19 / 04 / 2024

Satılık konut fiyatları artış trendinde!

Satılık konut fiyatları artış trendinde!

sahibinden'in verilerine göre, kasım ayında Türkiye genelinde ve üç büyükşehirde ortalama satılık konut fiyatlarında artış sürdü. 



sahibinden Kasım Ayı Emlak Endeksi sonuçlarını yayınladı. Buna göre, satılık konut ilanlarının kapanma süresi göz önüne alındığında, Kasım 2020'de Türkiye genelinde ortalama konut satış süresi geçen yılın aynı ayına göre 2 gün azaldı ve bir konutun ortalama el değiştirme süresi 51 gün oldu. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Türkiye genelinde ve üç ilde ortalama satılık konut fiyatlarındaki artış sürdü. 

Kasım'da Türkiye’nin en çok yeni “Satılık Konut” ilanı girilen ilçeleri sırasıyla İstanbul’un Esenyurt ve Kadıköy, Ankara’nın Keçiören, Antalya’nın Muratpaşa ve İstanbul’un Beylikdüzü ilçeleri olarak kaydedildi. 

Satılık konutlar itibarıyla Türkiye genelinde en fazla değer kazanan ilçeler sıralamasında iki aydır lider olan Muğla’nın Ula ilçesi ve Samsun’un 19 Mayıs ilçesi bu ay da yerini korudu. Satılık konut fiyatları Ula'da yüzde 157, 19 Mayıs ilçesinde ise yüzde 105 yükseldi. 

Fiyat artışında bu iki ilçeyi, yüzde 102 ile Kırklareli’nin Demirköy, yüzde 101 ile Antalya’nın Döşmealtı, yüzde 80 ile Mardin’in Kızıltepe ilçeleri izledi. 

Türkiye genelinde tek değer kaybeden ilçe ise yüzde 1 düşüşle Ankara’nın Kızılcahamam ilçesi olarak kaydedildi. 

İlçe bazında ortalama konut kira bedellerine bakıldığında ise yıllık artışın en çok yaşandığı ilçe yüzde 84’lük artışla Antalya’nın Döşemealtı ilçesi oldu. Bu ilçeyi sırasıyla yüzde 83 ile Antalya’nın Kaş, yüzde 64 ile Sakarya’nın Sapanca, yüzde 61 ile İzmir’in Karaburun, yüzde 60 ile Gaziantep’in Nizip ilçeleri izledi. Konut kiralarında en yüksek düşüş yüzde 34 ile İstanbul Beşiktaş'ta oldu. 

İstanbul’da satılık konutların ortalama satış süresi ise 52 gün oldu. Son yıllarda şehrin yoğunluğundan uzak olmak, daha sakin ve yeşil bir ortamda yaşamak isteyenlerin tercih ettiği Adalar son 1 yılda yüzde 73 yükselişle İstanbul’un en çok değer kazanan ilçesi oldu. Adalar’ı yıllık bazdaki değer artışına göre yüzde 51 ile Başakşehir ve Şile, yüzde 49 ile Beylikdüzü, yüzde 45 ile Kadıköy ilçeleri izledi.

İstanbul’da ortalama konut kira bedeline göre son bir yıl içerisinde en çok değer kazanan ilçe yüzde 36’lık artışla Şile oldu. Bu ilçeyi yüzde 33 ile Avcılar, yüzde 32 ile Çatalca, yüzde 29 ile Beylikdüzü, yüzde 27 ile de Arnavutköy ilçeleri takip etti. 

- Gölbaşı, Ankara’nın en çok değer kazanan ilçesi olmaya devam etti

En çok konut satışının gerçekleştiği ikinci şehir konumunda olan Ankara’da konutların ortalama satış süresi de 40 gün olarak kaydedildi. Yeni konut projelerinin hayata geçirilmesiyle birlikte başlayan hareketlenme ve ilçeye yapılması planlanan yeni sosyal donatı alanlarının da etkisiyle, son aylarda Gölbaşı ortalama satılık konut fiyatlarında yıllık yüzde 72’lik yükselişle Ankara’nın en çok değer kazanan ilçesi olmayı sürdürdü.

Gölbaşı’nı takiben yüzde 50 ile Akyurt, yüzde 49 ile Elmadağ, yüzde 43 ile Keçiören, yüzde 41 ile Sincan ilçeleri yıllık değer artışıyla öne çıkan ilçelerden oldu.

Ankara’da son bir yıl içerisinde ortalama konut kira bedeline göre en çok artışın gerçekleştiği ilçe yüzde 18 ile Çubuk oldu. Bu ilçeyi sırasıyla yüzde 17 ile Etimesgut, yüzde 16 ile Keçiören ve Polatlı, yüzde 14 ile Altındağ ilçeleri izledi. 

- İzmir’de meydana gelen deprem satılık konut fiyatlarını artırdı

İzmir’de konutların ortalama el değiştirme süresi ise 55 gün olarak gerçekleşti. Depremden sonra yüksek katlı binalarda yaşamak yerine daha geniş alana sahip az katlı evleri tercih edenlerin yoğun talep gösterdiği Çeşme yüzde 72 artışla en çok değer kazanan ilçe olarak dikkat çekti. 

Kovid-19 pandemisinin etkisiyle son dönemde revaçta olan sahil kasabaları, depremin etkisiyle müstakil evlerde yaşamak isteyenlerin de yoğun olarak tercih ettikleri bölgeler haline geldi. Buna göre  İzmir  ilçelerinden; yüzde 65 ile Güzelbahçe, yüzde 63 ile Ula, yüzde 61 ile Foça ve Karaburun en çok değer kazanan ilçeler olarak belirlendi. 

Depremin ardından kiralık konutlarda hareketliliğin yaşandığı İzmir’de son bir yıl içerisinde ortalama konut kira bedeline göre en çok artışın gerçekleştiği ilçe ise yüzde 61’lik artışla Karaburun olarak belirlendi. Yüzde 44 ile Dikili, yüzde 39 ile Seferihisar, yüzde 35 ile Güzelbahçe ve yüzde 22 ile Kemalpaşa da ortalama kira artışının en fazla görüldüğü diğer ilçeler arasında oldu.

O ilde ev fiyatları uçtu!

Bu ilçelerde ev fiyatları 2 katına çıktı!

Metrekare fiyatları 2 bin 350 TL oldu!


Geri Dön