25 / 04 / 2024

Sarıyer - Çayırbaşı Karayolu Tüneli´nde ışık göründü

Sarıyer - Çayırbaşı Karayolu Tüneli´nde ışık göründü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kazı ve beton çalışmaları tamamlanan Sarıyer - Çayırbaşı Tünel Yolu'nu kısa bir süre sonra trafiğe açacak  



İstanbul Büyükşehir Belediyesi trafiği rahatlatmak için toplu taşımada metro çalışmalarına aralıksız devam ederken, karayollarında ise üçüncü tünel yol olan Çayırbaşı Tüneli´nde de sona gelindi. 

"7 Tepe 7 Tünel" projesi kapsamında Kâğıthane - Piyalepaşa ve Bomonti - Dolmabahçe karayolu tünelleri kısa bir süre önce halkın hizmetine sunulmuştu.  Kazı ve beton çalışmaları tamamlanan Sarıyer - Çayırbaşı tünel yolu da kısa bir süre sonra trafiğe açılacak.  Sarıyer ile Kilyos ve Zekeriyaköy bölgesini ilçe merkezine girmeden ana arterlere bağlayarak sahil yolu trafiğini de rahatlatacak.

Sarıyer - Çayırbaşı tünel yolu, toplam uzunluğu 4.050 metre olan 2.025 metrelik iki tüpten oluşuyor. Genişliği 9,50 metre olan iki normal şerit ile bir emniyet şeridine sahip Tünel Yol´un yüksekliği 7,33 metre, iç yarıçapı ise 6 metre.

Yüzde 80´i tamamlanan ve kemer betonlama çalışmaları süren Tünel´in 3.873 metresi konvansiyonel yöntemle, 177 metresi de aç-kapa yöntemiyle inşa edildi.

Çayırbaşı Tüneli, en son teknoloji ile donatılmış elektro-mekanik sistemler (Yangın, güvenlik, aydınlatma, haberleşme ve havalandırma kontrol sistemleri vs.) ile inşa ediliyor. Acil durumlarda can ve mal güvenliğini amacıyla trafiği diğer tüpe aktarmak için tüpler arasında 250 metre arayla toplam 7 adet araç ve yaya bağlantı tüneli yapıldı. Ayrıca yangın ve kurtarma ekiplerinin anında müdahalesini sağlamak için direkt ulaşılan bir yaklaşım tüneli inşa edildi.

Tünelin Çayırbaşı ve Çırçır bölgelerinde yol ve kavşak inşaatları tamamlandıktan sonra Nisan ayında hizmete alınması öngörülüyor.

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler...

Kadir Topbaş: Bütün otobüsler elektrikle çalışacak!

Sarıyer-Çayırbaşı Tüneli´nden ilk geçişi yaparak incelemelerde bulunan Başkan Kadir Topbaş, deneme sürüşleri başlayan elektrikli otobüsler için "Hedefimiz tamamen elektrikle çalışan otobüsler" dedi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metrobüs hattında iki tane elektrikle çalışan otobüsün denendiğini belirterek "Hedefimiz, tamamen elektrikle çalışan otobüslerdir" dedi. Başkan Topbaş, Sarıyer-Çayırbaşı tünel inşaatında yaptığı incelemenin ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Topbaş, metrobüs hattında iki elektrikle çalışan otobüsün kullanımda olduğunun hatırlatılması üzerine "Gönlümüz; yerli otobüslerden yana. Ama yerli otobüslerin hem kapasitesi sınırlı, hem şoför maliyeti fazla, hem de yakıt problemi var. Dışarıdakileri seçmemizin nedeni budur. Gelen otobüsler ise deneme amaçlıdır" diye konuştu. Topbaş, tamamen elektrikle çalışan araçları kullanmak istediklerini belirterek "Bu konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. ilk başta akaryakıtla çalışanların yerine doğalgaz, bunların da yerine elektrikle çalışan araçları düşünüyoruz" dedi.

SENEYE HİZMETE AÇILACAK

Sarıyer-Çayırbaşı Tüneli´nin çalışmalarını dün yerinde denetleyen Topbaş, daha sonra kendi kullandığı otomobille yaklaşık 2 kilometre uzunluğundaki tünelden geçiş yaptı. Yanında Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mevlut Vural´ın da bulunduğu Topbaş, tünelden geçişi sırasında gördüğü işçilerin yanında otomobilini durdurarak, ellerini sıktı ve `Kolay gelsin´ dedi. Topbaş, Sarıyer´in en büyük sorunu olan ilçeye giriş ve çıkışların yaz aylarında artık çekilmez bir hal aldığını vurgulayarak, İstanbul´a 34 tünel programı çerçevesinde inşaatına başladıkları ve 2011´de devreye almayı planladıkları tünelin, beton kaplama çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını belirtti. o GÜL ÇELİKKOL

Kamulaştırmalar işlerimizi uzattı 


Gidiş geliş iki tünelin toplam uzunluğunun 4 kilometre 50 metre olduğunu söyleyen Topbaş, Sarıyer´in içinden Çırçır´dan başlayıp Çayırbaşı´na gelen tünelin kazı çapının 12 metre, kaplandıktan sonra yolun genişliğinin iki şeritli ve emniyet şeritli olmak üzere 9,5 metre, yükseliğinin de 7,33 metre olduğunu kaydetti.

