26 / 04 / 2024

Sapphire'de yangın koruma bariyerleri hayat kurtarıyor!

 Sapphire'de yangın koruma bariyerleri hayat kurtarıyor!

Polat Tower’da çıkan yangının ardından gözler Türkiye’nin gökdelenlerine çevrildi. Akla gelen ilk gökdelen de Türkiye'nin en yüksek binası İstanbul Sapphire oldu



Bugüne kadar kendilerinden ev alır ya da kiralarken kimsenin depreme dayanıklılık ışında herhangi bir soruyu sorgulamadığını dile getiren Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, “Bu bina için yangın senaryonuz nedir?” sorusunu soranın sadece kendilerinden daire alan Medine Valisi olduğunu söyledi. Kiler, Önümüzdeki hafta binada yaşayanları böyle bir olasılığa karşı daha hazırlıklı hale getirmek için yangın tatbikatı yapacağız” dedi.


Polat Tower’daki yangın olunca aklıma ilk gelen ‘Yangın ya Sapphire’de olsaydı'. Böyle bir yangın burada çıksa 56’ncı kattan inmek, kurtulmak mümkün mü?


Burada yangın çıksaydı hiç aşağıya inme ihtiyacı bile olmazdı. Çünkü bizde yangın koruma bariyerleri var. Yani yangın çıkarsa sadece o katın çevresindeki 2 kat etkileniyor. Olay 3 katın içinde kalıyor.


Yangın o 3 kata hapsoluyor. Orada da sprinkler sistemi çalışıyor ve yangın yağmurlama yöntemiyle söndürülüyor. Burada yangın çıkarsa yangın ihbarı hemen bizim otomasyon merkezine gidiyor. Aynı anda bir kişi yukarı çıkıyor ve o da müdahale ediyor.


Bu binada, 51’inci katta oturuyorsunuz. 30’uncu katta yangın çıksa evden çıkmaz mısınız?

Ben aşağıya inmem. Evden de çıkmam. Yangından sonra yangın danışmanımız Abdurrahman Kılıç’ı yine arayıp ‘Nedir durumumuz?’ diye bir daha sordum. Bizde korkulacak bir durum yok. Yangın çıkar. Her yerde çıkabilir, önemli olan sizin aldığınız tedbirler ve söndürüp

sndüremediğiniz. Bizde de çıkar, ama o yangın orada söndürülür.


Ev alırken ‘Yangın çıkarsa ne yaparız?’ diye soran oldu mu? Sizi sorguladılar mı?

Türkler hiç sormadı. Onlar hep depremi sordu. Bize yangını soran sadece Medine Valisi oldu. Eşi ve çocuklarıyla daire almaya gelmişti, ilk sorusu yangın oldu. Biz de tüm senaryomuzu anlattık. Daire aldılar. 


51'İNCİ KATTAKİ EVİNE İLK GİREN BİZ OLDUK

Nahit Kiler 52 katlı Sapphire Residence’ın 51'inci katında, 800 metrekarelik bir dairede oturuyor. Kiler'in bu lüks dairesine konuk aldığı ilk gazete biz olduk. Kattaki tek daire olan Nahit Bey'in terasına oturup İstanbul ayaklarımızın altında sohbete koyulduk.


13 YAŞINDAKİ KIZI PİYANO ÖĞRENİYOR

Salonda piyano görünce "Çalıyor musunuz?" diye sorduğum Kiler'in cevabı "13 yaşındaki kızım öğreniyor" oldu. Ben piyanoyu görünce oturup yeteneğimi ölçmeye karar verdim. Ama birkaç saniye sonra denemekten vazgeçtim.


HER PAZAR AİLEYLE KALMA PRENSİBİ VAR

Kiler Ailesi yazları Sapphire'de yaşamıyor. Sadece çekirdek aile değil, amcalar, yeğenler hep bir arada yazlığa gidiyor. Nahit Kiler pazar günleri de ellerinden geldiğince birlikte vakit geçirdiklerini söylüyor.


‘Hülya Avşar evini kiraya verdi’

Hülya Avşar "Sapphire benim için kârlı bir yatırım olmadı" dedi.

Hülya Avşar bizim projeden ilk alanlardan değil. İlk alanların yatırımı yüzde 150 prim yaptı.

Siz 'O zaman evi iade etsin' dediniz. Avşar daireyi iade etti mi?

Hayır evi iade etmedi. Şu an evinde kiracısı var. Kirasını alıyor.

‘En doğrusu beklemeden satmaktı’

Sapphire'in ne 4 kadarı satıldı?

Yüzde 70-75'i satıldı.

Ama hâlâ bitmedi. Daha hızlı bitmesini beklemediniz mi?

2008'de ilk satışa başladığımızda satsaydık 6 ayda biterdi. O gün "Bir miktarı satalım. Kalanı bina ortaya çıkınca satalım" dedik. Bina ortaya çıkınca da 2008 krizi çıktı. Satışlarda duraklama oldu.

Pişman mısınız başta satmadığınıza?

Pişmanlık yok, ama belki de en doğrusu beklemeden hepsini satmaktı.

Habertürk Ekonomi/ Ayşegül Akyarlı


Geri Dön