26 / 04 / 2024

Şanlıurfa’da bin 793 konut satıldı!

Şanlıurfa’da bin 793 konut satıldı!

Doların yükselmesi, konut fiyatlarının düşmesi ve konut kredilerindeki faiz oranlarının azalması vatandaşı konut ve gayrimenkul sektörüne yönlendirdi



Doların yükselmesi, konut fiyatlarının düşmesi ve konut kredilerindeki faiz oranlarının azalması vatandaşı konut ve gayrimenkul sektörüne yönlendirdi. Kasım ayında Şanlıurfa’da bin 793 konut satılırken, bu oranın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış gösterdiği kaydedildi.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre konut satışları 2016 yılı Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25,1 artarak 132 bin 655 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 22 bin 499 konut satışı ve yüzde 17 ile en yüksek paya sahip oldu. Şanlıurfa’da ise Kasım ayında 1793 konutun satışı gerçekleştirildi.


Konut sektöründe yaşanan bu durumu Ajans Urfa'ya değerlendiren Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Esnafı Odası (ŞUTEM) Başkanı Fatih Topal, kredi oranlarının düşüklüğü ve vatandaşları krizi fırsata çevirmek istemesinden kaynaklandığını söyledi. Topal, “Bu durumun nedeni; özellikle İstanbul ve  Ankara  gibi bölgelerde konut satışlarının düşüklüğü, fiyatların ucuzluğu, kredi oranlarının düşüklüğü olmasıdır. Ev alma dönemi diye her zaman dillendiriyorduk. Sanırım Şanlıurfa’daki vatandaşlarımız da sesimize kulak verdi. Bir çok kişi özellikle konutları, bu krizi fırsata çevirip bu durumu kurtarmaya başladı. Olan bu artışlardan dolayı memnunuz” ifadelerini kullandı.


 


‘VATANDAŞ MART’A KADAR KONUT ALSIN’


Yaşanan konut satışlarından memnun olduklarını kaydeden Topal, “İstenilen ölçüde olmasa da nihayetinde geçen yıl kasım ayına göre bugün yaklaşık 200 konut satışı bile ileriki dönemlerde piyasanın özellikle mart ve nisan dönemlerindeki mevsimsel satış artışları gösteriyor ki iyiye gideceği konusunda yorumlayabiliriz” dedi.


Vatandaşlara çağrıda da bulunan Topal, “Her zaman olduğu gibi aynı çağrıyı yapıyoruz; bu dönem özellikle Mart’ta kadar gelip konutlarını almalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü fiyatlarımız düşük seviyelerde seyir ediyor. Hem kredi oranları 0,89’a kadar düşmüş hem seçenek ağı çok geniş, istedikleri gibi istedikleri fiyatlara göre daire bulmaları çok yüksek. Dediğim gibi Mart ve Nisan dönemlerinde eğer kredi oranları bu oranda kalsa dahi konut fiyatlarındaki elde olan stokların tükenmesi ileriki dönemlerde fiyatların artışını tetikleyebilir. Şu anki maliyetlerinden gitgide arttığından dolayı özellikle sıfır konutlarda fiyatların yüzde 15-20 oranlarında artacağını düşünüyoruz” diye konuştu.


 


KONUT ÜRETİMİ YÜZDE 20 DÜŞTÜ


Urfa’da konut üretiminin kış mevsimi dolayısıyla düştüğünü kaydeden Topal, yeni konut üretiminin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 civarında düştüğünü ifade etti. Topal, “Konut üretimi azalmış durumda şu an için özellikle hava şartlarından dolayı piyasanın durgunluk durumundan dolayı şu anda istenilen konut üretimi görülmüyor. Şu anda elde olan konutlarla idare etmeye çalışıyoruz. Yeni üretim anlamında geçen senelere göre yüzde 20 oranında düşmüş durumda. Biz şu anda Ocak’ın 20’sini bekliyoruz. Bu süreç zarfında Türkiye’nin çalkantılı dönemi geçmesinden sonra havaların da artık yavaş yavaş toparlanmasıyla birlikte konut üretiminin hızla artmasına ve satışların da yüksek oranda bir giriş-çıkış olacağını düşünüyoruz” diye belirtti.



Gazete İpekyol 


Geri Dön