20 / 04 / 2024

Seçim süreci inşaat sektörünü nasıl etkileyecek?

Seçim süreci inşaat sektörünü nasıl etkileyecek?

Bilindiği üzere her seçim döneminde, konut satışlarında öngörülebilir bir daralma olmaktadır. Ankara İnşaat Müteahhitleri Derneği olarak, bu geçici durgunluğun siyasi polemik konusu yapılmaması gerektiğine inanıyoruz.



Bazı kesimler, seçim öncesi konut satışlarında durgunluk yaşanmasını, kriz söylemine çevirmek için, kamuoyu oluşturmaya çalışmasını, üzülerek görmekteyiz.  Ankara  İnşaat Müteahhitleri Derneği olarak, bu geçici durgunluğun siyasi polemik konusu yapılmamasını, sektörü tedirgin edecek söylemlerden uzak durulması gerektiğine inanıyoruz.


Bilindiği üzere her seçim döneminde, konut satışlarında öngörülebilir bir daralma olmaktadır. Konut almak isteyen vatandaşlar için, "fırsat dönemi" olarak tavsiye ettiğimiz bu süreçte, yatırımlar hız kesmeden devam etse de, kimi vatandaşlar, ABD dolarının, TL’ye oranla değer kazanmasından ötürü, konut almada, bekleme pozisyonuna geçmiştir. Ancak bu durum bize göre, geçici bir dönemdir. Seçim öncesi konut alanlar, seçimden sonrası artacak olan konut fiyatlarından sonra, büyük kar elde ettiklerini göreceklerdir.

 

Bu seçim döneminde, inşaat sektörüyle ilgili kriz söylentileri ortaya atılmak istenmesini ve bu yönde kamuoyu oluşturma girişimlerini, üzülerek görmekteyiz. Türk İnşaat sektörü, içerde ve dışarıda, itibarı olan ve ülke ekonomisine değer katan sektördür. Kendisiyle beraber, 36 farklı sektörü doğrudan etkileyen inşaat sektörünün, her türlü polemik ve politik tartışmalardan uzak tutulması gerektiğine inanıyoruz. Yukarıda açıkladığımız gerekçelerden kaynaklanan durgunluğun, farklı alanlara çekilip, inşaat ve müteahhitlik sektörünün tedirgin edilmemesi gerektiğine inanıyoruz.


2015 İnşaat sektörü için, atılım yılı olacak

Ekonominin bütününde yapılacak yatırımları gösteren 2015 yılı yatırım programında, sektörlerin tümü ve ülke genelinde 800 milyar TL sabit sermaye yatırımı yapılacağı tahmin ediliyor. Toplam yatırımın 300 milyar TL’lik kısmını özel sektör yapacak. Konut için özel sektörün 50 milyar TL harcayacağı tahmin ediliyor. Kamu yatırımları 100 milyar TL dolayında olacak. Kamu yatırımlarından enerji, ulaştırma, eğitim, sağlık gibi sektörlerdeki yatırım harcamalarının üçte ikisi kabaca 75 milyar TL’lik bölümü inşaat yatırımıdır.


Yukarıdaki verilerden de anlaşılacağı üzere 2015, İnşaat ve Müteahhitlik sektörü için, “atılım yılı” olacağını öngörmekteyiz. Dolayısıyla, sektörde kriz beklentisi içinde olanlar, büyük zarar edecek, istikrara yatırım yapanlar ise, kazançlı çıkacaklardır.




Geri Dön