29 / 03 / 2024

Sarıyer Derbent Mahallesi'ndeki Kentsel Dönüşüm Projesi'ne mahkemeden ret!

Sarıyer Derbent Mahallesi'ndeki Kentsel Dönüşüm Projesi'ne mahkemeden ret!

Sarıyer'de bulunan Derbent Mahallesi'nde yapılmak istenen Kentsel Dönüşüm Projesi mağdur olmak istemeyen mahallelinin açtığı dava sonucunda iptal edildi. Gerekçe; "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın plan yapma yetkisi olmadığı" olarak gösterildi.



İstanbul'un Sarıyer ilçesinde bulunan Derbent(Çamlıtepe) Mahallesi'nde yapılmak istenen Kentsel Dönüşüm Projesi mağdur olmak istemeyen mahallelinin açtığı dava sonucunda iptal edildi. 

Mahallelilerin oluşturduğu Çamlıtepe Konut Kooperatifi, bölge için Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 1 / 5000 ölçekli Koruma Amaçlı Revizyon Nâzım imar Planı hazırlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın plan yapma yetkisi olmadığı belirtilerek bakanlığa dava açtı. Davada, plan ile bölgede yüksek nüfus yoğunluğu oluşacağı, mahallenin sosyal dokusunun bozulacağı ve konut hakkının ihlal edileceği belirtildi. 

Mahallelilerin açtığı davayı karara bağlayan İstanbul 8. İdare Mahkemesi, dönüşüm yapılacak alanda plan yetkisinin İstanbul Biiyükşehir Belediyesi'nde olduğuna hükmetti.

 

SAVUNMAYA RET

Duruşmada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 'Boğaziçi SİT Alanı' olarak bilinen 'Boğaziçi Gerigörünüm ve Etkilenme Bölgesi'nde yer alan Derbent'te plan yapma yetkisinin kendisinde olduğunu savundu. Mahkemenin Bakanlığa verdiği yanıt ise şöyle oldu: "Plan tamamıyla gecekondu bölgesinin dönüşümüne yani kentsel dönüşüme ilişkin olup, kentsel dönüşümün yapılması konusunda yine Büyükşehir Başkanlığı'na yetki verilmiş olması karşısında, bakanlığa verilen yetkinin amacı dışında kullanıldığının anlaşılması nedeniyle davalı idare savunmalarına itibar edilmemiştir." KARŞI'ya konuşan kooperatif başkanı ve mahallenin muhtarı Aydemir Görmez, kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını belirterek, "Samimi olsalardı, karar süreçlerine bizi de dahil etselerdi itirazımız olmayacaktı. Halkın lehine olan her konuda mücadelemize devam edeceğiz" dedi. 


Karşı


Geri Dön