19 / 04 / 2024

Seferihisar turizm sezonunu yüzde 100 dolulukla geçiriyor!

Seferihisar turizm sezonunu yüzde 100 dolulukla geçiriyor!

Seferihisar Belediye Başkanı Soyer: "Türkiye'nin birçok bölgesinde ciddi sorunlar yaşanırken, Rus ve Fransız pazarı nedeniyle bizde sorun yok, yüzde 100 dolu gidiyoruz. Sezonun başından beri böyle gidiyoruz" dedi.



Türkiye'nin ilk "sakin şehri" Seferihisar, turizmde "hızlı" bir sezon geçiriyor. Otellerde, pansiyonlarda boş yer bulunmayan ilçeye, turizm alanında yatırım yapacakların yoğun ilgi gösterdiği belirtildi.


"Küreselleşmenin getirdiği olumsuzluklar karşısında kentlere özgün kimliklerini koruyarak yaşam kalitesini artırmayı ve sürdürülebilir gelişmeyi hedefleyen" Uluslararası Sakin Şehirler Birliğine (Cittaslow) 2009 yılında katılan İzmir'in Seferihisar ilçesi, şehirlerin hareketli hayatından uzaklaşmak isteyenlere "sakin" bir tatil sunuyor.


Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cittaslow'un ilçenin bilinirliğinin artması ve daha cazip bir turizm destinasyonu haline gelmesinde çok büyük katkı sağladığını belirterek, "şehirlerin cazibesini yitirdiğini, herkesin aklının bir köşesinde dağ köyüne, sahil kasabasına yerleşme gibi bir hayal bulunduğunu, Cittaslow'un adeta bu arayışın tanımlandığı bir kent modelini ortaya koyduğunu" söyledi.


-"Değişen turizm modelinde yeni destinasyon"


Turizmin tüm dünyada şekil değiştirdiğine dikkati çeken Soyer, kitlesel turizminin üzerine doğa turizmi, agroturizm, sualtı arkeolojisi gibi spesifik destinasyonların olduğu turizm modellerinin şekillendiğini kaydetti. Soyer, Seferihisar'ın da bu anlamda bir hedef destinasyon haline gelmeye başladığını vurgulayarak, şunları ifade etti:


"Bunda bir kaç etken var. Birincisi Teos Antik Kenti. 12 İyon şehrinden biri olan Teos, dönemin sanatçılar kenti. Dünyada sanatla ilgilenen herkes için çok değerli bir bilgidir bu. Çünkü biz onlara 'gelin sizi köklerinizle buluşturalım' diyebiliriz. Seferihisar'da 49 kilometre sahil var, akvaryum gibi bir deniz, kesintisiz 8 kilometre sahil şeridi... Biz bunları gün ışığına çıkardıkça ilgi toplanmaya başlıyor. 


Kitle turizmi üzerine kültür turizmini şekillendirmek istiyoruz Teos'a sahip olmamız nedeniyle. Denizle ilgili turizmi çeşitlendirmek istiyoruz, marinamız var yelken ve sörf için çok uygun rüzgarımız var. Gastronomi turizmi... Seferihisar'ın lezzetleri muhteşem. Bunu daha kolay ulaşılabilir hale getirmeye çalışıyoruz. Bu konuda projelerimiz var. Tarımla turizmi buluşturan agroturizm üzerine gideceğiz."


Soyer, ilçenin bin 500 olan yatak kapasitesinin Cittaslow üyeliğinden bu yana geçen 5 senede 6 bine çıktığını, bir kaç yıl içinde en az 2-3 bin yatak daha ilave edilebileceğini söyleyerek, kitle turizminde yatırımcının çok yoğun talebi bulunduğunu anlattı.


Sakin şehrin kitle turizmi açısından da büyüdüğünü, tüm tesislerin tam dolu çalıştığını aktaran Soyer, daha önce yurtdışıyla çalışan tesislerde son iki yıldır kalan boşlukları Türk turistlerin doldurmaya başladığını dile getirdi. Soyer, "Bu yıl Türkiye'nin birçok bölgesinde ciddi sorunlar yaşanırken, Rus ve Fransız pazarı nedeniyle, bizde sorun yok, yüzde 100 dolu gidiyoruz. Sezonun başında beri öyle gidiyoruz" dedi.


-Bol yıldızlı otellerin "küçük" rakipleri


Tunç Soyer, Seferihisarlının "turizm sektöründen ekmek yemesini" çok önemsediklerini ifade ederek, "Küçük ölçekli turizm modelini Seferihisar'da kurmak istiyoruz. Sığacık Kaleiçi'nde 284 evi restore ettik. Çökmekte olan, tahrip olmuş yapılardı bunlar. Buralarda pansiyonlar açmaya başladık. Restore ettiğimiz o evlerin sahiplerine eğitim programları uyguladık. Çarşaf nasıl serilir, çatal bıçak nasıl kullanılır, müşteriye nasıl davranılır gibi. O pansiyonlara ilgi mükemmel. Hepsi dolu. boş yatak bulamazsınız."


AA


Geri Dön