29 / 03 / 2024

Sanayi kenti Bursa'da AVM yatırımları 300 milyon dolara ulaştı!

Sanayi kenti Bursa'da AVM yatırımları 300 milyon dolara ulaştı!

Bugüne kadar sanayi kenti kimliğiyle ön planda olan Bursa artık AVM yatırımlarıyla da adından söz ettiriyor



Yerel AVM'lerin dışında Media Markt, Leroy Merlin, Ikea, Carrefoursa, Bauhaus gibi uluslararası markaların da Bursa'ya olan ilgisi, kentteki AVM yatınmlannın 2008 yılmdan bu yana 300 milyon dolara ulaşmasını sağladı. Yatırım planlan kriz döneminde yapılmaya başlanan pek çok AVM bugün tamamlanarak tüketicileri ağırlamaya başladı. 2 yıl öncesine kadar yerel AVM'lerin ağırlıkta olduğu Bursa'da 2009 sonu itibariyle 6 büyük AVM bulunurken, toplam kiralanabilir alan büyüklüğü 191 bin metrekareyi buluyor. Gayrimenkul Yatınm Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) verilerine göre bin kişi başına düşen kiralanabilir alan büyüklüğünde İstanbul,  Ankara  ve İzmir'den sonra dördüncü sırada yer alan Bursa 74 metrekare kiralanabilir alan büyüklüğüyle 71 metrekare olan Türkiye ortalamasının üzerinde yer alıyor. Fiilen yatınmı devam eden ve açılacak olan AVM'ler göz önüne alındığında 2010 yılı sonunda Bursa'da toplam kiralanabilir alan büyüklüğünün 279 bin metrekare, bin kişi başına kiralanabilir alanın ise 105,4 metrekare ve metrekare başına potansiyel perakende harcama büyüklüğünün de 26 bin 897 dolara çıkması bekleniyor.

Maya Grubu tarafından geliştirilen, Hollandalı gayrimenkul firması Corio'nun işbirliğiyle hayata geçirilen ve temmuz ayında yapılan anlaşmayla 176 milyon Euro'ya tamamen Hollandalı Corio'nun olan Anatoiium Bursa kentin aldığı en büyük yatırımlar arasında yer alıyor. 2008 yılında Ikea ile hizmet vermeye başlayan Anatoiium Bursa'da Mart ayında faaliyete geçen Leroy Merlin ve Carrefoursa'nın ardından diğer mağazalar da eylül ayı içerisinde açılacak. Mimari projesi Portekizli CPU Retail Architects tarafından hazırlanan Anatoiium Bursa Alışveriş Merkezi'nde hedef toplam 84 bin metrekarelik kiralanabilir alanda 160 mağaza ve yıllık 10 milyon ziyaretçi. Şu anda bünyesindeki 3 mağaza ile 750 kişiye istihdam sağlayan Anatolium'un tamamlandığında 5 bin kişiye iş sağlaması bekleniyor. Maya Grubu tarafından geliştirilen ve Hollandalı gayrimenkul firması Corio'nun işbirliğiyle 210 milyon dolar yatınmla hayata geçirilen Anatoiium Bursa bünyesinde yer alan Carrefoursa Bursa'da ikinci hipermarketini, Türkiye'de ise 195'inci mağazasını

Anatolium bünyesinde açarken, Avrupa'nın ikinci büyük yapı marketi Groupe Adeo'nun Leroy Merlin markası da Türkiye pazanna Bursa'dan adım attı. Açılışta yüzde 90'bk doluluk oramna sahip olması beklenen Anatolium Bursa'da kira sözleşmeleri Euro bazlı yapılıyor. Anatolium Bursa'nın lokomotif markalan arasında Ikea, Carrefour, Leroy Merlin ve Media Markt yer alıyor.
Corio Türkiye'nin CEO'su Koray Özgül, Anatolium AVM'nin çok güçlü lokomotif kiracılan, orijinal konsepti ve geniş bir bölgeden mıknatıs gibi müşteri çekebilecek bü¬yüklüğü ile yalnız Bursa'da değil, Marmara Bölgesi'nde de önemli bir oyuncu olacağım belirtti. Hem Bursa'nın güçlü sanayi yapısı hem de AVM'nin dikkatle tasarlanan özgün özelliklerinin Corio'nun Türkiye'deki stratejisine uyduğunu vurgulayan Özgül, "Başansı kanıdanmış Corio yönetim

ve pazarlama ekiplerinin deneyimlerinden faydalanacak olan Anatolium, bölgenin gözde buluşma mekanlarından biri olacak. 2011'de, AVM'nin 335 milyon TL satış hacmi ve 60 milyon TL katma değer vergisi yaratarak, Bursa ekonomisine daha birinci yıldan doğrudan fayda sağlayacağı tahmin ediliyor. Anatolium, önümüzdeki 5 yılda yaratacağı 15 bin yeni iş imkanıyla, şehirdeki işsiz sayısında yüzde 3.4 azalma sağlayarak, şehrin toplumsal refahına olumlu katkıda bulunacak ve Bursa-Yalova aksında yakın zamanda gerçekleşecek ticari değişimlere öncülük edecektir"diye konuştu.

Alman Bauhaus'tan en büyük şube Bursa'ya

Türkiye'nin bölgesel gücüyle büyüme karan alan Alman yapı marketi Bauhaus da kuruluşunun 50. yılında İstanbul ve Ankara'dan sonra 16 bin metrekarelik en büyük alana sahip ilk şubesinin açılışım temmuz ayında Bursa'da yaptı. 25 milyon dolara mal olan Bauhaus Nilüfer 400 kişiye iş imkanı sağlarken, binin üzerinde yerli firmadan mal ve hizmet temini ile de kente katkı sağlıyor. Bauhaus'un Türkiye'nin yanı sıra, 15 ülkede 200'ü aşkın şubesi ve yaklaşık 15 bin çalışanı bulunuyor. Bauhaus Türkiye Genel Müdürü Erol Yemler, ihracat gücü, yarattığı katma değer, sosyo - ekonomik gelişmişlik düzeyi, sağladığı istihdam, fert başına düşen banka mevcudu ve trafiğe çıkan araç sa¬yısı açısından Bursa'nm yatırım planlamasında tercih nedeni olduğunu vurguladı.

Carrefour AVM fiziki alanını büyütüyor

İçerisinde Avrupa'nın en büyük elektro market zinciri Media Markfı da barındıran Nilpark AVM de 2009 yılı sonunda 45 milyon dolarlık yatırımla kapılarını açtı. Media Markfın yer aldığı elektronik market, alışveriş merkezi ve ofis katlan ile 3 ana konsepti barındıran Nilpark'ta ulusal ve uluslararası firmalar tarafından kiralama süreci devam ediyor. Öte yandan Nilüfer'de bulunan Carrefour AVM ise fiziki alanını büyütmek için inşaata başladı. Bainbridge Holdingin yönetim şirketi Cefic'in kiracısı olarak halen Nilüfer'de 24 bin metrekarelik kiralanabilir alanda hizmet veren Carrefour AVM, yeni yatırımla kiralanabilir alanını 38 bin metrekareye çıkaracak.
Dünya/Esra ÖZARFAT


Geri Dön