24 / 04 / 2024

Samsun Canik'te dönüşüm için yıkımlar başladı!

Samsun Canik'te dönüşüm için yıkımlar başladı!

Samsun Yeni Mahalle (Hurdacılar alanı) Kentsel Dönüşüm Projesi'nin kamulaştırma ve kentsel dönüşüm faaliyetleri başladı. Yıkım sırasında binalardan kopan molozlar caddeye düştü.



Samsun Yeni Mahalle (Hurdacılar alanı) Kentsel Dönüşüm Projesi'nin kamulaştırma ve kentsel dönüşüm faaliyetleri başladı. Yıkım sırasında binalardan kopan molozlar caddeye düştü. Herhangi bir güvenlik önleminin alınmadığı caddede o sırada geçen herhangi birinin olmaması ise, ihmalin faciaya dönüşmesini önledi. Kentsel dönüşüm çalışmalarının başladığı günden bu yana artarak devam eden yıkımlarda, çok sayıda benzer görüntü ortaya çıktı. Yıkım sırasında operatörlerin doğru yıkım tekniğini bilmemesi ve gerekli olan güvenlik önlemlerinin alınmaması, yıkım sırasında ne kadar ciddi kazaların oluşabileceğini gözler önüne seriyor. Ölümle burun buruna olduklarını ve can güvenliklerinin hiçe sayıldığını belirten Hurdacı esnafı, Canik Belediyesi tarafından başlatılan yıkım işlemine tepkili. 


'CANİK BELEDİYESİ HİÇBİR ÖNLEM ALMIYOR' 

Başlatılan yıkım çalışması ile ilgili açıklama yapan Samsun Hurdacılar Odası Başkanı Nazmi Kaçak, "Hurdacı esnafının gösterdiği tepki son derece normal. İş güvenliğinden uzak bir yıkım gerçekleştiriliyor. Yıkım ekibinin yetkisi olduğuna da inanmıyorum. SASKİ ile hiçbir şekilde temasa geçilmemiş. Bilinçsiz yıkım işlemi yüzünden içme suyu şebeke hatları patlıyor. Canik Belediyesi ise hiçbir şekilde önlem almıyor" diye konuştu. 


YIKIM EKİBİ SORUMLUSU KENDİNİ SAVUNDU 

Yıkım ekibinin sorumlusu İlhan Pak, "Yıkım işlemini belediyeden biz aldık. Ben burayı çevirmeye kalksam 100 Bin TL harcamak zorunda kalırım. Kamulaştırma işlemi bittiği halde çıkmamak için direnen esnaflar var. Ben burayı çevirirsem onlar nasıl çıkacak buradan. 50 tane dükkandan sadece 8 tanesi kamulaştırma parasını almadı. 8 kişi burada zorluk çıkarıyor. Esnafın dediği gibi yıkım işlemi bilinçsizce yapılmıyor. Tecrübeli ekibimle son derece kontrollü bir şekilde yıkımı gerçekleştiriyoruz" dedi. 


ESNAFLAR YIKIM İŞLEMİNE TEPKİLİ 

35 yıldır Hurdacılar sitesinde esnaflık yaptığını belirten Şaban Hısırcı, "Yıkım ekibi hiç kimseyi takmıyor. Böyle yıkım olmaz. Burada yıkım olurken ortalık toz duman oluyor. Yıkım işlemi gerçekleşirken az daha enkazın altında kalıyordum. Canımı zor kurtardım. Üvey evlat gibi ortada kaldık. Kimse sesimizi duymuyor" dedi. 


EVDEKİ BÜTÜN EŞYALAR AŞAĞI DÜŞTÜ 

Koraltan Şafak adlı esnaf ise, "Canik Belediyesi esnafı tamamen mağdur etmiştir. Osman Genç kişisel hırsı yüzünden burada 30-40 esnafı mağdur etmiştir. Kamulaştırma tamamlandığında yıkım işlemi başlamalıydı. Burada oturan aileler var. Bir yıkım başladığında evdeki bütün eşyalar aşağı düşüyor" diye konuştu. 


CANİK BELEDİYESİ ÖNÜNDE HURDACI DÜKKANI AÇACAĞIM 

Hasan Hüseyin Toprak adlı başka bir esnaf da, "Bize yer göstermediler. Dükkanlarımız yıkıldığında nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Bundan sonra bütün malımı toplayıp Canik Belediye binasının önünde bu işime devam edeceğim" ifadeleri kullandı. 


CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK 

Ümit Suluova da, "Böyle bir yıkım dünyanın hiçbir yerinde olmaz. Burada oturan aileler var. Binalara darbeler vuruluyor sonra o şekilde bırakılıp gidiliyor. Çocuklarımız okullarına gidiyorlar. Her an kafalarına bir moloz parçası düşebilir. Defalarca Canik Belediyesi Zabıta ekiplerine haber verdik. Onlar da suçu birbiri üzerine attılar" diye konuştu. 


Murat ATASOY/Gazete Gerçek


Geri Dön