19 / 04 / 2024

Sancaklar Camii farklı mimarisiyle dikkat çekiyor!

Sancaklar Camii farklı mimarisiyle dikkat çekiyor!

Sancaklar Camii Dünya Mimarlık Festivali'nde dini yapılar kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü. Büyükçekmece'deki cami alışılagelmiş Osmanlı ve Selçuklu tarzı camilerden farklı bir mimariye sahip olduğu için çeşitli eleştirilere konu olmuştu.




Emre Arolat'ın mimarlığını üstlendiği, Sancaklar Vakfı'na ait Sancaklar Camii Dünya Mimarlık Festivali'nde dini yapılar kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü. Büyükçekmece'deki cami alışılagelmiş Osmanlı ve Selçuklu tarzı camilerden farklı bir mimariye sahip olduğu için çeşitli eleştirilere konu olmuştu.


Mimar Emre Arolat, camiyle birlikte cami mimarlığının yeniden gündeme geldiğini belirtiyor: Cami uzun bir süre mimarların gündeminde olan bir konu değildi. Sancaklar Camii mimarlık dünyası için bu anlamda önem taşıyor.


BÜTÜN DÜNYA MESCİD


İslam felsefesine meraklı olduğunu ifade eden Arolat, camiyi tasarlarken pek çok İslam düşünürünün yanı sıra Seyid Hüseyin Nasr'nın görüşlerine de baş vurduğunu ifade etti. Arolat şunları söyledi:


'Camiyi tasarlarken ibadetin hassasiyeti ile hemhal olduk. İbadet ve tefekkürü yaparken bütün kalıpların dışında bir öz var mıdır? Biz bunu aramaya çalıştık ve İslam felsefesinde ibadethanenin formuyla ilgili hiçbir kural olmadığını gördük. Temiz olmak koşuluyla tüm dünyanın mescid olabileceği gerçeği ile bir kez daha yüzleştik.'


OKUNAKLI YAZI ÇOK ÖNEMLİ


Sancaklar Camii'nde yer alan hat eserlerinin sahibi hattat Mehmet Özçay ise projeyi çok beğendiğini anlattı. Özellikle modern camilerde sadeliğin esas alınması gerektiğine dikkat çeken Özçay, 'Günümüzde yeniden düşünülmesi gereken husus hatların sanat seviyelerinin yüksek olması ve okunaklı olması' diye konuştu.


Yeni Şafak


Geri Dön