16 / 04 / 2024

Samsun'da yapılacak santralde inşaat ruhsatı çelişkisi!

Samsun'da yapılacak santralde inşaat ruhsatı çelişkisi!

Samsun'un Çarşamba ilçesi Eğercili Mahallesi'nde yapılacak biyokütle enerji santralinin inşaat ruhsatının ‘iki katlı depo’ olarak düzenlendiği ortaya çıkınca, Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu,  "Samsun 3. İdare Mahkemesi’ne dava açtık. Depo ruhsatıyla inşaat yapılmaz" dedi...



Samsun'un Çarşamba İlçesi Eğercili Mahallesi'nde inşaatı tepki yaratan santral ruhsatının iki katlı depolama alanı olarak alındığı meydana çıktı.

Çarşamba Eğercili'de kurulacak biyokütle enerji santraliyle ilgili TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şubesi'nce, biyokütle enerji santrali inşaat ruhsatının iptali ve ruhsata dayanak 1/5000 ve 1/1000lik imar planlarının iptali için Samsun 3. İdare Mahkemesi'ne  açılan davaya dair detaylar belli oldu.

Samsun Gazetesi’nden Merve İlhan’ın haberine göre, Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, Eğercili'deki santral inşaat ruhsatının 'depo ruhsatı' olarak alınmış olmasının dikkat çekici olduğunu söyledi. Memişoğlu,"Ruhsat depo ruhsatı ama yapılan fabrika. Dolayısıyla Çarşamba Belediyesi suç işliyor. Çünkü; depo ruhsatıyla fabrika projesi yaptırılmaz. Bunun yanı sıra yapı denetim şirketi de suç işliyor. Çünkü; depo ruhsatı olan bir yere  fabrika projesi onaylanmaz" dedi.

İki katlı depo yapılacak

Fabrika projesinin depo ruhsatıyla yürütülmesinin hukuka aykırı olduğunu ifade eden Memişoğlu, "İnşaat ruhsatının adı iki katlı depo. Yani inşaatın niteliği; iki katlı depo olarak geçiyor. Orada yapılan ise fabrika binası. Bu önemli bir nokta" diye konuştu.

Büyük planlara aykırı

Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçen 1/1000 ve 1/5000'lik uygulama imar planlarının da 1/25000'lik Çevre Düzeni Planı'na uymadığını belirten Memişoğlu, "İmar uygulama planları önce 100 binlik ve 25 binlik ardından da 5 binlik ve binlik olarak hazırlanıyor. Ne 100 binlik planda ne de 25 binlik planda böyle bir santral yer almıyor. Bu nedenle 1/5000 ve 1/1000’lik  planların iptali için de Samsun 3. İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulunduk" şeklinde ifadelerde bulundu.

Yerleşik alan ova içinde

Santral projesinde köy yerleşik alanının da net olmadığını söyleyen Memişoğlu, "Çünkü köy yerleşik alanı büyük ovanın içerisinde. Bu ayrıntıyı da dava dilekçemizde mahkemenin dikkatine sunduk. Çünkü burası sıradan bir köy yerleşik alanı değil. Kanunla koruma altına alınan 'Büyük Ova' kapsamında yer alıyor" diye konuştu.


Geri Dön