Kadir Topbaş, tünelin giriş ve çıkışlarında, kavşak ve viyadüklerin yapılacağını belirterek, kamulaştırma gerektirdiği için işin biraz uzadığını söyledi. Tamamlandığında Sarıyer´den gelen Demirciköy, Zekeriyaköy veya Kilyos gibi bölgelere gidenlere ciddi bir kolaylık sağlayacağını ifade eden Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu tünelin, şöyle bir güzelliği daha var: Önümüzdeki günlerde yolcu taşımaya başlayacağımız Darüşşafaka metro hattı, önümüzdeki yıl Hacıosman Mahallesi´ne kadar uzayacak. İnsanlar Çayırbaşı´na gelip, burada araçlarını bırakıp shuttle ile yukarıya çıktıklarında oradan metro ile şehir içine gelebilecekler. Sarıyer için çok önemli bir kazanımdır."


İETT engelleri aşıyor 

Polonyalı Solaris marka hybrid otobüsler, deneme seferlerine başladı. Otobüslerin tanesi  400 bin Euro. 

İETT İşletmeleri Genel Müdürü Hayri Baraçlı, bütün otobüsleri engellilere uygun hale getirmeye çalıştıklarını bildirdi. İETT´den yapılan açıklamaya göre Genel Müdür Baraçlı, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği´ni ziyaret ederek, engellilerin sorunlarını dinledi. Duraklara ve araçlara kabartmalı yazılar ve sinyalizasyonlara sesli ikazlar koymayı planladıklarını vurgulayan Baraçlı, şu ifadelere yer verdi:

SESLİ DURAKLAR YAPILACAK

"Toplam 2 bin 813 otobüsümüzden metrobüs dahil 794´ü yana yatma ve alçak tabanlı olmak üzere engelli vatandaşlarımıza uygun olarak tasarlanmıştır. Akıllı yolcu bilgilendirme sistemi üzerinde çalışıyoruz. Duraklarımızda hem yazılı hem sesli olarak, hangi durağa hangi otobüsün ne zaman geleceği hususunda bilgi verilecek."
Star

 

Sarıyer-Çayırbaşı arası 2011'de 5 dakika olacak

 "7 TEPEYE 7 Tünel" projesi kapsamında yapılan 'Sarıyer-Çayırbaşı Tüneli'nin kazı ve beton kaplama çalışmaları tamamlandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2 bin 25 metrelik tünel yolu basın mensuplarıyla birlikte geçti. Direksiyona geçen Topbaş, Sarıyer ilçesinin trafik sorununu büyük ölçüde çözecek olan 2 bin 25 metrelik tünel yolun 4 bin 50 metrelik iki tüpten oluştuğunu ve elektro-mekanik ile kavşak işlerinin tamamlanmasının ardından Şubat 2011'da hizmete alacaklarını söyledi. Topbaş tünelle ilgili şu bilgileri verdi: "Bu tünelle Çayırbaşı'ndan Zekeriyaköy, Bahçeköy ve Kilyos istikametine gidip gelen insanlarımız çok rahat edecek. Sarıyer ile Çayırbaşı arasını 5 dakikada geçebilecekler. Önümüzdeki günlerde açacağımız Darüşşafaka Metro İstasyonu ile kazı çalışmaları süren Hacıosman Metro İstasyonu da devreye girdiğinde, insanlarımız Çayırbaşı'nda araçlarını bırakıp shutter seferlerle metroya aktarılarak şehir merkezine rahatlıkla ulaşacak. Sarıyer - Çayırbaşı Tünel Yolu, toplam uzunluğu 4 bin 50 metre olan 2 bin 25 metrelik iki tüpten oluşuyor. Genişliği 9,50 metre olan iki normal şerit ile bir emniyet şeridine sahip tünel yolun yüksekliği 7,33 metre, iç yarıçapı ise 6 metre. Kemer betonlama çalışmaları süren tünelin yüzde 80'i tamamlandı.
Sabah-Zeynel Yaman


Geri Dön