25 / 04 / 2024

Samsun Tekkeköy Lojistik Köy projesine Danıştay kararı!

Samsun Tekkeköy Lojistik Köy projesine Danıştay kararı!

Danıştay 6. Dairesi, Samsun-Tekkeköy'deki tarım arazilerini ve meraları Lojistik Köy Projesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı ilan eden Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurdu.



128 hektar tarım arazisi ve 49 hektar merayı ilgilendiren, Samsun-Tekkeköy'e kurulmak istenen Lojistik Köy projesine yargıdan yerel halk lehine çıkan kararlara bir yenisi eklendi. Danıştay 6. Dairesi, Samsun-Tekkeköy'deki tarım arazilerini ve meraları Lojistik Köy Projesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı ilan eden Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurdu. Danıştay 6. Dairesi yürütmeyi durdurma kararında, 1. sınıf tarım toprağının korunması gerekliliği ve plandaki teknik eksiklikler ile planlama ilkelerine uyulmamasını öne çıkardı. Ayrıntılı bilirkişi raporu karşısında, Danıştay Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın itirazlarını dikkate almadı. Kararda, ''[Projenin] toplumsal maliyetler kapsamında burada yaşayan ve çalışan nüfusa etkilerinin olumsuz olduğu, kaldı ki Samsun ilinin avantajlı konumunun kullanıldığı Gelemen Lojistik Köyü'ni'ın faaliyetlerine devam ettiği" ifadeleriyle toplumsal gerekçelere de vurgu yapıldı. 


Bilirkişi 'olmaz' demişti 

Bölgede keşif yapan bilirkişiler, "Eğer proje bölgeye kurulursa kırdan kente göç başlayacak ve tarımsal alan amacı dışında kullanılmış olacak. Bu alanın tümü 'lojistik köy ve çevresi düzenleme alanı' gösterimi ile yapılaşmaya açılarak yürürlükteki plan raporundaki temel koruma ilkesine aykırı bir uygulama yapılmıştır" uyarısında bulunmuştu.


BirGün


Geri Dön