29 / 03 / 2024

Satılık konut fiyatları en hızlı hangi ilde arttı?

Satılık konut fiyatları en hızlı hangi ilde arttı?

sahibindencom ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM)’ın hazırladığı “sahibindex Satılık Konut Piyasası Görünümü” raporunda satılık konut fiyatlarının en hızlı arttığı illere yer verildi. İşte detaylar...



Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından sahibindencom’un ilan veriyle ortaya çıkarılan “sahibindex Satılık Konut Piyasası Görünümü” 2022 Mart ayı raporu yatırımcılar tarafından merak ediliyor ve aratılıyor. Söz konusu rapora göre geçen senenin Şubat ayına göre bakıldığında ülke genelinde ortalama satılık konut ilan metrekare cari fiyatı yüzde 119,3 artış gösterdi ve resmi olarak açıklanan rakamlara göre,  7 bin 965 lira şeklinde oldu. Yine resmi olarak açıklanan rakamlara göre, satılık konut ilan metrekare cari fiyatları aynı dönemde mega kent İstanbul’da yüzde 137,9, atış gösterirken, başkent Ankara’da yüzde 105,5 ve Egenin incisi İzmir’de yüzde 104,5 artış gösterdi.  Böylece merak edilen ve aratılan rakamlara göre, ortalama satılık konut metrekare fiyatları mega kent İstanbul’da 11 bin 578 lira başkent Ankara’da 5 bin 137 lira, İzmir’de de 8 bin 947 lira şeklinde açıklandı.
 

Satılık konut metrekare fiyatları ne oldu?

Yine açıklanan resmi rakamlara göre satılık konut cari fiyatlarındaki yıllık artış oranı Ocak 2022'de yıllık artışa göre ivme kaybettiği bildirildi. Açıklanan resmi rakamlara göre, Ocak ayında 18 puan yükselen yıllık artış hızı Şubat 2022'de 10,2 puan artış gösterdi. Yine merakla beklenen verilere göre, söz konusu bu yavaşlamaya karşın satılık konut fiyatları geçen senenin aynı ayına göre yüzde 119,3 artış gösterdi. Yine resmi olarak açıklanan verilere göre, buna bağlı olarak geçen senenin aynı ayında 3 bin 632 lira şeklinde açıklanan  Türkiye geneli ortalama satılık konut ilan metrekare fiyatı 7 bin 965 liraya çıktı.

Satılık konut fiyatları en hızlı hangi ilde arttı?

Üç büyük ilde satış fiyatı artış hızı yükselmeyi sürdürüyor

Yine resmi olarak açıklanan rakamlara göre, satılık konut cari fiyatlarındaki yıllık artış oranı ülke genelinde olduğu gibi üç büyük şehirde geçen aya göre bir miktar yavaşlama göstersede yükselmeyi sürdürdü. Yine merakla beklenen ve açıklanan resmi rakamlara göre, satılık konut fiyatlarının artış hızı geçen aya göre mega kent İstanbul'da 10,4, başkent Ankara'da 8,4, Egenin incisi İzmir'de 10,5 puan artış gösterdi. Yani böylelikle, satılık konut cari fiyatındaki yıllık artış oranı mega kent İstanbul’da yüzde 137,9, başkent Ankara’da yüzde 105,5 ve Egenin incisi İzmir’de yüzde 104,5 şeklinde açıklandı. Yine resmi rakamlara bakıldığında satılık konut metrekare ortalama fiyatları mega kent İstanbul'da 11 bin 578 liraya, başkent Ankara'da 5 bin 137 liraya ve Egenin incisi İzmir'de 8 bin 947 liraya çıktı. Yatırımcılar tarafından merakla beklenen rakamlara göre, ülke genelindeki reel satış fiyatları, 2020 yılının Mayıs ayından itibaren artarken reel konut fiyat endeksi Şubat 2022'de bir miktar artış gösterdi ve 132,2’ye çıktı. Yine söz konusu Şubat 2022 verilerine bakıldığında satılık konut reel fiyat endeksinin 2017 Eylül dönemindeki değerini yüzde 32,2 aştığı bildirildi.

Peki büyükşehirlerde son durum ne oldu? İşte detaylar...


Geri Dön