19 / 04 / 2024

Sanko Holding enerjiye 500 milyon dolar yatırım yapacak!

Sanko Holding enerjiye 500 milyon dolar yatırım yapacak!

Merkezi Gaziantep'te bulunan Sanko Holding bu yıl enerjiye 500 milyon dolar, tekstile 300 milyon dolar yatırım yapacak...




Sanko'nun kaptan köşkünü 2013 sonunda kardeşi Zeki Konukoğlu’na bırakmaya hazırlanan Abdulkadir Konukoğlu, şirkete ciddi bir yatırım hamlesiyle veda edecek. Bu yıl enerjiye 500 milyon dolar, tekstile 300 milyon dolar yatırım yapacaklarım söyleyen Konukoğlu, holding olarak yüzde 6 büyüme planladıklarım vurguluyor.


Merkezi Gaziantep’te bulunan Sanko Holding, yıllardır Anadolu sermayesinin en önemli başarı hikayelerinden birini oluşturuyor. 4 milyar 650 milyon lira cirosu ve 100’ü aşkın ülkeye yaptığı ihracat kadar bir aile şirketi olarak yönetimde sağladığı başarıyla da pek çok şirkete örnek gösteriliyor.


Elbette şirketin bu başarısının arkasındaki en önemli isim Abdulkadir Konukoğlu. Bugün 65 yaşında olan ve 18 yıldır Sanko'nun başında bulunan Konukoğlu, yıl sonunda yönetimi kardeşi Zeki Konukoğlu’na devredecek. Ailenin ikinci kuşağını temsil eden Konukoğlu, Gaziantep’te kurmayı planladığı tıp fakültesiyle ilgilenecek.


Fakat Abdulkadir Konukoğlu, şirketten ayrılmadan önce, hem gruba hem de Gaziantep’e damga vuracak dev bir yatırıma imza atmak istiyor, Holding, bu yıl enerjiye 500 milyon dolar, tekstile 300 milyon dolar yatırım yapacak.


ŞAMPİYON ŞİRKETLER

Bugün bünyesinde 14 farklı şirket bulunan Sanko Holding, 10 farklı sektörde faaliyet gösteriyor. Ancak son yıllarda pek çok holding gibi Sabko da bir odaklanma stratejisi belirlemiş durumda. Ağırlıklı olarak ambalaj, çimento, enerji ve tekstil olmak


üzere dört sektöre yatırım yaptıklarını söyleyen Konukoğlu, toplam cirolarının 4 milyar 650 milyon liraya ulaştığını ve 2013’te yüzde 6’lık büyüme hedeflediklerini söylüyor.

Sanko’nun büyüme stratejisinin önemli bir ayağını da ihracat oluşturuyor. Türkiye ihracatçılar Mecli- si’nin (TlM) açıkladığı 2012 yılında en fazla ihracat yapan 1000 şirket sıralamasında Sanko Holding’e bağlı dört şirket var. Listede, 313 milyon 435 bin dolarla Sanko Dış Ticaret 36'ıncı, 46 milyon 310 bin dolarla Çimko Çimento ve Beton Sanayi Ticaret 371 ’inci, 29 milyon 680 bin dolarla Sanko Tekstil işletmeleri Sanayi ve Ticaret 6l8’inci ve 24 milyon 398 bin dolarlık ihracatıyla Süper Film Ambalaj Sanayi 76l'inci sırada yer alıyor.


ÇİN’E ÖZEL ÖNEM

Listede bulunan ve bulunmayan şirketlerle birlikte geçen yıl 500 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini söyleyen Konukoğlu, Suriye’deki gerginlikler yüzünden özellikle çimento ihracatında sıkıntı yaşadıklarını belirtiyor. Bu olumsuz gelişmelere rağmen 109 ülkeye ihracat yapan şirket, son dönemde Çin pazarında ciddi bir başarı yakalamış durumda.


Ekonomist



Geri Dön