıl, 1 ay, 23 gün süre ile kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanma kararı tekrar yürürlüğe girdi.
AA


Geri Dön